Zeven tips om je tieners over sociale media te geven

Wat zou je je tieners met betrekking tot sociale media kunnen aanbevelen? Wat zijn de grootste gevaren voor hen op deze jonge leeftijd? In dit artikel bespreken we hoe u hen kunt helpen de basis te leggen om zichzelf te beschermen in de digitale wereld van vandaag.
Zeven tips om je tieners over sociale media te geven

Laatste update: 24 november, 2021

Er zijn bepaalde feiten die tieners, als potentiële gebruikers, moeten weten over sociale media. Kinderen maken immers op steeds jongere leeftijd gebruik van deze netwerken. Daarom moeten ze bepaalde richtlijnen kennen.

In feite, hoewel de meeste tieners waarschijnlijk denken dat ze veel kennis over het onderwerp hebben, is dit niet noodzakelijkerwijs het geval. Bovendien is het dit valse gevoel van veiligheid wat hen zo’n gemakkelijk doelwit maakt. Daarom gaan we in dit artikel zeven tips noemen om je tieners over sociale media te geven.

Sociale netwerken zoals TikTok , Instagram, Snapchat en Twitch hebben de afgelopen jaren hun aantal gebruikers vergroot. In feite zijn ze nu een onderdeel van het sociale-medialandschap geworden.

Zozeer zelfs dat veel jonge mensen nu aannemen dat ze, om iemand te zijn, op internet aanwezig moeten zijn. In feite gebruiken ze het niet alleen om te socializen, zichzelf te informeren of zichzelf te vermaken, het is ook een omgeving die ze gebruiken om hun sociale experimenten uit te voeren en hun identiteit vorm te geven.

Er kan een tijd komen dat deze tools onmisbaar worden. Inderdaad, het is gemakkelijk te zien hoe een 14-jarige een groot deel van hun dagelijkse versterking van Instagram krijgt. Bovendien, hoe ze een verslaving aan likes kunnen ontwikkelen, of dat hun zin van het leven wordt bepaald door wat er op het scherm verschijnt.

Kunnen we echter voorkomen dat jongeren deze uitersten bereiken? We kunnen het zeker proberen, door ze onderstaande zeven tips te geven.

Een van de meestvoorkomende problemen bij tieners is dat ze denken dat ze iets missen als ze ook maar een moment geen verbinding hebben. Het is  bekend als FOMO (Fear Of Missing Out).

Wanhopig meisje op haar mobiel

Zeven tips om je tieners over sociale media te geven

Sommige mensen vinden dit onderwerp misschien nogal vervelend. Sommigen denken misschien zelfs dat het gevaar bestaat om overdreven alarmerend te zijn en alleen de gevaren van sociale media te zien. Zoals we eerder al zeiden, zijn sociale media op zich echter niet schadelijk of verkeerd. Het probleem ligt in de manier waarop de jongere generatie het gebruikt.

De Qustodio-groep en het bedrijf Ipsos, een multinational gespecialiseerd in marktonderzoek, hebben onlangs een onderzoek (Spaanse link) uitgevoerd waarin ze een nieuwe realiteit identificeerden die ze ‘hyperverbonden gezinnen’ noemden. Ze ontdekten dat adolescenten tussen de 12 en 17 jaar meer tijd met hun apparaten doorbrengen dan in de klas.

Ze ontdekten ook dat ouders gemiddeld de neiging hebben om het gebruik van technologie door hun kinderen te beperken in plaats van hen voor te lichten over de voordelen en risico’s ervan. Maar gelukkig is deze trend aan het veranderen. In feite wordt het voor ouders steeds belangrijker, zelfs noodzakelijk, om aan hun tienerkinderen uitleg te geven over sociale media.

1. Wees voorzichtig bij het publiceren van bepaalde dingen

Privacy is een van de meest relevante onderwerpen op het gebied van sociale media. Tieners moeten zorgvuldig omgaan met het materiaal dat ze publiceren. Inderdaad, niet alles is oké en niet alles is zelfs wettelijk toegestaan.

Intieme foto’s mogen bijvoorbeeld nooit worden gedeeld, zelfs niet privé. Omdat dit soort afbeeldingen op schadelijke wijze door derden kunnen worden gebruikt. Het fenomeen sextortion (chantage door nieuwe technologie) komt trouwens veel voor.

Nog een aanbeveling is om de geolocatie te deactiveren in alle afbeeldingen die op sociale media worden gedeeld.

2. Niet alles wat op sociale media verschijnt is waar

Nepnieuws is aan de orde van de dag. Het delen van gegevens, informatie en nepnieuws is iets waar kinderen en tieners zich bewust van moeten zijn. Verder is er naast nepnieuws de Instagram-wereld waar alles schijnbaar perfect is.

Kinderen moeten gewaarschuwd worden dat veel van de influencers slechts producten zijn van sociale media. In feite gaan achter die perfecte lichamen en gezichten eindeloze trucs, filters en bezoeken aan de cosmetisch chirurg schuil.

Adolescenten zijn geboren in de wereld van apparaten en platforms. Dit betekent echter niet dat ze voldoende psychologische vaardigheden hebben om om te gaan met kanalen die worden beheerst door imago, de dictatuur van ‘likes’, nepnieuws en cybercriminelen of cyberpestkoppen. Ze hebben advies en begeleiding nodig.

3. Ze zijn veel meer waard dan een “like”: validatie- en vergelijkingsrisico’s

Iets anders dat tieners moeten weten over sociale netwerken, is dat ze hun zelfrespect niet mogen baseren op wat er op deze platforms gebeurt. Vaak uploaden ze een foto en kijken ze naar de meldingen. Bovendien kan een opmerking in de een of andere richting hen vullen met geluk of onzekerheid en complexen.

Afgunst is een andere terugkerende factor op sociale media. Instagram en TikTok zijn de spiegels waarin ze zichzelf vergelijken. Wat ze hier dagelijks waarnemen heeft echter weinig te maken met wie ze werkelijk zijn en wat hen omringt.

De John Hopkins School of Medicine voerde een onderzoek (Engelse link) uit waarin ze ontdekten dat tienerdepressie en suïcidaal gedrag de afgelopen decennia zijn toegenomen, in verband met de komst van de sociale media.

4. Niet alles is verloren als je een paar uur offline bent

Nog iets dat tieners over sociale media moeten weten, is dat het leven zich buiten het scherm afspeelt. Daarom moeten volwassenen controleren hoe lang ze op hun apparaten doorbrengen. In feite zouden tieners moeten wennen aan het hebben van hobby’s en passies buiten de technologie. Dit zal hun kwaliteit van leven verbeteren.

Veel adolescenten ervaren prikkelbaarheid, een slecht humeur en verstoorde slaap vanwege hun verslaving aan sociale media en hun mobiele telefoons. Dit is iets dat volwassenen moeten controleren en voorkomen.

5. Zeg nee tegen online uitdagingen

Online uitdagingen vormen een reëel risico voor tieners en voor elke onvolwassen en roekeloze volwassene. Een voorbeeld is the blackout, die bestond uit mensen die zichzelf lieten stikken tot ze het bewustzijn verloren. Dit was een periode bijzonder in de mode. In feite stierven verschillende kinderen en adolescenten terwijl ze probeerden de uitdaging aan te gaan.

Trieste jongen

6. Doe niet mee aan cyberpesten

Cyberpesten mag niet worden gepromoot of gedeeld. Tieners moeten weten dat ze dit niet mogen doen om anderen kwaad te doen. Het plaatsen van privéfoto’s of -video’s, het beledigen of lastigvallen van iemand is inderdaad een misdaad en een praktijk waarbij ze nooit betrokken mogen raken.

7. In elke ongewone situatie: wend je tot een volwassene

Dit is waarschijnlijk het meest basale maar belangrijkste advies. Kinderen en adolescenten kunnen en moeten volwassenen inderdaad om hulp vragen wanneer ze zich in een ongewone, ongemakkelijke of bedreigende situatie bevinden waar ze niet mee om kunnen gaan.

Ze moeten het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn en dat ze hun ouders of andere geschikte volwassenen kunnen benaderen om oplossingen te vinden. In dezelfde lijn moeten ze alle pest- of intimidatiecampagnes of ongepaste situaties aan hun klasgenoten melden.

Ten slotte zal het zo vroeg mogelijk onderwijzen van tieners in deze richtlijnen rechtstreeks bemiddelen in hun juiste gebruik van sociale netwerken. Aarzel daarom niet om hen deze zeven tips te geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Informe 2021 de Qustodio e Ipsos: Familias hiperconectadas: el nuevo panorama de aprendices y nativos digitales: https://qweb.cdn.prismic.io/qweb/652ec17d-790d-49a5-8236-713c96b2c732_20191022_familias_hiperconectadas_es.pdf
  • Salomon I, Brown CS. The Selfie Generation: Examining the Relationship Between Social Media Use and Early Adolescent Body Image. The Journal of Early Adolescence. 2019;39(4):539-560. doi:10.1177/0272431618770809
  • Sha P, Dong X. Research on Adolescents Regarding the Indirect Effect of Depression, Anxiety, and Stress between TikTok Use Disorder and Memory Loss. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 21;18(16):8820. doi: 10.3390/ijerph18168820. PMID: 34444569; PMCID: PMC8393543.
  • Woods HC, Scott H. #Sleepyteens: Social media use in adolescence is associated with poor sleep quality, anxiety, depression and low self-esteem. J Adolesc. 2016 Aug;51:41-9. doi: 10.1016/j.adolescence.2016.05.008. Epub 2016 Jun 10. PMID: 27294324.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.