Zeven tips om je te helpen overtuigender te zijn

Door je argumenten effectiever te presenteren, gaan er veel deuren voor je open. Met deze zeven tips leer je hoe je overtuigender kunt zijn.
Zeven tips om je te helpen overtuigender te zijn

Laatste update: 05 januari, 2022

Van alle sociale vaardigheden is de noodzaak om anderen te overtuigen, te overtuigen en een positieve impact op anderen te creëren bijna net zo belangrijk als de ontdekking van de Steen van Rosetta. Weten hoe je overtuigender kunt zijn, kan inderdaad het antwoord zijn op veel van je persoonlijke en professionele behoeften.

Sterker nog, alleen als je weet hoe je je ideeën via effectieve argumenten moet opleggen, zul je succes hebben.

Dit is echter geen gemakkelijke opgave. Omdat je vaak bepaalde onzekerheden koestert, zwakke punten hebt en de neiging hebt om onvolwassen communicatieve vaardigheden te hebben. Deze tekortkomingen doven je charisma en sluiten bepaalde deuren voor je. Niettemin is het gebruik van goede verbale en non-verbale communicatie de sleutel om die drempels te overschrijden en je doelen te bereiken.

In werkelijkheid zijn er veel variabelen die je zullen helpen om overtuigender te zijn. Bovendien is het meest positieve dat je ze effectief kunt leren en ontwikkelen. Zoals de Franse schrijver en filosoof Germaine de Staël zei: intelligente mensen kunnen worden overtuigd, maar de meest naïeve mensen moeten worden overtuigd. Dit vermogen is iets dat de moeite waard is om jezelf te versterken.

“Je zult een muis nooit overtuigen dat een zwarte kat geluk brengt.”

-Graham Greene-

Politicus praat over hoe je overtuigender kunt zijn

Zeven tips om u te helpen overtuigender te zijn

Blijkbaar was George C. Parker een van de meest overtuigende oplichters aller tijden. In feite heeft deze oplichter tussen 1883 en 1928 de Brooklyn Bridge ‘verkocht’. Zijn strategie was even innovatief als meesterlijk. Hij overtuigde mensen ervan dat hij de eigenaar was van dit meesterwerk van techniek.

Zijn doel was om een verkoop van de brug voor te stellen, zodat degene die de aankoop heeft gedaan een tolhuisje kan plaatsen. Het bedrijf (als het echt was) zou ongelooflijk lucratief zijn geweest. Onnodig te zeggen dat de overtuigingskracht van Parker zo effectief was dat veel naïeve mensen voor zijn zwendel vielen.

In feite heeft deze oplichter zijn hele leven doorgebracht met het plegen van zeer originele oplichting. In 1928 werd hij echter gearresteerd en tot levenslang veroordeeld in de Sing Sing-gevangenis, New York.

George C. Parker was een crimineel. Toch is hij tegelijkertijd een referentie voor wie meer wil overtuigen. Want de kunst om een argument te presenteren en verwerkt te krijgen, niet alleen als valide, maar ook als interessant, is een waar geschenk. Bij dit overtuigingsproces op hoog niveau wordt rekening gehouden met een aantal variabelen. We bekijken ze van dichterbij.

Het vermogen om te overtuigen vereist het ontwikkelen van goede overtuigingsvaardigheden. Dit betekent het beïnvloeden van de emoties van de ander met het gebruik van logica, rede en charisma.

1. Maak een goede indruk

In het boek Thinking, Fast and Slow noemde Daniel Kahneman een vooroordeel dat grote kracht heeft. Dit is het halo-effect. Het is wat je doet geloven dat elk aardig, vriendelijk, positief en aantrekkelijk persoon te vertrouwen is. Daarom, als je een goede indruk maakt, heb je meer kans om te overtuigen.

2. Gebruik emotionele intelligentie

Wat is de belangrijkste strategie om te gebruiken om overtuigender te zijn? Emotionele intelligentie is een veelzijdig en effectief hulpmiddel als het gaat om het leveren van goede argumenten en het tonen van betrouwbaarheid, vertrouwen en charisma. De reden ligt in het goed beheersen van je eigen emoties en het begrijpen van wat je publiek of gesprekspartner nodig heeft.

Pas als je verbinding maakt met de emoties van anderen, creëer je een sterkere band. Zo overtuig je hen van jouw ideeën en argumenten.

3. Goede toon, vertrouwen, vloeiendheid en niet te snel praten

Als het gaat om het aantonen van de geldigheid van je woorden en redeneringen om iemand te overtuigen of te boeien, moet je rekening houden met verschillende communicatieve factoren:

  • Je moet een gemiddelde tonaliteit gebruiken, niet te hoog en niet te laag.
  • Je moet zorgen voor je vloeiendheid en expressiviteit. Spreek je woorden goed uit, wees flexibel en expressief, en je zult hun aandacht en interesse trekken.
  • Spreek niet te snel of te langzaam. Experts zoals Robert Cialdini raden zelfs 3,5 woorden per seconde aan.

4. Toon je autoriteit en kennis

Je moet weten waar je het over hebt. Je hoeft echter geen goeroe te zijn. Bovendien hoeft wat je zegt niet per se onweerlegbaar te zijn. Denk aan George C. Parker.

Het geheim zit in het voorbereiden van solide argumenten, het overbrengen van je overtuiging erin en het weten hoe je die kennis duidelijk kunt demonstreren.

Als het erop aankomt om te overtuigen, moet je eerst goed voorbereiden wat je gaat zeggen. Ten tweede, en nog relevanter, is om te geloven wat je gaat zeggen.

5. Besteed aandacht aan je non-verbale communicatie

De Radboud Universiteit in Nijmegen (Nederland) voerde een onderzoek uit dat suggereerde dat gebaren en uitdrukkingen een grote overtuigingskracht hebben. Daarom, als je aandacht besteedt aan je non-verbale communicatie, zul je veel overtuigender zijn.

U moet de volgende strategieën aanpakken:

  • Houd je handen in het zicht.
  • Kijk je gesprekspartner in de ogen.
  • Beweeg je armen en toon vloeiendheid en emotionele openheid met hen.
  • Glimlach.
  • Probeer niet te friemelen met voorwerpen, zoals pennen, terwijl je praat, of je haar aan te raken, aangezien deze gebaren onzekerheid suggereren.
Vrouwen praten met elkaar

6. Geef zoveel mogelijk details

Elk argument zal meer geloofwaardigheid hebben als het vergezeld gaat van details. Daarom moet je in staat zijn om gegevens, cijfers en referenties te verstrekken en om eventuele twijfels van je gesprekspartner te beantwoorden. Inderdaad, hoe meer informatie je hebt, hoe meer autoriteit en validiteit je aantoont.

7. Cultiveer empathie

Misschien ken je de persoon voor je niet. Misschien spreek je zelfs voor een publiek. Hoe kun je empathie projecteren naar een publiek of een onbekende figuur? Je moet ze laten geloven dat je ze kent. Zoek daarom verbindingen en doe een beroep op hun emoties. Laat ze weten dat je begrijpt wat ze voelen en wat ze nodig hebben.

Nogmaals, het is een kwestie van je argumenten versmelten met de draad van emoties. Dit is de enige manier om het soort nabijheid en verbinding op te bouwen waardoor ze je als een betrouwbare figuur zullen zien en waardoor je overtuigender overkomt. Het zijn strategieën die iedereen kan ontwikkelen. Bovendien zullen ze ongetwijfeld uw kansen op succes vergroten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cacioppo, John T.; Cacioppo, Stephanie; Petty, Richard E. (April 2018). “The neuroscience of persuasion: A review with an emphasis on issues and opportunities” Social Neuroscience. 13 (2): 129–172. doi:10.1080/17470919.2016.1273851
  • Developing Effective Communication Skills. (2007). Journal of oncology practice3(6), 314–317. https://doi.org/10.1200/JOP.0766501
  • S. C. Matz, M. Kosinski, G. Nave, D. J. Stillwell (2017) Psychological targeting in digital mass persuasion. Proceedings of the National Academy of Sciences Nov 2017, 114 (48) 12714-12719; DOI: 10.1073/pnas.1710966114

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.