De sleutel tot spreken met vertrouwen

De sleutel tot spreken met vertrouwen

Laatste update: 01 mei, 2019

Als het gaat om de interactie met andere mensen, en vooral als we in het openbaar spreken, zal spreken met vertrouwen anderen ervoor zorgen dat anderen ons vertrouwen en ons als slimme mensen zien. Daarom kan dit één van de belangrijkste sleutels tot succes zijn, vooral op professioneel niveau.

Hoe kunnen we dat vertrouwen nu krijgen? Wat kunnen we doen om anderen te inspireren om ons te vertrouwen? In dit artikel delen we enkele fundamentele sleutels om te spreken met vertrouwen, die je vast kunnen helpen. Het is echter belangrijk om op te merken dat het beoefenen van deze toetsen je zal helpen om er beter in te zijn.

Als je spreekt over iets waar je hartstochtelijk om geeft, zal je je meer op je gemak voelen en meer vertrouwen in je omgeving hebben.

-Brian Tracy-

Spreken met vertrouwen betekent dat je je mening met overtuiging uitdrukt

Voordat je gaat spreken, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat je echt gelooft wat je zegt. Het is ook belangrijk om niet arrogant over te komen als je je uitdrukt.

In plaats daarvan moet je laten zien dat je overtuigd bent van je eigen ideeën en als iemand die wil dat anderen dat ook voelen. Daarom vervang je een soort van ondergeschikte houding door één met overtuiging.

Vrouw spreekt in het openbaar

Het belang van oogcontact

Ten eerste is oogcontact een teken van goede opvoeding en beleefdheid. Ten tweede zijn anderen ook beter in staat te luisteren naar wat wij zeggen, waardoor ze zich in onze verhalen kunnen verdiepen.

Bovendien helpt het ons om onze boodschap duidelijker uit te drukken en ons vertrouwen te vergroten. Naar de vloer kijken, of naar het plafond, of je blik richten op niemand in het bijzonder, kan ervoor zorgen dat we ons meer onzeker voelen. Ook zou het publiek het kunnen waarnemen, zelfs als je denkt dat dat niet het geval is.

Oogcontact is veel intiemer dan woorden ooit zullen zijn.

-Faraaz Kazi-

Dit betekent niet dat we onze aandacht moeten richten op één persoon, omdat dit voor hen ongemakkelijk kan zijn. Een goed idee is het om je blik om de twee à drie seconden af te wisselen tussen verschillende mensen. Vergeet echter niet om ze altijd in de ogen te kijken!

Maak je geen zorgen als je merkt dat sommige mensen in het publiek er verward of bezorgd uitzien, want dat kan je zelfvertrouwen ondermijnen.

Om eerlijk te zijn, als het aankomt op het met vertrouwen spreken voor een groot publiek, is het zelfs aan te raden om naar een kleine specifieke groep te kijken, omdat het erg moeilijk is om alle mensen tegelijk in de ogen te kijken.

Herken je waarde

Met vertrouwen spreken maakt deel uit van het houden van onszelf. Om dit met succes te doen, is het daarom essentieel dat we ons bewust zijn van onze waarde. Het is echter belangrijk dat we dit met een korreltje zout nemen, omdat ijdelheid en arrogantie altijd tegen ons zullen spreken.

Een goede oefening die we kunnen doen, is het dagelijks geven van een compliment aan onszelf omdat dit ons innerlijke vertrouwen kan versterken.

Op die manier kan het zelfvertrouwen worden overgebracht naar ons spreken, waardoor anderen het sneller zullen waarnemen. Om dit te doen, concentreer je je op de dingen die je goed doet of die je leuk vindt aan jezelf en prijs ze over je fouten.

Visualiseer je succes

Terwijl je schrijft, plant en oefent, visualiseert je je succes en waan je je in het volste vertrouwen voor een publiek dat aandachtig naar je luistert. Denk aan het publiek dat je aan het einde van je toespraak applaudisseert en laat je angsten achter. Het bedenken van mogelijke problemen en het focussen op wat er mis zou kunnen gaan zijn recepten voor een ramp.

Als je je concentreert op succes, dan heb je stress. Maar als je excellentie nastreeft, is succes gegarandeerd.

Deepak Chopra

Dit betekent niet dat je je niet bewust moet zijn van mogelijke tegenslagen. Je moet ze zeker in gedachten houden en passende manieren bedenken om ze te vermijden. Maar als je je er te veel zorgen over maakt, zal dat je onzekerheden voeden, zodat je niet met vertrouwen kunt spreken.

Vrouw houdt een presentatie voor publiek met vertrouwen

Plan je verhaal goed

Een van de belangrijkste sleutels om met vertrouwen voor een groot publiek te spreken is het zorgvuldig plannen van wat we gaan zeggen. Het is belangrijk om een script te maken en de toespraak vaak te oefenen. Bovendien moet je tijdens het oefenen ook de informatie die je gaat geven analyseren en zo makkelijk mogelijk te begrijpen maken.

Het is ook belangrijk om te communiceren met het publiek en aandacht te besteden aan lichaamstaal, omdat het publiek ons als energiek, gemotiveerd en veilig moet ervaren in plaats van verveeld en saai.

Bovendien moeten we de plaats leren kennen waar we de toespraak gaan houden. Het plannen van de mogelijke tegenslagen en ervoor zorgen dat onze omgeving in ons voordeel is, zal ons vertrouwen versterken. Tot slot, als we vroeg op de locatie aankomen en genoeg tijd hebben om ons voor te bereiden, zullen we ons rustig voelen.

Alle grote sprekers waren in het begin slechte sprekers.”

-Ralph Waldo Emerson-

Ken je publiek

Weten tot wie je je je gaat richten kan je veel helpen als het gaat om met vertrouwen te spreken. Ontdek waar ze vandaan komen, wat hun leeftijd is en hun algemene kennisniveau van het onderwerp waar je over gaat spreken. Op die manier kun je je toespraak aan hen aanpassen, zodat je boodschap goed overkomt. Wellicht ook interessant voor jou

4 manieren om plankenkoorts te overwinnen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
4 manieren om plankenkoorts te overwinnen

Het zijn die verlammende zenuwen die aanvallen op het allerergste moment. Ze nemen je geest helemaal over en putten je volledig uit. Waar we het ov...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.