Visualisatie-meditatie: vijf oefeningen om uit te proberen

Visualisatie-meditatie: vijf oefeningen om uit te proberen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Je geest even tot rust laten komen heeft ontelbare voordelen, zowel voor onze fysieke als onze mentale gezondheid. Het stelt ons in staat om ons inwendige evenwicht te herwinnen door naar onszelf te luisteren en harmonie tussen lichaam en ziel te vinden. Wat nu als we deze voordelen zouden kunnen plukken door middel van onze verbeelding? Dit is visualisatie-meditatie.

Het is een creatieve manier om mentale oefeningen te doen en ons welzijn te vergroten.

Verbeelden is creëren, het is je verdiepen in een wereld die je niet kent en het overschrijden van je grenzen. Dankzij de kracht van onze verbeelding, kunnen we onze eigen realiteit vormgeven.

Dit is waarom het gebruik van visualisatie in meditatie-oefeningen zo heilzaam is. Zelfs professionals, van sporters tot verschillende soorten artiesten en belangrijke zakenmensen, maken er gebruik van.

Evenwicht. Het ultieme doel.

-Ricky Lankford-

Visualisatie-meditatie: technieken om angst te bestrijden

Visualisatie is een techniek die mensen gebruiken om angst te verminderen. Kort gezegd, het is een hulpmiddel dat mensen gebruiken om een ​​niveau van volledige ontspanning te bereiken door het verminderen van de fysieke opwinding/prikkels die we voelen als we angstig zijn.

Vrouw geniet van de buitenlucht

De volgende visualisatie-meditatietechnieken stellen ons in staat onszelf te kalmeren en die rust te laten ervaren die we soms missen. Daarnaast helpen ze ons om nieuwe uitdagingen, kansen, sensaties en toekomstige vreugde op open wijze tegemoet te treden.

Het eerste dat je moet doen, is een comfortabele plek zoeken waar je je kalm voelt en in stilte rust kunt vinden. Eenmaal op deze plek, begin je langzaam en diep adem te halen, in door je neus en uit door je mond. Voer vervolgens een van de volgende oefeningen uit:

Kleuren

Het kleurengamma analyseert de waarnemingen, het gedrag en de sensaties die kleuren opwekken. Onszelf voorstellen dat ons lichaam vol kleurrijk licht is kan dan ook een goede manier zijn om emoties aan te trekken.

Voor deze oefening is het de bedoeling dat we diep ademhalen terwijl we ons inbeelden dat we omringd worden door een licht dat van kleur verandert…

Terwijl we dit doen, moeten we ons concentreren op de fysieke sensaties die we met elke kleur ervaren. Wat voor gevoel geeft elke kleur je? Stel je vervolgens voor dat je een groen licht bent en dat je volledig in harmonie bent.

Spierspanning

Na een lange dag op het werk kunnen we vaak ons hele lijf pijn voelen doen. Om je pijn te verlichten, kun je deze visualisatie-meditatie-oefening gebruiken. Voor deze oefening ga je op de grond liggen of zitten en richt je je op je meest gespannen spieren.

Stel je vervolgens voor dat er een knoop zit die jou niet vrij laat bewegen en die je moet losmaken met je geest. Houd je aandacht op elk deel van de knoop gericht terwijl je ademt en visualiseer dat deze losser wordt. De vezels zullen langzaam ontwarren totdat de knoop volledig loskomt.

Pas deze oefening zo nodig toe op elke gespannen spier in je lichaam.

Actief geheugen

Je hebt een zware dag gehad. Er is van alles gebeurd. Deze oefening zal je helpen om tot rust te komen. Sluit je ogen, adem diep in en ga terug naar het begin van je dag. Visualiseer je nachtrust, je ontbijt, hoe je goedemorgen zei tegen je familie… Het doel is om die gedachten en sensaties opnieuw te beleven alsof je je opnieuw in dat moment bevindt.

Zodra je elk moment zo levendig mogelijk hebt nagebootst, richt je je aandacht op de momenten die je als minder leuk ervaren hebt om je geest te kunnen helpen deze los te laten. Richt je vervolgens weer op het huidige moment, op het hier en nu.

Vrouw ruikt aan bloem

Zeepbellen

Deze visualisatie-meditatie-oefening is een van de meest uitgebreide, omdat hij twee zintuigen combineert: beeld en geluid. Om hem uit te voeren, stel je je voor dat je op een rustige, eenzame en donkere plek bent. Op die plek ben je omringd door een gevoel van vrede. Na een tijdje hoor je een lichte en aangename uitbarsting.

Dit geluid was een kleine zeepbel die vlak naast je barstte. Direct daarna hoor je een andere zeepbel aan je linkerkant. Dan nog eentje boven je hoofd. Geleidelijk aan beginnen overal om je lichaam heen zeepbellen te barsten, allemaal met dezelfde intensiteit en subtiliteit. Met elke zeepbel die barst voel je je meer ontspannen…

Het onbekende confronteren

Wat reikt verder dan wat wij weten? Hoe zal onze toekomst eruitzien? Welke ervaringen heeft het leven voor ons over enkele jaren in petto? Het confronteren van al deze onzekerheid is makkelijker als je jezelf in een donkere afgesloten kamer in een bos visualiseert.

Buiten waait de wind en lopen er hongerige dieren rond. De volgende stap is om je ogen te sluiten en je te concentreren op wat je voelt. Is het angst? Bezorgdheid? Houd het gevoel enkele minuten vast en laat het dan langzaam los.

Stel je nu een deuropening voor en zie hoe je een uitweg vindt uit de kamer. Je begint ernaar toe te rennen en plotseling bevind je je in het bos, in dezelfde situatie als voorheen. Welke emoties voel je? Nadat je ze hebt geïdentificeerd, zul je een weg kunnen zien die zich voor je uitstrekt.

Je besluit om deze weg te volgen en te ontsnappen en geleidelijk voel je minder spanning. Je bent veilig, kalm en op je gemak. Het enige wat je nog hoeft te doen, is genieten van dit gevoel en er verbinding mee maken.

Visualisatie-meditatie kun je altijd en overal uitvoeren. Het enige wat je hoeft te doen is je concentreren en je creatieve vermogens ontwikkelen om die opluchting te kunnen voelen waar je vaak zo een behoefte aan hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.