Zeven manieren om met post-vakantiedepressie om te gaan

Ontdek in dit artikel hoe je omgaat met een post-vakantiedepressie.
Zeven manieren om met post-vakantiedepressie om te gaan
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

Het einde van je vakantie is aangebroken en je weet wat dat betekent. Ten eerste betekent het het einde van barbecues en koud bier in je achtertuin, bij je buren of op het strand. En wat nog erger is, het einde van het opstaan zo laat als je wilt. Helaas, nu de vakantie bijna voorbij is, moet je terugkeren naar je werkroutine. Misschien heb je zelfs te maken met het monster van de post-vakantiedepressie.

Een depressie na de vakantie proberen te overwinnen is geen gemakkelijke taak. Zeker na het levenstempo waar je zo aan gewend bent geraakt tijdens de vakantie. Ah, de excessen die je je kon veroorloven… uitslapen, meer feesten dan normaal, en veel eten.

Kortom, je bent de kenmerkende discipline van je routine volledig vergeten om te ontspannen en te genieten. Je weet echter dat je het niet de rest van het jaar kunt volhouden, ook al zou je dat willen.

Bovendien, hoewel het niet gemakkelijk is om een depressie na de vakantie te overwinnen, is het ook niet onmogelijk. Met dat in gedachten willen we je daarom enkele tips geven over hoe je weer kunt terugkeren naar je werkroutine en je gebruikelijke levenstempo. Op deze manier zal het retourproces niet zo moeilijk voor je zijn.

“Als hij werkte, werkte hij echt. Maar als hij speelde, SPEELDE hij echt.”

Dr. Seuss

Wat is post-vakantiedepressie?

Post-vakantiedepressie is een syndroom dat sommige mensen ervaren nadat ze zijn teruggekeerd van vakantie, vandaar de naam. We willen duidelijk maken dat we het niet hebben over klinische depressie. Alleen als een toestand van medelijden met jezelf waarin nostalgie, verdriet en/of apathie je te pakken krijgen.

Ook is dit “syndroom” geen mentale pathologie, alleen een “adaptieve stoornis.” Degenen die er last van hebben, vertonen specifieke symptomen als het gaat om een specifieke stressor. De terugkeer naar een werkroutine, in dit geval. Dit komt doordat het spanningsniveau tijdens de vakantie flink is afgenomen en dus nu weer moet herstellen. Je hebt het nodig om te voldoen aan de eisen van je oude dagelijkse routine.

Een man die in het donker zit

Dus het opnieuw aannemen van de bovengenoemde routine (of het nu thuis, op kantoor of op school is) leidt zeker tot prikkelbaarheid, ontmoediging, verdriet, gevoelens van apathie en/of slaapproblemen. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat maar liefst 25% van de mensen in de VS na de vakantie aan een zekere mate van depressie lijdt.

Manieren om post-vakantiedepressie te overwinnen

1. Sta een paar dagen alvast vroeg op

Het lijkt misschien contra-intuïtief en zelfs wreed, maar als je minstens een of twee dagen vroeg opstaat voordat je weer aan je routine begint, is het gemakkelijker om ernaar terug te keren. Dit komt omdat je gepreconditioneerd bent om opnieuw je normale schema te volgen.

2. Ga niet direct na je laatste vakantiedag weer aan het werk

Net als de vorige maatregel, zal dit je helpen wennen aan een deel van je normale routine thuis. Door dit te doen, zul je geleidelijk aan kunnen gaan nadenken over je behoeften thuis, zoals je behoefte om een baan te hebben, zodat je verder kunt met je leven zoals je het kent (en het geld hebt om je volgende vakantie).

3. Verdeel je vakantiedagen

Mensen met langere vakantieperiodes hebben veel meer kans op post-vakantiedepressie. Daarom moet je je vakantiedagen zoveel mogelijk in compartimenten verdelen om je terugkeer naar de routine minder abrupt te maken.

4. Vind de positieve kant

Het regelmatig beoefenen van mindfulness (Engelse link) of een ander type meditatietechniek kan negatieve gedachten en irrationele ideeën verdrijven – die de belangrijkste bronnen van angst zijn. Als je het einde van je vakantie positief interpreteert, dan maak je het jezelf makkelijker.

Dit is zeker mogelijk als je stopt met denken dat terugkeren naar je routine een last is. Probeer je op een ander perspectief te concentreren. Natuurlijk, als terugkeren naar je oude routine in feite een last is en je er absoluut een hekel aan hebt, begin dan een plan te ontwikkelen om het te veranderen. Jij hebt de leiding.

5. Zet je wekker tien minuten eerder dan normaal

Vooral tijdens de eerste dagen dat je weer gewend bent aan je oude routine, zal het wat eerder uit bed gaan je helpen meer tijd te hebben om jezelf te organiseren. Het helpt je ook om haast en onnodige stress te voorkomen.

Een vrouw die de wekker uitzet

6. Overlaad jezelf niet met werktaken op je eerste dag

In lijn met het vorige punt, om je terugkeer veel draaglijker te maken, doe je dit geleidelijk, beetje bij beetje. Begin met die taken die geen hoge druk vereisen.

7. Doe gezonde activiteiten op de dagen voorafgaand aan je terugkeer naar je werk

Ten slotte, zelfs als het niet direct verband houdt met je werk of met je dagelijkse routine, zal sporten en het opnieuw aannemen van een gezonder dieet gedurende de dagen voor je terugkeer ook je aanpassingsvermogen verbeteren.

Dit komt omdat, naast het helpen vrijmaken van endorfines (de kleine eiwitten die ervoor zorgen dat je je gelukkig, ontspannen en optimistisch voelt), lichaamsbeweging het ook mogelijk maakt om je geest te bevrijden van stress. In plaats daarvan concentreer je je op de uitvoering van je fysieke activiteit.

Conclusie

Kortom, het belangrijkste is dat je de overgang van vakantie naar je routine zo soepel mogelijk laat verlopen. Houd een positieve houding aan om de redenen te accepteren die je zullen inspireren om terug te keren naar je post-vakantierealiteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lavilla Rayo, J. (2012). Síndrome postvacacional. Clínica Universidad de Navarra.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.