Optimistische mensen moeten ook weleens huilen

Optimistische mensen omringen zich met goede vrienden. Ze weten hoe ze dankbaar moeten zijn en vergeven. Maar ze huilen ook weleens.
Optimistische mensen moeten ook weleens huilen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Zelfs de meest optimistische, energieke, zonnige mensen weten hoe het is om door een depressie te gaan. Degenen onder ons die het leven van mensen opfleuren met onze glimlach, openheid en vreugde, hebben soms ook de behoefte om te ventileren, te huilen en onze wonden en gebroken stukken van binnen te helen.

Alleen dan zullen we in staat zijn veerkrachtig te blijven en ons rationele, objectieve, krachtige optimisme vol te houden, zodat we alles aankunnen wat het leven op ons afvuurt.

Het zou juist zijn om te zeggen dat het beeld dat we op dit moment over optimistische mensen hebben, enigszins bevooroordeeld is. We kennen allemaal wel iemand die een ongewoon vermogen heeft om het moeilijke gemakkelijk te maken. We kennen allemaal persoonlijkheidstypes vol bemoediging, hoop en intimiteit. Heb je geen vriend of familielid die altijd “ja” zegt en een goed leven lijkt te hebben?

Optimistische mensen hebben altijd een plan; pessimistische mensen hebben excuses.

De soorten optimistische mensen

We denken dat ze zijn geboren onder een “geluksvogel,” met al deze geweldige vaardigheden al in zich. De realiteit is echter heel anders en interessant.

Er zijn twee soorten optimisme. Martin Seligman, de vader van de positieve psychologie, noemde het eerste type “blind optimisme.” Dit is waar de persoon denkt dat wat er ook gebeurt, alles goed zal komen, wat ertoe leidt dat ze onverantwoordelijk handelen en het lot vertrouwen.

Het andere type is echter “rationeel optimisme.” Dit is wanneer een persoon zich ervan bewust is dat positiviteit op zichzelf geen veranderingen zal veroorzaken. Optimistisch zijn is in feite perspectief hebben en niet ontmoedigd worden door mislukkingen of gedachten over een nederlaag die daaruit voortkomen.

Optimistische mensen moeten ook weleens huilen

Ook is het belangrijk om te beseffen dat optimisme een houding is die je opbouwt. In feite hebben onze hersenen de natuurlijke neiging om zich te concentreren op mogelijke externe bedreigingen die ons leven in gevaar kunnen brengen.

Optimisme is daarom iets dat je elke dag traint door je karakter te versterken, te leren van tegenslagen en je emoties te beheersen in moeilijke tijden die eigenlijk onvermijdelijk zijn voor ons allemaal.

Hoe optimistisch mensen optimistisch zijn in moeilijke tijden

Optimistische mensen zijn niet per se naïef. Het is waar dat velen van hen een lege positiviteit beoefenen, waarbij ze gewoon diep ademhalen en vertrouwen. Ze zijn slechts toeschouwers van hun leven. Andere mensen zetten die positiviteit echter om in actie.

We zeggen dit omdat er een veelvoorkomende mythe bestaat over wat optimisme is en inhoudt. In het tweede geval hebben we het over een psychologische dimensie die zo waardevol is dat het bijna elke inspanning waard is om erin te groeien.

De American Psychological Association heeft een paar jaar geleden een enquête gehouden om te beoordelen hoe de huidige sociale en economische crisis de bevolking in het algemeen treft. We hebben er interessante en bruikbare gegevens uit geleerd.

Er kwam uit naar voren dat vrouwen de meest getroffen groep waren. Zij zijn ook degenen die de meeste psychologische symptomen ervaren: stress, angst, hoofdpijn, vermoeidheid, eetstoornissen

In een wereld in crisis hebben loonongelijkheid en kansen op werk vooral invloed op het vrouwelijke geslacht, en daarom is het noodzakelijk om dit probleem op een veelzijdige manier aan te pakken.

Ten tweede wilde de American Psychological Association weten welke strategieën de vrouwen die erin waren geslaagd om moeilijke tijden het hoofd te bieden, gebruikten om zichzelf, beetje bij beetje, te positioneren in belangrijke of machtsposities.

Een meisje dat naar beneden kijkt

Resistent optimisme

Toen deze vrouwen alle dagelijkse coping-mechanismen die ze gebruikten uitlegden, bestempelden de psychologen de groep van dynamieken onder de term ‘resistent optimisme’. Het zou niet langer het rationele optimisme zijn waar Seligman in zijn tijd over sprak.

Eigenlijk zouden we nu nog een stap verder moeten gaan. We leven in een tijd waarin we nieuwe psychologische strategieën moeten integreren om ons in moeilijke tijden overeind te houden. Ze zijn als volgt:

  • Trouw blijven aan de ideeën die we hebben doordacht en waar we nu in geloven.
  • Negatieve emoties accepteren: luister naar hun boodschap en kanaliseer de energie die ze ons geven op een intelligente manier.
  • Begrijp dat het leven bestaat uit ervaringen, waarvan vele niet positief of plezierig zullen zijn.
  • Moeilijke momenten moeten als uitdagingen worden gezien. Het zijn startpunten voor leren en groei.
  • Combineer vasthoudendheid met weerstand, motivatie met bruikbaarheid, creativiteit met kansen.
  • Laten we er ook rekening mee houden dat velen van ons in een pessimistische omgeving leven. Als we echt optimistische mensen willen met het resistente soort optimisme, zullen we soms van omgeving moeten veranderen. Laat ze je niet beïnvloeden en vertrek als het moet.

Optimistische mensen, dappere mensen

Nadat we alle gegevens hebben geanalyseerd, zijn we tot meerdere conclusies gekomen. Ten eerste, dat de vrienden of familieleden die we van nature als optimistisch beschouwen, misschien niet zo zijn geweest.

Misschien hebben ze het geleerd en vechten ze dagelijks om dat perspectief te behouden. Misschien heeft de levensbenadering die we zo aantrekkelijk vinden en als vanzelfsprekend beschouwen, werk opgeleverd.

Aan de andere kant moeten we ons realiseren dat zelfs het meest logische, resistente, rationele optimisme ook zijn momenten van zwakte heeft. Veel mensen hebben zelfs een depressie doorgemaakt omdat ze zichzelf te sterk vonden.

Ze dachten dat optimisme hen een cape van onkwetsbaarheid gaf, als een echte superheld die in staat is om aan elke behoefte en verplichting te voldoen. Maar zelfs de dapperste heeft zijn zwakke punt, zijn kryptoniet.

Laten we daarom proberen een meer praktische kijk op positiviteit te hebben. Begrijp dat optimistische mensen niet vasthouden aan wrok of wrok. Ze slaan de uitdagingen van het heden niet over. In plaats daarvan accepteren ze dat er tegenspoed bestaat en dat ze die onder ogen moeten zien.

Optimistische mensen omringen zich met goede vrienden. Ze weten hoe ze dankbaar moeten zijn en vergeven. Bovenal gebruiken ze hun moedige, resistente houding als een caleidoscoop die een prachtig vertrouwen in de toekomst schildert.

Een resistente bloem die in de harde grond groeit

Afbeeldingen met dank aan Nadia Chersakova


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.