Het vergeten hulpmiddel tegen stress

Om de stress die je elke dag omringt te bestrijden, hoef je alleen maar een paar minuten te besteden aan je lichaam en geest.
Het vergeten hulpmiddel tegen stress
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Stress maakt een steeds groter deel uit van je dagelijkse leven. Je rent van de ene activiteit naar de andere, met je hoofd vol van alle dingen die je moet doen. In feite focus je zo veel op productief zijn dat je jezelf niet toestaat om te rusten. Rust is echter het vergeten hulpmiddel tegen stress.

Een paar minuten nemen om alle activiteiten te staken, zal niet veel uitmaken voor je doelen. Het is inderdaad altijd mogelijk (of dat zou het tenminste moeten zijn) om 15 minuten van je tijd te besparen om de verbinding te verbreken.

Bovendien levert het je op subjectief niveau grote voordelen op. Want weten dat je de mogelijkheid hebt om te rusten en jezelf dat toe te staan, heeft op mentaal niveau een grote invloed op je.

Man met werkstress

Stress is houding

Je hebt de neiging om te denken dat stress voortkomt uit het grote aantal taken dat je elke dag moet uitvoeren. Zij leveren ongetwijfeld een bijdrage. Niettemin komt veel van dit subjectieve gevoel voort uit je houding. Het gebeurt meestal als je het soort persoon bent dat je leven leidt met n150 kilometer per uur (Engelse link), ongeacht je verplichtingen.

Je hebt altijd haast, terwijl je mentaal je taken in je hoofd omdraait en op zoek bent naar nieuwe activiteiten om toe te voegen aan je steeds groter wordende lijst. Het is duidelijk dat je dingen te doen hebt (werk, familie en sociaal), maar veel van de druk komt van het feit dat je nooit de verbinding verbreekt. In feite rust je lichaam nooit, en je geest ook niet.

Aan de andere kant zijn er mensen die, ondanks dat ze hun taken perfect vervullen, dit met een ontspannen houding doen. Deze personen werken niet per se langzamer en zijn ook niet minder productief.

Hun geest werkt gewoon op een ander en gezonder ritme. Ze staan zichzelf toe de verbinding te verbreken en nemen een paar minuten van hun dag om te rusten. Bovendien kunnen ze genieten van het huidige moment in plaats van gehaast te anticiperen op wat ze morgen moeten doen.

De gevaren van leven met stress

Op een stressvolle manier leven doet je geen goed. Je houding zal je niet toestaan om je tijd beter te gebruiken of effectiever te zijn. Integendeel, wanneer je angstniveaus buitensporig zijn, beginnen ze je capaciteiten te verstoren. Je gaat minder effectief presteren. Niet alleen dat, maar ook je gezondheid kan ernstig worden aangetast.

Aanhoudende stresssituaties hangen namelijk nauw samen met coronaire problemen, hypertensie (hoge bloeddruk) en verhoogd cholesterol. Ze genereren ook verschillende somatisaties zoals buikpijn of hoofdpijn. Overgewicht (als gevolg van emotioneel eten) en slaapstoornissen kunnen ook optreden.

Je lichaam is perfect uitgerust om een hoge spanning tijdig het hoofd te bieden. Voordat de situatie zich voordoet, zet het de nodige mechanismen in werking om je in staat te stellen actie te ondernemen. Als deze situatie echter na verloop van tijd aanhoudt, kunnen de effecten op je lichaam verwoestend zijn.

En als je in de alert-modus bent, ben je gefocust op overleven en niet op voor jezelf zorgen. Je begint je gewoonten te verwaarlozen (Spaanse link) en je praktijk van zelfzorg te verminderen.

Een vrouw die zichzelf niet meer onder controle heeft

Het vergeten hulpmiddel tegen stress

Van de vele bestaande hulpmiddelen om stress te bestrijden, is rust een van de eenvoudigste, meest effectieve en toch meest vergeten. De kracht ervan komt niet alleen van het fysieke feit dat je je dagelijkse drukte stopt, maar ook van het effect dat vertragen op je geest heeft.

Het is gemakkelijk om te rusten. Neem om de twee uur een pauze van je activiteiten en richt je aandacht op het heden. Er zijn niet meer dan vijf of tien minuten nodig. Maak je hoofd leeg van wat je aan het doen was en concentreer je op wat je voelt. Misschien wil je een korte wandeling maken om je lichaam te mobiliseren of gewoon zitten en je concentreren op je ademhaling.

Het belangrijkste idee is dat je eraan denkt om even te leven, te genieten, te voelen en te ontsnappen aan de mentale lus van je verplichtingen en verantwoordelijkheden. Dit is vooral belangrijk op het midden van de dag, rond lunchtijd. Neem de tijd en eet rustig en met aandacht.

Gebruik de tijd ook om ontspannen te kletsen, te lezen of tv te kijken. In feite maakt het niet uit hoe je het gebruikt, zolang je het maar als vrije tijd beschouwt. Het is een tussenstop onderweg, een onderbreking van de dag, waardoor je aan je traagheid kunt ontsnappen en bij je terug kunt komen.

Als je je momenteel identificeert als een persoon die constant gestrest is, zal het idee van rust je waarschijnlijk absurd lijken. Je zult duizend excuses en mentale rechtvaardigingen vinden waarom je het je niet kunt veroorloven. Maar hoe onmogelijker of onnodiger het je lijkt, hoe meer je dit vergeten hulpmiddel tegen stress nodig hebt. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe weet je of je last hebt van werkstress?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe weet je of je last hebt van werkstress?

Werkstress is de druk die een individu ervaart op fysiologisch en emotioneel niveau als gevolg van psychosociale risicofactoren.  • Eagleston, J. R., Chesney, M. A., & Rosenman, R. H. (1988). Factores psicosociales de riesgo en las enfermedades coronarias: el patrón de comportamiento tipo A como ejemplo. Revista latinoamericana de psicología20(1), 81-89.
  • Fernández-Castro, J., Doval, E., EDO, S., & Santiago, M. (1994). Efectos del estrés docente sobre los hábitos de salud. Ansiedad y estrés, 127-133.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.