Voordelen van lezen: nieuwe werelden om te ontdekken

Het lezen van een boek kan een heel nieuw universum voor ons openen. Er zijn vele voordelen van lezen. Ontdek ze hier!
Voordelen van lezen: nieuwe werelden om te ontdekken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Lezen is een geschenk. Het verrijkt ons, prikkelt ons en brengt ons naar andere werelden. Het is ook een kans om te groeien, je in te leven en nieuwe perspectieven te ontdekken. Ontdek in dit artikel de voordelen van lezen.

Een boek is iets dat ons naar zoveel nieuwe plaatsen kan brengen, en toch is het een van de minst gewaardeerde schatten. Het is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten, andere gezichtspunten te zien en andere werelden te bezoeken.

Het is echt een van de beste geschenken voor iedereen die het kan waarderen en de beste metgezel om ons te helpen omgaan met de omstandigheden van het leven.

Lezen opent de deur naar eindeloze mogelijkheden: magische werelden, verhalen uit het verleden en futuristische visioenen. Het is de sleutel die de sloten van onzekerheid kan openen en ons inspiratie kan geven voor het leven. Het kan ons vullen met emoties die ons eraan herinneren dat we echt leven!

Ondergedompeld worden in een oceaan van letters is een ervaring die ons zelden onverschillig laat. Een boek ontroert ons, verrast ons, laat ons nadenken kan zelfs ons leven veranderen.

Boeken zijn de stilste en meest constante vrienden; ze zijn de meest toegankelijke en wijze raadgevers en de meest geduldige leraar.

-Charles William Eliot-

Een vrouw leest een boek

De voordelen van lezen: creëren, bouwen en begrijpen

Een boek voedt ons, stelt ons vragen en biedt ons nieuwe perspectieven. Lezen verrijkt ons als we al onze zintuigen ervoor openstellen. Het is niet hetzelfde om snel door een boek te bladeren, want op die manier zullen we ons nooit verbinden met wat de auteur ons probeert te vertellen via de pagina’s van zijn boek.

We kunnen in de huid kruipen van de personages en alles wat er met hen gebeurt ook beleven, waarbij we de gesprekken in onze eigen geest voeren en ze tot leven te laten komen. We kunnen ook meer te weten komen over verschillende theorieën of concepten die auteurs ons proberen over te brengen. Lezen is dit alles en nog veel meer.

Lezen is creëren, verbeelden, begrijpen, inleven en vooral bouwen. Het is een dialectisch proces tussen de auteur en de lezer.

Psychologen Paul Watzlawick en Marcelo Ceberio bevestigden dit in hun boek The Construction of the Universe. Zij beweren dat het lezen en de daaruit voortvloeiende reflecties systematisch opgebouwd zijn als een proces van co-constructie tussen de auteur en de lezer.

Het is een echt kunstwerk, waarin beide deelnemers elkaar leren kennen en samen het product in elkaar zetten – een product dat niets minder is dan een boodschap met echte waarden.

Om ver te reizen, is er geen beter schip dan een boek.

Emily Dickinson

De psychologische voordelen van lezen

Lezen is een open deur naar leren, wat ons naar spannende scenario’s kan leiden. Het verleidt en verrijkt ons en voedt onze hersenen. Het is een feit dat lezen mentale processen zoals geheugen, redeneren en waarneming versterkt. Het heeft echt de kracht om “onze ogen te openen.”

Psycholoog Ignacio Morgado, directeur van het Instituut voor Neurowetenschappen van de Universiteit van Barcelona, bevestigt dat lezen bepaalde gebieden in onze hersenen activeert, zoals:

  • De occipitale en temporale kwabben herkennen de betekenis van de woorden.
  • De hippocampus en de temporale kwab interpreteren de woorden en vullen onze gedachten met herinneringen.
  • De amygdala en andere emotionele gebieden activeren bij het lezen van sentimentele teksten. Dit is het geval of het nu ware verhalen of fictie zijn.
  • Bovendien worden de prefrontale cortex en het werkgeheugen geactiveerd wanneer je probeert te redeneren wat je zojuist hebt gelezen.
Een vrouw leest met een kop koffie

Lezen helpt mensen om te slapen

De Universiteit van Toronto heeft een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Cognitive Sciences. Daarin laten ze zien dat het lezen van fictie het inlevingsvermogen en bepaalde andere vaardigheden verbetert.

Dit komt omdat dit genre een simulatie van verschillende sociale werelden in de geest van de lezer creëert. Als gevolg hiervan is er een beter begrip van sociale ervaringen en relaties.

Bovendien, volgens een onderzoek van The Sleep Council, kan een half uur of een uur voor het slapen gaan lezen de opbouw van stress aanzienlijk verminderen. Dit komt omdat lezen een activiteit is die de geest afleidt van de zorgen en de druk van ons dagelijks leven. Het biedt een toevluchtsoord waar je je vrij kunt voelen van al deze spanningen.

Een betere woordenschat

Een ander voordeel van lezen is het verwerven van een betere woordenschat, vooral als we verschillende soorten literaire genres lezen. We leggen verbanden tussen woorden die mondeling worden gebruikt en woorden die we lezen.

Dit verrijkt onze spreekvaardigheid en verbetert indirect onze spelling. Ook mogen we de invloed die lezen kan hebben op onze creativiteit, verbeelding en emotionele wereld niet vergeten.

Een boek is een stille metgezel waarmee we een band kunnen opbouwen, en elke link kan ons op zoveel verschillende manieren transformeren. Lezen geeft ons een toevluchtsoord, neemt ons mee naar andere werelden en breidt onze geest uit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.