De rozijnenoefening kan jou helpen om te ontspannen

De rozijnenoefening wordt vooral aanbevolen voor de mensen die willen beginnen met meditatie maar het gevoel hebben dat het te moeilijk voor hen is. Het is ook heilzaam om op moeilijke momenten de geest en de emoties te stabiliseren.
De rozijnenoefening kan jou helpen om te ontspannen

Laatste update: 18 april, 2020

Tegenwoordig wordt er veel gepraat over de voordelen van meditatie. Misschien denk jij echter dat het te ingewikkeld of te veeleisend is om het zelf te beoefenen. De rozijnenoefening is het bewijs dat dit niet waar is. In dit opzicht is meditatie een eenvoudige activiteit. Je hebt er niet te veel tijd voor nodig. Het zal je in enkele minuten helpen om te ontspannen.

De rozijnenoefening is een trainingstechniek met als doel concentratie en aandacht te ontwikkelen. Het is ook gericht op de ademhaling. De daad van ademhalen is fundamenteel in alle vormen van meditatie. Alle andere dingen zijn er immers afhankelijk van.

“Wanneer je aanwezig bent, dan kan je de geest toelaten gewoon te zijn zonder erin verstrengeld te raken.”

Eckhart Tolle

Je zal blij zijn te horen dat de rozijnenoefening vooral aanbevolen wordt aan mensen die niet veel ervaring met meditatie hebben. Het is een oefening die jou zal helpen om vertrouwd te raken met meditatie. We bevelen het dus ten zeerste aan wanneer je je heel angstig voelt of wanneer je een moeilijke ervaring doorgemaakt hebt.

Het belang van ademhalen

Het belang van ademhalen

Bij elke ontspanningsoefening is het fundamenteel dat je jouw ademhaling stuurt. Als je op de juiste manier ademhaalt, dan zal je immers je volledige lichaam en vooral de hersenen van zuurstof voorzien. Dit zal je lichaam en geest helpen om in een trager tempo te beginnen werken.

Angstige mensen nemen meestal snelle en oppervlakkige ademhalingen. Als je echter in staat bent om even te stoppen en diep adem te halen, dan zullen je geest en emoties stabiliseren.

Het eerste wat je moet onthouden, is dat je door je neus moet ademhalen met de mond dicht. Bovendien moet je altijd door je neus ademhalen en niet met de lippen halfopen. Wanneer je diep in en uit ademhaalt, dan moet je eveneens je buik in en uit bewegen.

De beste manier is beginnen met gewoon je aandacht te richten op de manier waarop je ademhaalt. Probeer je ademhaling niet te controleren of te veranderen.

Dat verlangen om alles te willen controleren of alles op de juiste manier te doen is een obstakel. Als je op een natuurlijke en spontane manier je aandacht op je ademhaling richt, dan zal het automatisch vertragen.

De rozijnenoefening

De rozijnenoefening is eigenlijk heel eenvoudig. Om de oefening te doen heb je alleen maar drie rozijnen nodig. Bovendien moet je een rustige plek vinden waar je alleen bent en weet dat je niet gestoord zal worden. Neem dan gewoon één van de rozijnen en eet hem zoals je normaal doet.

Het tweede deel van de oefening bestaat eruit dat je je concentreert op je ademhaling. Daarna stop je de tweede rozijn in je mond. Dit keer eet je de rozijn niet mechanisch op. Vanaf het moment dat je de rozijn in je mond steekt, probeer je daarentegen zijn textuur en smaak waar te nemen.

Neem je tijd en kauw traag. Probeer gewaar te worden hoe het fruit jouw tong, tanden, gehemelte en keel raakt. Het is de bedoeling dat je probeert om zijn bewegingen zo ver te volgen als je kan.

Ten slotte moet je de derde rozijn eten. Vóór die echter naar je mond brengt, observeer je de rozijn zorgvuldig. Beweeg hem traag in je vingers en voel zijn textuur. Ruik met gesloten ogen om zijn geur op te vangen. Als je wilt kun je hem doormidden snijden. Daarna steek je hem in je mond zonder enig specifiek patroon te volgen. Dat is het!

De zin van de rozijnoefening

De zin van de oefening

Het doel van meditatie is de ideeën en emoties in je geest te vertragen. Dit is echter niet gemakkelijk te verwezenlijken. Jouw emoties dringen namelijk voortdurend je leven binnen en beïnvloeden je gedachten. Waarschijnlijk zal je in het begin het idee om je geest leeg te maken afwijzen.

De rozijnenoefening is een een trainingsoefening die je stap voor stap zal helpen. Je zal het doel bereiken en de ideeën en emoties uitroeien die je geest overvallen. Door je aandacht op één punt te richten en jezelf het volledig te laten beschouwen zal je beginnen om je geest leeg te maken. Dit veroorzaakt een gevoel van rust en vernieuwing.

Als je je kwaad of angstig voelt, dan is deze oefening een uitstekende manier om tot rust te komen. Een geweldig aspect van deze oefening is dat je het met elke fruitsoort kunt doen. Rozijnen zijn echter ten zeerste aanbevolen omdat ze klein zijn en vele interessante eigenschappen hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Meditatietechnieken voor beginners
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Meditatietechnieken voor beginners

In dit artikel bespreken we enkele meditatietechnieken voor wie net begonnen is met mediteren. Het heeft positieve effecten op je humeur en je gezo...  • Kornfield, J. (2012). Meditación para principiantes. Editorial Kairós.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.