Zes merkwaardige feiten over de Egyptische cultuur

Het Oude Egypte viel op vanwege de vele innovaties in geneeskunde, wetenschap en literatuur. Het was ook een meer egalitaire samenleving dan andere hedendaagse culturen. Laten we om deze en vele andere redenen eens dieper ingaan op een van de meest verbazingwekkende tijden in de geschiedenis.
Zes merkwaardige feiten over de Egyptische cultuur
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 januari, 2020

De Egyptische cultuur is een van de meest bewonderde en gemythologiseerde culturen in de geschiedenis. We hebben het waarschijnlijk ook over de meest welvarende beschaving die de mensheid heeft gezien: dezelfde beschaving die grote denkers en ongelooflijke wetenschappelijke, technische en academische doorbraken heeft voortgebracht.

Na Mesopotamië was Egypte zelfs de tweede plaats waar de geschreven taal zich ontwikkelde: de beroemde hiërogliefen. Het woord hiëroglief komt van het Griekse ‘hiero’, wat ‘heilig’ betekent, en ‘glifo’, wat ‘schrijven’ betekent. Vreemd genoeg hebben Egyptische hiërogliefen een structuur die nog nooit eerder is gezien in de Mesopotamische gebieden Sumer en Akkad.

Hoewel het al eeuwen geleden is sinds het gebruik en interpretatie van deze afbeeldingen, raken steeds meer mensen erin geïnteresseerd. Dit is te danken aan de heropleving van de Egyptische cultuur, grotendeels dankzij de globalisering en de opkomst van sociale netwerken.

Hiëroglyfen zijn onderdeel van de Egyptische cultuur

Zes merkwaardige feiten over de Egyptische cultuur

1. Vrije mannen bouwden de piramides

Ondanks wat iedereen denkt, waren het geen slaven die de piramides van Egypte bouwden. De mannen die aan de piramides werkten deden dit met contracten van drie maanden, kregen een redelijk salaris en werden zeer gerespecteerd, zelfs als ze van bescheiden afkomst kwamen.

De bewondering voor deze mannen was zodanig, dat als ze tijdens het werk stierven, ze begraven werden in het piramide-complex van Gizeh. Op die manier waren ze zelfs nog dichter bij de piramides dan de farao’s, wat een grote eer was. De slaven in die tijd besteedden meestal hun tijd aan huishoudelijke taken.

2, Het Oude Egypte vereerde katten

Dat Egyptenaren katten aanbidden is geen geheim, maar velen kunnen de extreme verering van katten die ze tot uiting brachten niet begrijpen. Volgens de Egyptische cultuur waren katachtigen de belichaming van Ra, de godheid van de zon. Deze was naar de aarde  gekomen om de God van de chaos, Apophis – een slang – te vermoorden.

Ra’s figuur werd vervolgens een ondergeschikte van Bastet, een vrouwelijke godheid, beschermer van gezinnen en godin van de strijd. Ze veranderde katten in heilige en onaantastbare wezens, die later huisdieren werden.

3. Mortel werd uitgevonden door de Egyptische cultuur

Egyptenaren creëerden dit materiaal, dat men gebruikte om constructie-elementen te bouwen. Ze gebruikten het om de fundamenten van de piramides vorm te geven. Momenteel debatteert men echter of Etrusken ook aan deze creatie hebben meegewerkt.

De piramide van Cheops was de eerste waar mortel gebruikt werd, rond 2600 voor Christus. Vanaf dit moment en als gevolg hiervan ontwikkelden Egyptenaren verschillende soorten pleisterwerk, waaronder de gipsafgietsels, afwerkingscement en decoratiekalk.

4. Een egalitaire samenleving, meer dan de Grieken of Romeinen

In het Oude Egypte hadden vrouwen meer rechten dan hun Griekse en Romeinse tijdgenoten. De Egyptische cultuur stond zelfs echtscheiding en overerving toe (zoals bij de Kelten) en misbruik werd afgekeurd.

Bovendien konden vrouwen een eigen bedrijf hebben en verschillende soorten beroepen hebben. De meeste van deze beroepen waren echter gerelateerd aan gezondheid en moederschap.

“Het koninkrijk der hemelen bevindt zich in jou, en wie zichzelf kent zal het vinden.”

-Egyptisch gezegde-

Een schilderij uit de Egyptische cultuur
Ramses en Mozes. Een schilderij van twee schakers van Lawrence Alma Tadema

5. Linkervoet naar voren

Als je naar een standbeeld kijkt uit het Oude Egypte, zul je zien dat de linkervoet altijd naar voren staat. Dit komt omdat de Egyptische cultuur geloofde dat de linkerkant van het lichaam de kant was die leven gaf, omdat het hart aan die kant zit.

Tijdens aanvallen op tempels vernietigden de vijanden zelfs de linkerbenen van de beelden. Dat is hoe ze symbolisch het ‘leven’ van de farao vernietigden. Dit betekende dat de farao vervolgens voorbestemd was om voor altijd vergeten te worden.

6. De kleur om te rouwen in de Egyptische cultuur was rood

Ironisch genoeg was de gelukskleur in deze tijd zwart. Dit kwam namelijk door de kleur van de rivieroever van de Nijl, die zwart werd door de overvloed aan leem. Dit associeerde men met een goed oogstseizoen.

Rood was echter de kleur binnenin de doodskisten. Het vertegenwoordigde de woede van het leven, de woede van de strijd en, op een minder symbolische manier, het bloed van de dierenoffers die alleen families uit de hogere klassen zich konden veroorloven voor hun begrafenissen.

De Egyptische cultuur is nuttig geweest bij de ontwikkeling van vele culturele (en ook minder culturele) elementen die tegenwoordig deel uitmaken van de westerse cultuur. Hun medische en wetenschappelijke innovaties blijven voorloper van elke andere beschaving.

De verbazingwekkende architectuur van deze cultuur is een van de meest ongelooflijke voorbeelden van megalomanie dat ooit heeft bestaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dr. Mohammed Ahmed Radi Abouaran, La simbología de los colores en el arte copto, 2012. Universidad de Kafrelsheik (Egipto)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.