Zelfs een positieve verandering is niet altijd pijnloos

Angst en weerstand tegen verandering zullen altijd aanwezig zijn. Bedenk dat het niet gemakkelijk is om je comfortzone te verlaten.
Zelfs een positieve verandering is niet altijd pijnloos
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 28 februari, 2024

Elke verandering is een uitdaging. Vaak is het een avontuur waar we aan beginnen zonder dat we onze eindbestemming weten. Of het nu een positieve verandering of een negatieve verandering is, een verandering dwingt ons de onzekerheid van de toekomst onder ogen te zien. Tegelijkertijd dwingt het ons de veiligheidsmaatregelen waar we aan gewend zijn achter ons te laten.

Kiezen om een andere weg in te slaan, een pad waar geen andere voetafdrukken op te zien zijn, stelt je dapperheid op de proef. Vaak ook je intelligentie. Het is een uitdaging om door ruw terrein te moeten lopen, zelfs als we ervan overtuigd zijn dat de positieve verandering veel beter is dan onze oude manier. We gaan deze uitdaging aan om bijvoorbeeld een betere baan te krijgen, aan beweging te gaan doen, of een nieuwe relatie aan te gaan.

Veranderingen kosten tijd

Hoewel een verandering positief kan zijn, het blijft een hele onderneming. Daarom moeten we een aantal fases ondergaan, die gepaard gaan met emoties en consequenties. Daarnaast moeten we eraan denken dat onze hersenen houden van zekerheid en stabiliteit, en het gevoel van veiligheid van de gewenning. Daarom houden ze ons voor de gek, waardoor we gaan twijfelen en nostalgisch worden.

Zo zijn er ook veranderingen die ons leiden naar wat we zo graag willen, maar die ook pijnlijk kunnen zijn. Verandering houdt altijd in dat je afscheid moet nemen van dingen die tot nu toe deel uitmaakten van ons leven. Dit kunnen gewoontes, mensen of situaties zijn. Dus wat kunnen we doen om dit gevoel van verlies te minimaliseren?

Als de wind der verandering waait, bouwen sommigen muren. Anderen windmolens.

-Chinees gezegde-

Positieve veranderingen doen soms pijn

Afscheid nemen, een van de moeilijkste stappen

Het beginnen aan een nieuwe levensfase betekent dat je afscheid moet nemen van een andere. Om alles goed te laten verlopen, moet je ervoor zorgen dat je de vorige fase hebt afgesloten. Dat wil zeggen dat er niets of niemand meer is die nog op antwoord wacht, en dat er geen cliffhangers zijn. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om afscheid te nemen. Maar dit is niet altijd makkelijk. Je hebt er moed voor nodig. Je moet ook goed weten wat je voor jezelf wilt. Dit kan echter nog steeds ingewikkeld zijn.

Afscheid nemen van wat we aan het doen zijn of wat we voelen houdt in dat we onze gevoelens goed moeten kennen en beheren. Bijvoorbeeld, als we hebben besloten te gaan scheiden omdat we denken dat dit beter is, moeten we het verdriet van afscheid nemen van onze partner leren beheren. Ondanks dat het een positieve verandering is, doet het ons pijn.

Neem de controle over je gevoelens

Als we onze gevoelens niet goed beheren, kunnen ze ons veranderingsproces ondermijnen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de huidige fase niet stopt. Dit kan uit angst zijn, of besluiteloosheid, of angst voor wat anderen ervan vinden. Als we onze emotionele staat niet beheren, komen we erin vast te zitten. Het is belangrijk om pijn, verdriet, en zelfs frustratie vanwege de positieve verandering te begrijpen.

Om ons te helpen vooruit te komen, kunnen we ons afvragen wat de oorzaak is dat we op dezelfde plaats blijven staan. We moeten ons ook afvragen wat er op ons wacht als we de stap zetten, en wat de dingen zijn die we niet willen verliezen. De antwoorden op deze vragen zullen veel duidelijk maken wat betreft de emotionele verwarring die we voelen. Ze zullen ons herinneren aan de reden waarom we willen veranderen.

Als we de twijfels hebben opgelost, moeten we de pijn nog accepteren. Dat wil zeggen dat we door het ongemak heen moeten om onze cocon te verlaten, en een vlinder te worden. Laten we niet vergeten dat een verandering altijd een verzameling is van winst en verlies. Tussen onze ik uit het verleden en de ik uit de toekomst, en ook tijdens de weg van de ik van dit moment. Het is belangrijk om te identificeren wat we achterlaten. En ook de kansen die nog zullen komen.

Het leven is geen probleem dat we op moeten lossen, maar een werkelijkheid die we moeten ervaren.

-Søren Kierkegaard-

Vlinder bij zonsopgang

De confrontatie aangaan met de positieve verandering

Afscheid nemen van iets dat een deel heeft uitgemaakt van ons leven is niet het laatste gedeelte van het veranderingsproces. Het is niet eens het laatste deel van het hoofdstuk. Als de vorige fase is afgesloten, moeten we ons openstellen voor een nieuwe werkelijkheid. Deze werkelijkheid bestaat uit onze nieuwe houding en ons nieuwe gedrag. Het is een werkelijkheid vol met onzekerheid dat een proces van aanpassing aan de gevolgen nodig heeft.

De positieve verandering zal ons in de richting duwen van een heel universum aan mogelijkheden en kansen. In dit universum is onze houding ons kompas. Deze houding is afhankelijk van onszelf. Het beheren van onze emotionele wereld is ook noodzakelijk in deze nieuwe fase. Het is heel belangrijk om rustig te blijven. Om de momenten dat we verdwaald waren, maar onszelf vonden in gedachte te houden.

Er zullen een aantal aspecten van de nieuwe situatie zijn die fijn voor ons zijn. Andere aspecten zijn nieuwe ervaringen. Er zullen er echter ook een aantal zijn die we niet zo prettig vinden. Maar uiteindelijk zijn we zelf degenen die beslissen en de verantwoordelijkheid hebben. Het geheim ligt erin dat we onszelf niet verliezen tijdens nieuwe reis.

Zoals we kunnen zien, kan een positieve verandering ook pijnlijk zijn omdat het betekent dat we afscheid moeten nemen van een gedeelte van onze geschiedenis.  Loslaten is de prijs die we betalen als we een nieuwe fase van ons leven willen, en moeten beginnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.