Hoe train je je hersenen om creatiever te zijn?

Hoe train je je hersenen om creatiever te zijn?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Ben jij iemand die gelooft dat creatiever zijn te belangrijk gemaakt wordt? Of denk je dat de mensheid grote ideeën nodig heeft? Ben jij iemand die anderen originele ideeën laat hebben, of geloof je dat je iets nieuws kunt bijdragen en je leven en dat van anderen kunt veranderen?

Alle mensen kunnen hun hersenen trainen om creatiever te zijn. Maar om dit te doen, moet je eerst geloven dat creativiteit zeer nuttig is.

“Er is geen twijfel dat creativiteit de belangrijkste menselijke hulpbron is. Zonder creativiteit zou er geen vooruitgang zijn en zouden we voor altijd dezelfde patronen herhalen.”

Edward de Bono

Dagelijkse creativiteit

Het is een onvermijdelijke waarheid dat creatieve geesten altijd zeer gewaardeerd zullen worden. Anderzijds kan creativiteit ons ook helpen in ons dagelijks leven voor zowel kleine als grote problemen. Het helpt ons ook om ingenieuze oplossingen te bedenken voor problemen die nog niet via de “normale” weg opgelost kunnen worden.

Waar we het hier eigenlijk over hebben is niet dat we een brein als dat van Albert Einstein zouden moeten hebben, maar hoe we ons creatief vermogen kunnen uitbreiden om steeds maar beter te worden. Creativiteit is niet iets wat alleen kunstenaars, schrijvers of grote ondernemers hebben. Het geeft ons allen de potentie om elk deel van ons leven te innoveren.

Creativiteit

Negen ideeën om creatiever te zijn

Veel mensen geloven dat ze geen creatieve mensen kunnen worden, maar ze hebben het mis. We kunnen allemaal creatiever zijn dan we nu zijn, en door onze hersenen goed te trainen kunnen we elke dag een beetje creatiever zijn.

Het cultiveren van ideeën is één manier om meer en betere ideeën te  creëren. Er zijn ook manieren om ideeën makkelijker te laten stromen. Dat is een onderdeel van het proces. Hier zijn een aantal ideeën en tips die je zullen helpen om je hersenen te trainen om creatiever te zijn.

“Iedereen is getalenteerd, omdat iedereen die mens is iets te zeggen heeft.”

-Brenda Ueland-

Denk niet aan het resultaat

Het gaat om het proces, niet om het resultaat. Genieten van het proces van het vormgeven van een idee geeft je geest de vrijheid om na te denken over alternatieven en het idee breder te ontwikkelen. Het resultaat komt voort uit zo’n creatief proces, een proces dat je volle aandacht moet krijgen om vruchten af te werpen.

Negeer kritiek

Een creatief persoon moet immuun worden voor kritiek die niet constructief is, zowel van anderen als van zichzelf. Noch kritiek, noch zelfkritiek laat je helder denken. Verspil er geen energie aan. Wees medelevend met jezelf en heb de moed om jezelf vrij te maken. Je zal veel fouten maken, maar je krijgt alleen iets geweldigs als je je creativiteit laat stromen.

Ontspan

Stress is een van de grootste vijanden van creativiteit. Enige mate van stress kan nuttig zijn om af te maken wat je moet doen. Maar als het gaat om creëren, moet je kalm zijn. Waarom denk je dat er zoveel mensen zijn die fantastische ideeën hebben onder de douche, tijdens een wandeling of het doen van alledaagse dingen zoals het doen van de afwas? Omdat je geest ontspant.

Leg je ideeën vast

Een idee hebben is iets anders dan er een vorm aan geven. Het vormgeven van een idee kan tijd kosten en soms ontstaat het idee op het lastigste moment. Als je het op papier zet, krijg je twee dingen: ten eerste vergeet je het niet. Ten tweede zal het je niet bezighouden wanneer je bezig bent met andere dingen. Het opschrijven van het idee zal de druk wegnemen en je kunt er op terugkomen wanneer dat nodig is.

Lezen

Een van de meest stimulerende activiteiten voor de hersenen is lezen. Lezen verbetert op sommige manieren je ervaringen. Daarnaast creëert lezen nieuwe neuronale verbindingen in onze hersenen – een proces dat bekend staat als neuroplasticiteit.

Mediteer

Meditatie helpt ons fysiek en mentaal te ontspannen, en vergemakkelijkt ook het creatieve proces. Bovendien traint het soort meditatie dat bekend staat als mindfulness ons om ons te concentreren op een idee en ons daar niet van te laten afleiden. Het is een zeer nuttige vaardigheid tijdens het creatieve proces.

Meditatie

Leid een gezonde levensstijl

Alcohol, roken, drugs, een sedentaire levensstijl en een slechte voeding zijn grote vijanden van het brein in het algemeen en van het creatieve brein in het bijzonder. Door gifstoffen uit je lichaam te verwijderen en te trainen, verhoog je je energieniveau en verbeter je je creativiteit.

Durf je comfortzone te verlaten

Het probleem dat veel mensen hebben is dat ze proberen om nieuwe ideeën te creëren zonder hun comfortzone te verlaten, wat hun mogelijkheden beperkt. Maar grote ideeën begrijpen niet de grenzen van ‘politiek correct’, ‘traditie’ of ‘troost’. Meestal hebben ze moed nodig om over deze grenzen heen te kijken.

Bekijk het probleem op een andere manier

Absoluut alle vragen die om je heen opkomen kunnen op meer dan één manier beantwoord worden. Soms is de oplossing van het probleem zelfs niet het vinden van een creatieve oplossing, maar het op een creatieve en andere manier aan de orde stellen van het probleem.

Veel ideeën hebben betekent niet veel goede ideeën hebben

Creatiever zijn en veel ideeën hebben betekent niet dat alle ideeën echt goed, nuttig of waardevol zijn. Een schrijver moet veel schrijven om iets heel goeds te bereiken. Hetzelfde gebeurt met een schilder, een beeldhouwer of een componist. En echt, dit geldt voor iedereen.

Ideeën

In werkelijkheid zijn de slimste of meest creatieve mensen niet degene die de meeste waardevolle creaties bedenken. Het zijn eerder degenen die het meest aan hun ideeën werken. Zo makkelijk is het. Misschien hebben sommigen meer werk nodig dan anderen, maar uiteindelijk is alleen degene die bereid is veel fouten te maken degene die iets heel goeds voor elkaar krijgt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.