Zelfhaat, waarom het gebeurt en hoe het te stoppen

Achter zelfhaat schuilen trauma's uit de kindertijd en ongezonde genegenheid die we in het verleden hebben opgelopen. Niemand mag zichzelf echter ooit zien als zijn eigen ergste vijand of als iemand die het niet verdient om geliefd te worden.
Zelfhaat, waarom het gebeurt en hoe het te stoppen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 december, 2023

Zelfhaat is een volledig ondermijnend proces. Het bestaat uit een innerlijke stem die iemands potentieel, waarde en mogelijkheden vernietigt. Bovendien projecteren mensen die zichzelf haten hun eigen ongemak op anderen.

Soms willen ze misschien iemand vinden die ze de schuld kunnen geven van hun mislukkingen en hun ongelukkig zijn. De waarheid is dat ze gevangen zitten in hun eigen negatieve gevoelens.

Mensen die zichzelf haten, leiden inderdaad een ellendig leven. Het is alsof ze een appartement moeten delen met iemand die ze niet kunnen uitstaan en met wie ze niet kunnen opschieten. Bovendien leven ze deze realiteit waarschijnlijk in stilte. Het komt meestal door een slechte jeugdervaring of een uitzonderlijk laag gevoel van eigenwaarde.

Sommige van deze mensen zien hun dagen voorbijgaan met een schuldgevoel en wroeging over gebeurtenissen uit het verleden. Daardoor voelen ze zich zo. Aan de andere kant realiseren anderen zich niet eens waarom ze zich zo voelen. Het begrijpen van de triggers en het leren omgaan met deze ongemakkelijke gevoelens kan hen helpen.

Vaak komt zelfhaat voort uit de manier waarop patiënten in het verleden zijn behandeld. In feite heeft een gebrek aan genegenheid en erkenning ervoor gezorgd dat ze zich onwaardig voelen, zelfs voor liefde voor zichzelf.

Trieste vrouw

Zelfhaat

Zelfhaat is een van de meest problematische psychologische realiteiten. Het is een toestand waarin lijders gevoelens van ontoereikendheid, schuld, laag zelfbeeld, negatieve visie en extreme minachting voor zichzelf integreren en versterken . In feite voorkomt deze mentale focus dat ze het gevoel hebben dat ze enige positieve eigenschappen of mogelijkheden bezitten.

Dit betekent dat ze elk succes of prestatie zien als toeval. Ze voelen zich ook kwetsbaar. Hierdoor gedragen ze zich vaak defensief tegenover anderen. Bovendien kunnen ze geen verrijkende sociale en emotionele relaties opbouwen. Ze zijn wantrouwend, hebben het gevoel dat ze het niet waard zijn om geliefd te worden en stellen zich vaak vijandig op tegenover anderen.

De redenen voor zelfhaat

Hoe kan iemand zichzelf haten? Welke mogelijke reden kan er zijn om zichzelf als zijn ergste vijand te zien? In feite komt deze situatie vaker voor dan je waarschijnlijk denkt. Het reageert op verschillende triggers, die we hieronder zullen beschrijven.

Spijt

Gemiste kansen. Gedrag dat slechte gevolgen heeft. Spijt dat je niet moediger bent geweest of dat je dingen niet anders hebt gedaan.

Zelfhaat komt meestal voort uit ervaringen die je voor het leven getekend hebben. Maar in plaats van ze aan te pakken, te behandelen en te genezen, laten ze ze daar. Daarom zijn het net open wonden die ze niet proberen te helen.

Laag gevoel van eigenwaarde

Zelfhaat is de psychologische wond van mensen die niet van zichzelf houden. Met andere woorden, ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde. Er bloeit echter niets in een geest waar geen eigenliefde is en waar alleen negativiteit en zelfhaat heersen.

Een oorzaak kan zijn dat je bent opgegroeid in een invaliderende, kritische en autoritaire gezinsomgeving. Ook jeugdtrauma’s kunnen hun gevoelens van zelfhaat versterken.

Zelfhaat en de innerlijke criticus

De psychologie bestudeert zelfhaat al tientallen jaren. Dr. Louis Paul van de Universiteit van Chicago voerde bijvoorbeeld zo’n onderzoek uit in de jaren zeventig. Hij suggereerde dat mensen die zichzelf haten een kritische innerlijke dialoog ervaren.

Deze innerlijke stem veroordeelt hen, verzwakt hun potentieel en geeft hen de schuld van elke fout. In feite vertelt deze stem hen bij elke gelegenheid hoe waardeloos ze zijn.

Leven in een mentaal universum dat gecontroleerd wordt door een autoritaire en tirannieke stem is extreem onaangenaam. Deze interne dialoog devalueert de lijder, verwacht dat ze fouten maken en voedt hun zelfhaat.

Ongelukkige vrouw

Hoe zelfhaat te stoppen

Mensen die zichzelf haten moeten zich realiseren dat ze de rest van hun leven met zichzelf moeten leven. Daarom moeten ze zichzelf beter gaan behandelen. Want zelfhaat en de neiging om zich te voeden met ongemak zal vroeg of laat leiden tot angst.

Het kan zelfs leiden tot zelfbeschadiging en depressieve stoornissen. Bovendien lijdt niet alleen de zelfhatende persoon eronder, maar ook zijn omgeving.

Dit komt omdat zelfhatende mensen hun frustratie vaak op anderen afreageren. Als iemand zich boos voelt en op zijn dieptepunt, hoe kan hij dan het beste van zichzelf geven aan anderen?

Er zijn echter bepaalde stappen die ze kunnen nemen. We omschrijven ze hieronder.

Ontwikkel een barmhartige innerlijke dialoog

Dr. Nele Stinckens van de Universiteit van Leuven (België) noemt een soort therapie om zelfhaat te behandelen. Het gaat om het mogelijk maken van een verbeterde innerlijke dialoog.

De persoon moet leren om zijn ontkrachtende ideeën en interne kritiek te herkennen en om te zetten in een meer compassievolle vorm van innerlijke dialoog. In feite moeten ze leren om met genegenheid, respect en mededogen tegen zichzelf te praten.

Stel nieuwe persoonlijke doelen

Mensen hebben vaak de neiging om oude ongezonde vormen van gedrag terug te laten komen in hun leven. Dit versterkt hun ongemak. Daarom moeten ze veranderingen aanbrengen. Nieuwe doelen stellen en die bereiken zal hun gevoel van eigenwaarde verbeteren. Nieuwe mensen ontmoeten brengt hen nieuwe perspectieven en een nieuwe manier om zichzelf te zien.

Kleine veranderingen in dagelijkse routines kunnen vaak waardevolle transformaties teweegbrengen en zelfliefde versterken. Het is een goed uitgangspunt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.