Zeg niet dat ik de dingen die ik wil niet verdien

Zeg niet dat ik de dingen die ik wil niet verdien

Laatste update: 23 december, 2016

Er is een gezegde dat waarschuwt ‘wees voorzichtig met wat je wenst, het zou zomaar kunnen uitkomen.’ Ik weet niet of dit waar is, maar wat ik wel weet, is dat ik me door niemand laat vertellen dat ik niet kan krijgen wat ik wil of dat ik het niet verdien.

We moeten weten wie we zijn en wie we willen zijn, zodat we naar deze dingen toe kunnen beginnen te werken. Het lijkt soms eenvoudig uit te vogelen, maar erachter komen wat we met ons leven willen doen en dit vervolgens omzetten in de praktijk is eigenlijk ontzettend moeilijk. Dit alles bereiken vereist dat we weten waar we naartoe willen, maar zodra we dat eenmaal voor ogen hebben, zal wat we verdienen vanzelf naar ons toekomen.

Alleen ik weet wat ik verdien

Niemand zal mij ooit beter leren kennen dan ik mijzelf ken. Alleen ik weet wat ik heb doorgemaakt en hoe ik het heb gedaan. Dit is de reden waarom ik mensen altijd vraag om niet over me te oordelen, omdat de ervaringen die ik heb meegemaakt exclusief van toepassing zijn op mij en me hebben gebracht tot waar ik vandaag ben.

Wanneer je jezelf leert kennen, begin je jouw prioriteiten vast te stellen en hier vervolgens naar te handelen. Je bepaalt je grenzen en merkt dat sommige dingen je gelukkig maken, terwijl andere dingen je een onaangenaam gevoel geven. Vanaf dit moment weet je wat je jezelf moet toestaan om zoveel mogelijk van het leven te genieten als je maar kunt. Wanneer je jezelf de dingen gunt die je verdient, zul je aantrekken wat je nodig hebt.

Ik heb dat wat ik verdien nodig en ik kan het alleen krijgen als ik mezelf de kans geef om erin te geloven. Ik wil niemand in mijn leven die mij laat geloven dat ik dat wat ik nodig heb niet verdien of dat ik er niet goed genoeg voor ben. Ik wil genieten van de dingen die ik wil en dankbaar voor ze zijn.

Dansen

Ik verdien wat ik wil

Je hebt je zelfvertrouwen waarschijnlijk wel meer dan eens zien afbrokkelen omdat iemand jou op een bepaalde manier naar jezelf liet kijken. Soms gebeurde dit misschien zelfs onbewust. Hoe eerder je echter leert om jezelf toestemming te geven om alles te zijn wat je kunt en wilt zijn, hoe eerder je je beter zult voelen over wat je doet.

In slechte situaties ging het volgende waarschijnlijk wel duizenden keren door je hoofd: ik verdien dit niet door wat ik gedaan heb; ik heb niets gedaan om te verdienen wat mij overkomt etc. Maar wat als de vraag zou zijn: waar is de grens tussen leren en onnodige pijn?

Ik heb altijd gedacht dat het beter is om situaties te bekijken vanuit het perspectief dat omarmt wat wij onszelf gunnen: als we onszelf overgeven aan datgene waarvan wij denken dat we het niet verdienen, dan ondersteunen we het idee dat we het verdienen. Wij zijn de enigen die kunnen garanderen dat we elke dag zullen leven zoals wij dit willen.

Als het me gelukkig maakt, dan is het iets voor mij

Ik zal geen genoegen nemen met iets waarvan ik denk dat het niet genoeg is of met minder dan ik werkelijk geloof dat ik verdien. Het is niet zo dat ik de mooiste dingen in de wereld wil. Ik wil simpelweg mensen en dingen die mijn wereld mooier maken. En ik heb niemand nodig die mij iets anders laat geloven.

Soms zijn we blind voor dat wat zich onder de oppervlakte bevindt. Misschien had je bijvoorbeeld een relatie die door de mensen om je heen niet geaccepteerd werd, omdat ze niet dachten dat je het verdiende.

Genieten

Vaak keren we in deze gevallen naar binnen en willen we niet luisteren, ook al zouden we dit soms wel moeten doen. Ze houden tenslotte van ons en hebben dan ook het beste met ons voor. Andere keren zou het echter eerder de jaloezie zijn die hen laat zeggen wat ze zeggen.

“Wees gelukkig, maar niet voor een ander.
En niet voor iets anders.
Misschien met iemand.
Ook niet; wees gelukkig omdat je dit uiteindelijk verdient.”

-Loreto Sesma-

Meer nog dan al het andere, moet ik weten dat het vooral belangrijk is dat ik gelukkig ben, zodat de mensen om me heen ook gelukkig zijn. Als ik gelukkig ben, dan ben ik dit voor mezelf. Ik verdien het en ik moet ervoor vechten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.