You: verliefd worden op een stalker

You vertelt het verhaal van een jonge vrouw en haar stalker. Zijn we echt veilig? Kan de inhoud die we delen op sociale media tegen ons worden gebruikt? Wat is de dunne lijn die er bestaat tussen het feit dat we slechts een waarnemer of een authentieke psychopaat zijn?
You: verliefd worden op een stalker

Laatste update: 30 augustus, 2019

Afgelopen december bracht Netflix een serie uit die ons veel om over te praten gaf: You. De serie werd voor het eerst uitgebracht op de Amerikaanse zender Lifetime. Lifetime stopte de serie echter al snel vanwege de slechte kijkcijfers.

De makers gaven het echter niet op en besloten de serie aan Netflix te verkopen. Daar is de serie bekeken door meer dan 40 miljoen kijkers. Netflix heeft ook een tweede seizoen aangekondigd (hoewel hij dit echt niet nodig heeft).

You is echt zo’n guilty pleasure waar we niet willen toegeven, maar waarvan we diep van binnen van genieten. We weten dat waar we naar kijken niet een van de beste series ter wereld is, maar we kunnen er niet omheen om het urenlang te bingen.

De serie geeft een serieus onderwerp, dat al vaak behandeld is, op enigszins luchtige wijze weer. Hij heeft echter een interessant en zeer verslavend plot.

Waarom geeft You ons zoveel om over te praten? Onbedoeld is het bijna nog angstaanjagender dan welke enge film of serie dan ook. De hoofdpersoon, Joe, is een charmante man, een prins op het witte paard, die een angstaanjagende waarheid verbergt.

Bovenal laat deze serie ons zien hoe kwetsbaar we werkelijk zijn en welke problemen zich kunnen voordoen als gevolg van overmatige blootstelling aan de sociale media.

You kopieert het formaat van een romantische komedie, om die vervolgens te vernietigen. Het begint met het typische jongen-ontmoet-meisje op een ongewone plek. In You is deze toevallige ontmoeting echter allesbehalve toevallig.

Zodra Beck, de jonge vrouw, de boekhandel verlaat met een glimlach na de ontmoeting met verkoper Joe, begint hij haar leven te onderzoeken en plannen te maken hoe hij haar kan veroveren. WAARSCHUWING: Dit artikel bevat spoilers.

You: een liefdesverhaal

You laat ons heel verschillende personages zien die op een of andere manier op zoek zijn naar liefde. Het idee van liefde en de manier waarop het zich manifesteert, verschilt echter sterk van persoon tot persoon.

In de serie vinden we personages die op zoek zijn naar een manier om van zichzelf te houden, maar ook personages die verliefd willen worden en hun leven willen delen met een partner, en zelfs een aantal die hun homoseksualiteit niet accepteren.

Kortom, alles lijkt te draaien om het idee van liefde. Een idee dat, op welke manier dan ook, abstract, ingewikkeld en zeer subjectief is. Joe gelooft bijvoorbeeld in liefde op het eerste gezicht en in liefdesverhalen. Daarom gaat hij hiervoor tot het uiterste.

Hij ontmoet Beck in een boekwinkel en vanaf dat moment realiseren we ons dat Joe zijn pijlen op haar heeft gericht. Hij begint haar vanuit de schaduw te bekijken als een roofdier dat zijn prooi achtervolgt.

Joe heeft geen sociale media-accounts, maar hij controleert Beck door middel van die van haar. Hij laat zichzelf zien als een mysterieuze jongeman die anders en enigszins eenzaam is.

Hij past in het prototype van een man die complex, maar fascinerend is. Joe gedraagt zich als de prinsen die Disney ons probeerde te verkopen, de prinsen die ons zullen redden en naar ons zullen luisteren.

Prinsen op witte paarden bestaan echter alleen in films. Achter Joe’s dapperheid schuilt een echte stalker. Sommige kijkers verwarren zijn giftigheid met ware liefde. Penn Badgley, de acteur die hem speelt, heeft deze gedachte echter ontkracht door ons eraan te herinneren dat zijn personage niet meer is dan een stalker.

Joe en Beck in de serie You

Meevoelen met Joe

Joe stalkt Beck en ontdekt dat ze een zeer giftige relatie heeft met een jongeman, Benji, die haar lijkt te gebruiken. Op dezelfde manier ontdekt hij ook dat haar groep vrienden giftig is en dat Beck er voortdurend moeite mee heeft om zich aan te passen.

Joe zet zich in om alle mensen uit te schakelen die op de een of andere manier Beck’s leven in de weg staan en Joe’s plannen om de man in haar leven te worden kunnen dwarsbomen.

Het is eigenlijk zo dat zijn eerste slachtoffers, Benji en Peach, toch wel ondraaglijk zijn. Beck’s leven verbetert dan ook aanzienlijk wanneer Benji er geen deel meer van uitmaakt.

Daarom rechtvaardigt Joe zijn gruwelijke handelingen door ze in het belang van Beck en hun relatie te stellen. Hij vermoordt personages met een twijfelachtige moraal en daarom kan het niet zo erg zijn.

Op de een of andere manier slaagt Joe erin om ons te laten geloven dat hij rechtmatige redenen heeft om te doden en dat liefde alles kan rechtvaardigen. Tegelijkertijd zien we een bepaalde menselijke kant aan hem door zijn relatie met Paco.

Paco is Joe’s buurjongen, een jongen die uit een gebroken gezin komt. Zijn moeder is een drugsverslaafde en zijn stiefvader mishandelt zijn moeder. Joe helpt Paco, geeft hem boeken, en maakt zijn leven een beetje minder triest. Deze menselijke kant contrasteert met zijn slechte kant. Het doet ons afvragen hoe iemand die zo aardig lijkt en emoties toont, echt een stalker kan zijn.

Joe maakt zich overmatig zorgen over alles. Hij raakt namelijk zo geobsedeerd dat hij gelooft dat het zijn plicht is om in te grijpen en alles te doen om de mensen om wie hij geeft gelukkig te maken. Dat geluk is echter ook subjectief, want het is zijn eigen idee van wat anderen gelukkig moet maken.

Joe is een stalker in de serie You

You en de gevaren van het informatietijdperk

You stelt iets voor dat compleet angstaanjagend is. Iedereen is gevoelig voor intimidatie en tegelijkertijd kan iedereen een stalker worden.

In een wereld waarin we ons leven publiceren op sociale media, is het niet moeilijk om een idee te krijgen van de plaatsen waar iemand naartoe gaat, zijn smaak, of zijn omgeving. Daarom is het nu heel makkelijk om het slachtoffer te worden van een roofdier als Joe.

Omdat Beck een vrij onzekere vrouw is die de goedkeuring van anderen zoekt en financiële en familieproblemen heeft, is ze het perfecte doelwit.

Tegenwoordig bestaat er geen privacy meer. Het is waar dat het beeld dat we op de sociale media projecteren verschilt van de werkelijkheid (we zullen bijvoorbeeld geen foto uploaden waar we er lelijk, verdrietig of verveeld uitzien). Het is echter ook waar dat we te veel informatie delen die gestolen en tegen ons gebruikt kan worden.

Bovendien is er een zeer dunne lijn tussen liefde en obsessie. Wie heeft er niet minstens één keer iemand ‘gestalkt’? Wie heeft er niet iets onverwachts over iemand ontdekt via het internet? Informatie is toegankelijker dan ooit en het is te verleidelijk om je ertegen te verzetten.

Beck onderzoekt ook Joe’s verleden zodra ze aan hem begint te twijfelen. Zijn Joe en Beck verschillend? Het verschil tussen hen is dat Joe van een gewone waarnemer verandert in iemand die de ontdekte informatie gebruikt om zijn doel te bereiken. Hij komt achter Becks smaak en haar omgeving. Zo zet hij de ‘toevallige’ ontmoetingen in scène en begint hij zijn plan uit te voeren.

Met de kracht van informatie weet hij wat hij op het juiste moment moet zeggen, dus Beck valt voor hem. Obsessie is echter gevaarlijk en Joe overschrijdt die dunne lijn, hij wordt namelijk de stalker die we op het scherm zien.

You is een angstaanjagende serie die ons er onmiddellijk toe brengt om na te denken over de informatie die we online delen. Tegelijkertijd ontmantelt hij een romantisch idealisme dat we in films zien. Het bewijst dat een sprookjesprins je leven kan vernietigen. Wellicht ook interessant voor jou

De geest van een stalker
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De geest van een stalker

Stalking herkennen is niet eenvoudig. Lees in dit artikel over de verschillende typen stalkers en kom erachter of jij zelf te maken hebt met een st...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.