De hysterofiel: is hij werkelijk een charmante prins?

De hysterofiel: is hij werkelijk een charmante prins?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 april, 2019

De hysterofiel staat voor een persoon, meestal een man, die zich diepgaand aangetrokken voelt tot hysterische vrouwen. Deze vrouwen hebben naast vele andere karaktertrekken twee eigenschappen die deze mannen verleiden.

De eerste is hun aantrekkelijkheid en de tweede hun verleidelijke verschijning. Het tweede kenmerk heeft te maken met een onzekere en kwetsbare persoonlijkheid. Onder deze uiterlijke kenmerken bevindt zich echter een volledige psychologische structuur.

Wat is het voornaamste kenmerk van de hysterofiel? Hij behandelt de hysterische personen die “hem verleiden” op een ridderlijke manier en met een attente houding.

Hij is elegant en belichaamt een erg goed omschreven mannelijk stereotype. Dit soort man voelt zich enorm bevestigd door passieve en zwakke vrouwen. Dit type vrouwen staan de hysterofiel toe “zijn mannelijkheid” te versterken.

In het algemeen is de hysterofiel schijnbaar een zelfzekere man vol vertrouwen. Hij straalt ook een zeker aura van macht uit. In dit voorkomen toont hij in principe geen zwakheden of scheuren.

Eigenlijk is hij meestal erg bereid om over zijn beroepsmatig succes of seksuele veroveringen op te scheppen. Dit is een manier om zijn waarde te herbevestigen en bij vrouwen op zoek te gaan naar herkenning van deze waarde.

“Soms denk ik dat hysterie niets meer is dan de samenzwering van het onbewuste dat op een steriele manier probeert de lichamelijke toestand van opwinding opnieuw voort te brengen zonder genot en het te laten gepaard gaan met lijden.”

-Yukio Mishima-

Het begin van een relatie tussen de hysterofiel en een hysterische persoon

De hysterofiel en de hysterische persoon vullen elkaar op een neurotische manier aan. Hij wil een steun zijn voor haar zwakheid. Zij is bereid om zwak te zijn. Zij voelt zich als een prinses die gered moet worden. Hij wil het beeld van de witte ridder belichamen die haar redt.

Wel, dit is toch tenminste wat er in het begin van de relatie gebeurt. Na verloop van tijd zal het zich omvormen tot een veranderende, onstabiele en ingewikkelde relatie.

In dit type relatie zijn de symptomen van een conflict verborgen. Ze beginnen echter snel op te treden. Het masker van de hysterofiel valt redelijk snel af.

Dit heeft niets te maken met het feit dat hij de vrouw wilde bedriegen of dat hij deze façade bewust aangenomen had. De waarheid is dat hij geloofde wie hij was. Hij probeerde oprecht om de witte ridder voor zijn dame te zijn.

Het vertrouwen dat het zo stabiel leek, breekt echter snel af. De twijfels over zichzelf beginnen zich te vertonen. Ook zijn onzekerheid begint tot uiting te komen.

Hij begint het gevoel te krijgen dat hij kwetsbaar is. Hij heeft ook het gevoel dat hij de bescherming van de hysterische persoon nodig heeft. Deze bescherming is geen voorstel maar een eis waarop de hysterische persoon een antwoord moet geven.

Het begin van een relatie tussen de hysterofiel en een hysterische persoon

De reactie van de hysterische persoon

De hysterische persoon wil een charmante prins. Ze heeft immers geen man verleid die tekenen van zwakheid vertoont. Hij is ook geen man die zijn rol van beschermer zal verzaken en niet langer voor haar zorgen.

Wanneer de hysterofiel dus begint te breken, aanvaardt ze het niet. Ze verliest haar bewondering voor de snel vervagende charmante prins, voor de witte ridder. Die lijkt nu iemand die zelfs niet in staat is om het gewicht van zijn eigen harnas te dragen.

De hysterische persoon gaat snel over van het gebrek aan bewondering voor de hysterofiel naar echte minachting. De man begint zich dan ook beschaamd te voelen omdat hij niet in staat is het ideaal van zijn partner te belichamen.

Hij heeft ook het gevoel dat hij niet kwetsbaar mag zijn. Hij mag niet om bescherming vragen. De situatie wordt dan hard. Beide partners zullen zich op één of andere manier ook gefrustreerd voelen en lijden.

De reactie van de hysterische persoon

Wat daarna volgt, is het meest ondraaglijke. De hysterische persoon kookt van blinde woede richting haar partner. Ze voelt zich bedrogen. Hij wil terug naar de vrouw die hij aanvankelijk ontmoette. Zij was zwak en had bescherming nodig. Om dit te doen begint hij zich uitermate wreed te gedragen.

Hij gaat in het openbaar zijn partner belachelijk maken en haar zwakheden ten toon spreiden. Dit is in zekere zin een manier om de dingen terug te brengen naar hoe ze waren. Toen bevond hij zich in een machtspositie en was zij de zwakkere. Intussen leert de hysterofiel ook om de rol van “martelaar” op te nemen.

Fantasieën en werkelijkheid

Dit soort neurotische relatie eindigt nooit goed. Wat meestal gebeurt is dat deze relaties uiteindelijk gekenmerkt worden door misbruik van beide partijen. De fantasie van de hysterofiel is de ideale man zijn voor de vrouw. Hij wil dit echt zijn. Dat kan hij echter niet omdat hij een menselijk wezen is en dus beïnvloed door onvolmaaktheid, ontevredenheid en behoeften.

Anderzijds wil de hysterische vrouw de ideale man vinden. In het begin belichaamt de hysterofiel dit waanbeeld. Wanneer ze echter ontdekt dat hij niet haar charmante prins is, begint het conflict.

Zij is niet bereid om toe te geven wat ze een relatie begonnen is met een onvolmaakte man die kwetsbaar is. Ze blijven dus achter met alleen de fantasie die ze tussen hen gecreëerd hebben.

Fantasieën en werkelijkheid

Wanneer relaties gebaseerd zijn op idealen en fantasieën, dan wordt mishandeling meestal een element in de relatie. Deze mishandeling is ook bijna altijd wederzijds.

Omdat het wederzijds is, veranderen de partners wie het slachtoffer is en wie de dader. Beide partijen voelen zich bedrogen. Ze beweren beiden dat de andere persoon de bron van hun lijden is. Dit is een voorbeeld van hoe moeilijk neurotische relaties kunnen zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Seksuele aantrekkingskracht: hoe gebeurt het?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Seksuele aantrekkingskracht: hoe gebeurt het?

Vindt seksuele aantrekkingskracht onmiddellijk plaats? Zijn er bepaalde fysieke eigenschappen die zorgen voor succes op het moment van verleiding?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.