Word je gekwetst door anderen?

Intense pijn katapulteert je in actie. Wanneer je je realiseert dat je wordt aangevallen, wil je misschien jezelf verdedigen. Je moet echter goed nadenken om te beslissen hoe je het beste kunt reageren in dit soort complexe situaties.
Word je gekwetst door anderen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 augustus, 2021

Als je gekwetst wordt door anderen, ervaar je vaak gemengde gevoelens. Bijvoorbeeld verdriet, woede of teleurstelling. Soms voel je je zelfs schuldig en ga je ervan uit dat je verantwoordelijk bent voor de pijn die je voelt door iets dat je in het verleden hebt gedaan.

Bovendien, wanneer degenen van wie je houdt je pijn doen, is de pijn intenser en kan het een echte mentale kwelling veroorzaken. Je moet echter onthouden dat je in elke complexe situatie het beste kalm kunt blijven, zodat je niet te overhaast handelt en de zaken erger maakt.

Om deze reden moet je rustig analyseren wat er is gebeurd. Je moet jezelf een aantal vragen stellen die je kunnen helpen om elke situatie beter te beheersen. Hier zijn er vijf.

“Een tegenstander verwonden is jezelf verwonden. Agressie beheersen zonder schade toe te brengen is de kunst van de vrede.”

 Morihei Ueshiba

Een vrouw die denkt.

Begrijpt de persoon die je pijn heeft gedaan de situatie?

Als je gekwetst bent, is het heel gewoon om de persoon die je pijn heeft gedaan eenzijdig te beoordelen. Je kunt de neiging hebben om de redenen voor hun gedrag toe te schrijven aan hun gebrek aan waarden of hun verlangen om je kwaad te doen. Sterker nog, in het heetst van de strijd ervaar je de schade waarschijnlijk als erger dan deze in werkelijkheid is.

Om deze reden is het altijd een goed idee om jezelf af te vragen of die persoon begrijpt wat hij doet. Was het echt hun bedoeling om je kwaad te doen? Hebben ze er gewoon niet goed over nagedacht? Was het een berekende of impulsieve zet? De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen te begrijpen wat er is gebeurd.

Hebben ze een probleem of tekortkoming die hun gedrag verklaart?

Je moet de context analyseren waarin de gebeurtenissen plaatsvonden. Een gedrag dat zich bijvoorbeeld midden in een complexe situatie voordoet, is totaal anders dan dat van een alledaagse situatie. Omdat sommige druk en moeilijkheden ervoor kunnen zorgen dat iemand zich anders gaat gedragen.

Aan de andere kant kan het zo zijn dat de persoon in kwestie de neiging heeft om dit soort gedrag te herhalen. In dit geval kan het te wijten zijn aan een tekortkoming.

Begrijp je deze tekortkoming? Denk je dat ze zich ervan bewust zijn en geprobeerd hebben het te overwinnen? Zijn ze daar op een of andere manier in geslaagd? Als je deze vragen kunt beantwoorden, heb je misschien een duidelijker idee waarom ze je pijn doen.

Spreken ze zichzelf tegen of overdrijven ze?

Het is belangrijk om niet in de val te lopen en jezelf tot slachtoffer te maken en anderen als de boosdoeners te beschouwen. Ook moet je jezelf niet laten denken dat je alleen verantwoordelijk bent voor de onredelijke acties van de ander. Je moet een balans bereiken.

Vraag jezelf af of ze de neiging hebben om zichzelf tegen te spreken. Veranderen ze voortdurend hun gedrag? Het is ook de moeite waard om te analyseren of hun redenen om te handelen zoals ze doen, gebaseerd zijn op het hebben van een overdreven perspectief op de situatie.

Hoe voel je je en hoe breng je dat over?

Bovenstaande vragen waren bedoeld om je empathie voor de ander op te wekken. Met andere woorden, ze helpen je om in hun schoenen te gaan staan en proberen hun redenen, motivaties en beperkingen te begrijpen. Toch is het ook belangrijk dat je jezelf analyseert en je eigen emoties identificeert.

Als degenen die je kwetsen belangrijke mensen in je leven zijn, is het een goed idee om na te denken over hoe je hen dit kunt vertellen. Onthoud dat je het niet op een kwetsende manier moet doen. Om deze reden is het het beste om ze te vertellen hoe je je voelt zonder hun gedrag op enigerlei wijze te veroordelen.

Een vrouw die serieus kijkt.

Gekwetst door anderen: wat kun je doen om het te voorkomen?

Als je gekwetst bent geraakt, kan het even duren voordat de wond genezen is. Bovendien kan het je werk, je relaties met anderen en zelfs je eet- en slaappatroon beïnvloeden.

Een intelligente manier om met dit soort situaties om te gaan, is door ze je niet meer dan nodig te laten beïnvloeden. Daarom moet je manieren vinden om deze emoties los te laten, omdat je je emotionele balans moet herstellen. Een mooie wandeling, een leuke activiteit of een gezond gesprek kan je daarbij helpen.

Als je gekwetst wordt door anderen, is de uitweg niet om door te gaan met lijden of om wraak te nemen. Je moet de situatie op een redelijke manier beheersen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burgos, O. R. (2012). Daños al proyecto de vida. Buenos Aires: Astrea.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.