Het belang van relationele waarden

Elke partner in een relatie brengt bepaalde waarden in, waardoor gemeenschappelijke waarden ontstaan. Dus, als beiden dezelfde waarden delen, heeft jullie relatie een goede basis.
Het belang van relationele waarden

Laatste update: 08 mei, 2021

Elke relatie is anders, maar het delen van dezelfde waarden in een relatie kan deze verbeteren op een gezonde, niet-toxische manier. Het vaststellen van relationele waarden als koppel kan de basis leggen voor een stabiele en volledig functionerende relatie.

Wat maakt een koppel? In deze context bestaat een koppel uit twee individuen in een affectieve en min of meer formele relatie.

Wat zijn waarden? Waarden zijn de positieve eigenschappen of deugden die elke persoon heeft, waardoor hij zich onderscheidt van de rest en die hem ertoe aanzetten te handelen in overeenstemming met zijn overtuigingen. Waarden kunnen hun interesses en gedrag beïnvloeden.

Begin elke dag met de blauwdruk van mijn diepste waarden STEVIG in gedachten en neem dan, wanneer er uitdagingen komen, beslissingen GESBASEERD op die waarden.

Stephen R. Covey

Een koppel maakt een hartje met hun handen

Relationele waarden

Een studie uitgevoerd door Medina et al. (2005) stelt dat zowel mannen als vrouwen op zoek zijn naar iemand met soortgelijke behoeften als de hunne, iemand die compatibel is met gemeenschappelijke eigenschappen.

Volgens theorieën over partnerselectie zoeken mensen iemand met waarden die vergelijkbaar zijn met die van henzelf (Centers, 1975). Daarom kiezen zij partners die economische, culturele en sociale eigenschappen delen (Rice, 1997).

Zoek mensen die je waarden delen, en je zult samen de wereld veroveren.

-John Ratzenberger-

Soortgelijke levensprojecten delen

Het bepalen van de waarden in je relatie legt de basis voor dingen om te werken of te verbeteren. Het gedrag en de verwachtingen die elke persoon heeft, en die gerelateerd zijn aan het koppel, maken deel uit van hun overtuigingen en sociale waarden (Kaminsky, 1981).

Het socialisatieproces kan in de loop van de tijd veranderen omdat verwacht wordt dat waarden en sociale normen veranderen, dus is het normaal dat de overtuigingen en het gedrag van mensen ook veranderen (Díaz-Guerrero, 2003).

Dus, verwachtingen, waarden en gedragingen in een relatie veranderen (García-Meráz, 2007). Hierdoor ontstaan nieuwe parameters, beïnvloed door de sociale setting van het koppel (Snyder & Stukas, 1999).

Rationele waarden zijn belangrijk in een relatie

Samenwerken om een relatie te verbeteren

Het vaststellen van je relatiewaarden is een teamprestatie. Zoals eerder gezegd is ieder mens verschillend, dus de waarden van ieder stel zullen ook verschillend zijn. Er zijn echter enkele basiswaarden die de meeste koppels delen. Deze relationele waarden zijn:

Liefde

Er zijn vele soorten liefde, maar ze hebben allemaal dezelfde kern. Iemand vertellen dat je van hem houdt, is niet hetzelfde als zeggen dat je hem wilt. Deze subtiliteiten beginnen bij de verliefdheid, de geaarde liefde, en later ook het samenleven.

Het omvat ook de verrassing van het ontdekken van de andere persoon, van het verliefd worden en het bereiken van een plateau van stabiele, langdurige en aanhoudende liefde.

Loyaliteit

Loyaliteit hangt af van het koppel en hun afspraken. Elk koppel stelt een type van verbintenis vast. Sommige koppels zijn strikt monogaam, terwijl andere dat niet zijn. Als deze afspraken worden nagekomen, is er sprake van loyaliteit.

Ondersteuning

Je gesteund kunnen voelen, weten dat de ander je niet zal teleurstellen en dat hij of zij jouw belangen zal behartigen, is iets waardoor je je moediger en minder kwetsbaar voelt.

Dit is geweldig, want het stelt je in staat om je gesterkt te voelen en met alles om te gaan. Het gaat erom dat je je inleeft in je partner, hem of haar meer en beter probeert te begrijpen en je steun en onvoorwaardelijke liefde uitdrukt.

Een vriend is iemand die alles van je weet en die toch van je houdt.

-Elbert Hubbard-

Vrijgevigheid

Geloof het of niet, soms zijn koppels meer egoïstisch dan vrijgevig. Voor sommigen kan het moeilijk zijn om gul te zijn voor hun partner en weten ze alleen hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, wat ze nodig hebben, willen en leuk vinden, hoewel dit niet resoneert met anderen.

Een relatie hebben is echter meer dan dat. Er zijn ook andere manieren om een gulle minnaar te zijn. De beste is om niet aan jezelf te denken, jezelf in de schoenen van je partner te plaatsen en te proberen hun standpunt te begrijpen, zelfs als je het niet met hen eens bent.

Een oudere man draagt zijn oudere vrouw op de rug terwijl ze lachen

Respect

Wederzijds respect in een relatie is ook een van de essentiële relationele waarden. Beide partners moeten op hetzelfde niveau zijn. Het gaat erom dat ze de ruimte bieden aan de ander om zichzelf te zijn en een andere ruimte om een koppel te zijn. Respect gaat ook over het volledig accepteren van de ander, zonder te proberen hem of haar te veranderen.

Communicatie

Een goede relatie is een relatie waarin assertief, vloeiend en betrouwbaar wordt gecommuniceerd. Satir (1988) definieert assertieve communicatie als het vermogen om je op een directe, eerlijke en respectvolle manier uit te drukken.

Kortom, een goede communicatie met je partner betekent dat jullie je er allebei toe moeten zetten om onder andere jullie meningsverschillen, prestaties, mislukkingen, doelen en behoeften met elkaar te delen. Ontwikkel je vermogen om dit te doen. Goede communicatie betekent een gezonde band, wederzijds respect, genegenheid, liefde en toewijding.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Centers, R. (1975). Sexual attraction and love: An instrumental theory. Springfield, IL: Ch. C. Thomas.

  • Díaz Guerrero, R. (2007).La psicología del Mexicano 2. Bajo las garras de la cultura. (2 Ed.) México: Trillas.

  • García-Meraz M. (2007). Inicio, mantenimiento y disolución de la pareja: Socio cultura y valores en parejas del norte, centro y sur de la República Mexicana. (Tesis no publicada de Doctorado). UNAM, México.

  • Kaminsky, G. (1981).Socialización. México: Editorial Trillas.

  • Medina, J. L. V., López, N. I. G. A., & Valdovinos, Z. P. S. (2005). Elección de pareja en universitarios mexicanos. Enseñanza e Investigación en Psicología10(2), 355-367.

  • Rice, F.P. (1997). Desarrollo humano, estudio del ciclo vital (2ª ed.). México: PrenticeHall.

  • Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

  • Rojas, E. (2006). El amor inteligente. Salvat.

  • Rojas, J. O. (2012). El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. Revista Electrónica Educare16, 23-30.

  • Satir, V. (1998). Nuevas relaciones humanas en el núcleo familiar. México: Pax.

  • Snyder, M. & Stukas, Jr. A. A. (1999). Interpersonal processes: The interplay of cognitive, motivational and behavioral activities in social interaction. Annual Review of Psychology, 50, 273-303.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.