Wonen in de buurt van groene ruimten helpt je beter denken

Gedachten gaan beter als de geest zich verbindt met de omgeving. Daarvoor is er niets beters dan groene ruimten.
Wonen in de buurt van groene ruimten helpt je beter denken

Laatste update: 17 juni, 2022

Het spreekt voor zich dat je meer zuurstof inademt naarmate je dichter bij parken en bosrijke gebieden komt. Bijgevolg verbetert je lichamelijke gezondheid wanneer er groene ruimten in de buurt zijn. Maar wist je dat ze je ook helpen beter te denken? De psychologie houdt zich tegenwoordig ook bezig met de geestelijke gezondheid in dit soort situaties, waar voorheen alleen naar het fysieke werd gekeken.

Er zijn verschillende studies over de voordelen van wonen in een groene omgeving. Organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie hebben bijvoorbeeld al verklaard dat de levensverwachting profiteert van de aanwezigheid van natuurlijke ruimten.

In dit artikel gaan we ons richten op de voordelen voor de geestelijke gezondheid van het wonen in de buurt van parken, bossen, bergen en andere groene ruimten. Het is de moeite van het lezen waard, want het kan relevanter zijn dan je denkt.

De voordelen van wonen in de buurt van groene ruimten

Groene ruimten zijn voorgesteld als een bepalende factor voor de gezondheid. Ze verbeteren en verhogen het welzijn op verschillende manieren.

Uit een WHO-studie (Engelse link) blijkt zelfs dat een toename van de vegetatie met twee procent binnen een straal van 500 meter van je huis, gepaard gaat met een afname van het risico op vroegtijdig overlijden met vier procent. Met andere woorden, de natuur verlengt het leven.

Anderzijds heeft een gebrek aan groene ruimten een meer dan negatieve invloed op de gezondheid. Het verergert onder andere allergieën (en triggert ze) en wordt in verband gebracht met hart- en ademhalingsproblemen en het ontstaan van kanker.

Vrouw in de natuur
Dicht bij de natuur leven helpt ons om los te komen.

Parken en depressie

Intuïtie, geworteld in de ervaring, vertelt ons dat het effect van groene ruimten op de geestelijke gezondheid aanzienlijk is. Het is een variabele die aan belang heeft gewonnen met de publicatie van verschillende studies over het onderwerp. In feite is het vandaag de dag een onbetwistbaar feit.

Uitstapjes en wandelingen in het park zijn klassieke activiteiten om te ontspannen en de stress van het dagelijks leven weg te nemen.

Vanwege hun positieve invloed op de geestelijke gezondheid, voorkomen groene ruimtes ook bepaalde mentale stemmingsstoornissen, zoals depressie.

Deze effecten werden duidelijk tijdens de recente pandemie en lockdown, toen het aantal gevallen van depressie, angst en andere stoornissen omhoog schoot. Onderzoek suggereerde de natuur te gebruiken om deze symptomen van depressie te verbeteren. Het gaf ook aan dat het een ideaal middel is om dit soort stoornissen te voorkomen.

Hoe helpen groene ruimtes je om beter te denken?

Welke voordelen voor de geest kun je precies krijgen door in de natuur of naast een park te wonen? Dat zijn er verschillende:

  • Ze moedigen de creativiteit aan. De grote diepte van de natuur, evenals de rustige omgeving en de afwezigheid van vervuiling, stimuleren de geest en stimuleren de creativiteit.
  • Ze helpen je om ideeën te projecteren, te verwerken en te ontwikkelen. Dit bevordert mentale onderdompeling en concentratie.
  • Daarnaast verminderen ze gewelddadige impulsen. In afwezigheid van externe stressfactoren helpen groene gebieden je stemming te verbeteren, zodat gewelddadige uitbarstingen minder vaak voorkomen.
  • Ze zijn een gelegenheid om tot rust te komen. Negatieve, stressvolle en angstige gedachten hebben de neiging je in te halen als je niet kunt ontsnappen aan de hectiek van het stadsleven. Daarom helpt de aanwezigheid van groene ruimten je om beter na te denken, omdat ze je de kans geven je gedachten te onderbreken en bij te sturen.

Eén aspect waarmee we rekening moeten houden bij het bestuderen van deze voordelen van de natuur op de psyche is dat het nog niet duidelijk is of ze onafhankelijk optreden of het product zijn van het antidepressieve effect van groene ruimten. Het is immers niet bekend of de verbetering van de cognitieve functie te wijten is aan de verlichting van depressieve symptomen. Er moet dus nog veel worden ontdekt.

Vrouw leest in de natuur
Dicht bij de natuur zijn stimuleert de ontwikkeling van projecten en ideeën.

Groene ruimten zijn een grondrecht

Door de optelsom van de voordelen die verbonden zijn aan het wonen in de buurt van groene ruimten, wordt steeds meer de nadruk gelegd op het bevolken van steden met bomen en parken. Het is niet alleen zo dat de aanwezigheid van groene ruimten ons helpt beter te denken. In feite is onze gezondheid een fundamenteel recht en kunnen instellingen niet anders dan veel aandacht besteden aan zo’n belangrijke factor.

Zorg ervoor dat je vaak wandelingen maakt in groene ruimten. Steun ook niet het kappen van bomen in parken in je buurt om er parkeerplaatsen aan te leggen. Het stadsleven mag niet synoniem zijn met ziekte.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alba Flores, D. S., & Ticona Choque, S. (2020). Espacios verdes, alternativa para prevenir la depresión durante la cuarentena. Revista de Investigacion Psicologica, (ESPECIAL), 92-99.
  • Rendón Gutiérrez, R. E. (2010). Espacios verdes públicos y calidad de vida. In 6to. Cogreso Internacional Ciudad y Territorio Virtual, Mexicali, 5, 6 y 7 Octubre 2010. Centre de Política de Sòl i Valoracions.
  • Martínez-Soto, J., Montero, M., López-Lena, M., & de la Roca Chiapas, J. M. (2016). Efectos psicoambientales de las áreas verdes en la salud mental. Interamerican journal of psychology50(2), 204-2014.
  • Merayo Rodríguez, J., Serrano Fuentes, N., & Marqués Sánchez, P. (2016). Influencia de los espacios verdes urbanos en la salud mental. Metas enferm, 20-26.
  • Sakhvidi, M. J. Z., Yang, J., Mehrparvar, A. H., Dzhambov, A. M., Ebrahimi, A., Dadvand, P., & Jacquemin, B. (2022). Exposure to greenspace and cancer incidence, prevalence, and mortality: A systematic review and meta-analyses. Science of The Total Environment, 156180.
  • Rojas-Rueda, D., Nieuwenhuijsen, M. J., Gascon, M., Perez-Leon, D., & Mudu, P. (2019). Green spaces and mortality: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. The Lancet Planetary Health3(11), e469-e477.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.