Wie oprecht zijn best doet, hoeft nooit spijt te hebben

Wie oprecht zijn best doet, hoeft nooit spijt te hebben

Laatste update: 28 april, 2017

Als je spijt ervaart, is dat vaak omdat je ergens diep van binnen weet hoe je jezelf het best kunt helen en dienen. Luister daarom aandachtig naar deze intieme, intuïve stem en wijze raad. Vergeef jezelf voor vergissingen en besef dat je op dat moment, in die situatie, deed wat je kon. Zelfs al ‘wist’ je beter, iets anders hield je tegen. Heb mededogen met je eigen totaliteit.

Laat je geweten niet bezwijken onder het gewicht van wat reeds gebeurd en voorbij is. Dat verdien je niet en bovendien helpt het evenmin om in het vervolg betere keuzes te maken. Herinner jezelf eraan dat de consequenties van je gedrag je niet per se levenslang zullen blijven achtervolgen.

Je hebt kritiek over je heen gekregen, bent veroordeeld en in verlegenheid gebracht. Kortom: misschien heb je genoeg geleden. Natuurlijk is het soms nodig dat je terechtgewezen wordt, want wie überhaupt handelt en actief beslissingen neemt, loopt altijd het risico om een blunder te begaan. Niemand kan het altijd en overal bij het juiste eind hebben.

”Ik wilde alleen maar…”

Leven vanuit een hart vol vriendelijkheid wordt over het algemeen ondergewaardeerd. Al zijn er uiteraard ook mensen die hun zogenaamd ‘goede intenties’ gewoontegetrouw luidkeels belijden, maar in de praktijk enkel excuses maken en zich zo achter hun valse filantropische imago verschuilen. Wie oprecht berouw heeft en toont, mag zichzelf gratie verlenen; helemaal als je intentie in de kern zuiver en deugdzaam was.

Maan

Als je jezelf steeds opnieuw ‘sorry’ hoort zeggen, dan komt dat mogelijk voort uit een nijpend schuldgevoel. Het is de verwrongen frustratie van iemand die ergens zijn hele hart in heeft gestopt en onbedoeld toch brokken blijft maken.

”Ik ben niet anders dan alle anderen: zwak, in staat tot de grootste stommiteiten, maar in de basis een goed mens”

-Junot Díaz-

Je borstkas vernauwt zich, benauwt je en wroeging tart je gemoedsrust. Zelfs als de betrokken, benadeelde persoon je al lang en breed heeft vergeven. Het is niet de situatie die je nog in zijn greep heeft, maar je geweten. De oplossing ligt echter in een hele andere richting.

Durf de stap te nemen, en verwelkom vergevingsgezindheid

De enige uitweg is om jezelf te vergeven. Stop met kwalijk nemen en met de innerlijke verwijten. Dat vergt moed, maar het is de enige manier om je beter en niet langer zo gekweld te voelen.

Blijf je niet beklagen over zaken die je niet terug kunt draaien, noch achteraf kunt veranderen. Van goede wil zijn, biedt je de kans om een nieuw begin, een frisse start te maken, en te ontdekken dat niemand – ook jij niet – perfect is, hoe graag we ook anders zouden zien.

”Vergeving is de deugd der grootmoedigen”

-I. Gandhi-

Vrouw met Vogeltje

Een fout begaan, maakt je nog niet tot slecht persoon of tot mislukkeling. Heb vertrouwen in en waardeer jezelf. Want dan zal zeker blijken dat je niet altijd hoeft te falen en soms zelfs met vlag en wimpel slaagt. Dwalingen definiëren niet wie jij werkelijk bent, maar helpen je slechts te ontdekken wat je ware potentie is.

Je best doen: het wondermiddel voor een bevredigend bestaan

De wereld heeft mensen nodig die handelen vanuit hun hart, bescheiden en onbaatzuchtig. Zelfs als de zo vurig gewenste resultaten uitblijven of als het even tegenzit.

We moeten voor onze familie, vrienden en collega’s iedere dag weer ons beste beentje voorzetten, ongeacht of ze nu ons gezelschap nodig hebben, om advies vragen of met een praktisch verzoek op de proppen komen. En wat als we een keer een flater begaan? Dan rest ons niets anders dan onszelf te vergeven en vrede leren te hebben met de onvermijdelijke repercussies.

”In het rijk der mensen, zijn liefde en welwillendheid van onschatbare waarde”

-Florence Scovel-

Hartvormige Boom

Vaak lijkt het er verdraaid veel op dat niet onze intentie er het meest toe doet, maar het harde, tastbare resultaat. Toch moeten we niet vergeten dat goede bedoelingen en een positieve instelling bergen kunnen verzetten. Zonder de juiste intentie komt immers niets van de grond.

Wees daarom niet te streng voor jezelf en gun jezelf een tweede kans, want het hoeft echt niet altijd mis te gaan. Geloof me, ditmaal is het geluk aan je zijde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.