Vergeving bevrijdt je van het verleden en stelt je in staat vooruit te gaan

Vergeving bevrijdt je van het verleden en stelt je in staat vooruit te gaan

Laatste update: 23 april, 2017

Vergeving is een van de mooiste vormen van vrijgevigheid die er bestaan. Vergeving is een bijna onvermijdelijk deel van elke relatie die we hebben. Anderen vergeven en om vergeving vragen is een vrijheid, en daarom draagt het veel waarde in zich. Vergeven is vaak moeilijker dan de andere alternatieven die je hebt: niet op zoek gaan naar vergeving en ook niet bereid zijn anderen te vergeven.

Sommige mensen kiezen er bewust voor om iemand niet te vergeven, omdat ze denken dat vergeving hen zal bevrijden van het schuldgevoel dat ze voelen. In werkelijkheid is het echter juist de persoon die niet kan vergeven die hier het meeste onder lijdt. Door anderen niet te vergeven, blijven ze de pijn in zich dragen, waardoor het verandert in een scherpe en ongecontroleerde dolk die ernstige en onvoorspelbare schade kan aanrichten.

“Hij die niet kan vergeven kan niet liefhebben”

-Martin Luther King-

Niet weten hoe je anderen kunt vergeven, zorgt ervoor dat je gebonden raakt aan woede en wrok, waardoor de kans groot is dat je uiteindelijk ook je gedachten zult voeden met deze negatieve gevoelens. Iemand vergeven die jou gekwetst heeft is lang niet makkelijk en daarom is het belangrijk om te leren hoe je dit kunt doen, zodat je jezelf kunt bevrijden van oude wonden en de emotionele bagage die jou alleen maar belemmert achter je kunt laten.

Handen Vasthouden

Verkeerde manieren om vergeving op te vatten

Sommige mensen begrijpen vergeving niet. Ze zien vergeving als een soort wedstrijdje om een vinger naar anderen te wijzen, waarbij de winnaar beloond wordt en de verliezer gestraft. Vergeving heeft niets te maken met het volgende:

  • Iemand anders bevrijden van zijn daden
  • Toegeven
  • De andere wang toekeren
  • Doen alsof er helemaal niets gebeurd is
  • Toegeven dat je woede onterecht was
  • Jezelf dwingen goed op te schieten met iemand waarvan je het gevoel hebt dat hij je weer opnieuw zou kunnen kwetsen

“Alleen die oprecht dappere geesten weten hoe ze moeten vergeven. Een verachtelijk wezen vergeeft nooit, omdat dit niet in zijn aard zit.”

-Laurence Sterne-

Zie vergeving als een vrijheid die geneest

In werkelijkheid heeft vergeving echter helemaal niets te maken met het lijstje hierboven. Vergeving heeft met jezelf te maken, met een goed gevoel en met ervoor zorgen dat de straf niet verder gaat dan reflectie en leren. Vergeving wordt gekenmerkt door:

  • Het bevrijden van harde gevoelens of wrok
  • Het genezen van wonden, het laten verdwijnen van littekens
  • De keuze om vanaf nu beter gehumeurd te zijn
  • Jezelf helpen om je aandacht te richten op positieve aspecten
  • Jezelf een geweldige kans geven: om met een schone lei opnieuw te beginnen
  • Jezelf bevrijden: het is jouw keuze, dus vergeet niet dat jij controle hebt over je eigen gevoelens.

Laat de tijd zijn werk doen

Wanneer iets pijn doet, herinner jezelf er dan aan dat je het verleden niet kunt veranderen, juist in tegendeel, het zijn het heden en de toekomst die jou de kans zullen geven om weer mee te doen, door de pijn te verzachten, genezen en herstellen.

Laat je positieve energie naar buiten komen zonder de drang om te vechten, zonder de drang om een conflict aan te gaan. Richt je aandacht op het worden van een beter persoon, waardoor je voorkomt dat de pijn de dankbaarheid die je voelt voor alle positieve dingen die je wel in je leven hebt kan maskeren.

Vergeven en vergeven worden zijn beide even bevrijdend

Bloemen

Vergeven is een zeer vriendelijk gebaar naar jezelf toe en naar anderen toe, een gebaar dat je zal helpen verder te gaan en je te realiseren dat niets zo giftig is als je slecht voelen over jezelf. Bovendien kan de persoon die je vergeeft hierdoor mooie lessen leren in relatie tot nederigheid en menselijke waarden, waardoor zijn perspectief ook zal veranderen.

Pijn die kwaad aanricht, is vaak onvermijdelijk. Probeer het echter niet de macht te geven om zich in jouw leven te vestigen; het zal dan namelijk niet meer weg willen gaan. De enige persoon die jouw gevoelens onder controle kan houden, ben jij zelf. Als je de pijn van hetgeen er gebeurd is voortdurend opnieuw blijft beleven, dan geef je de persoon die jou bedrogen heeft de touwtjes in handen.

“We onderwijzen vergeving, maar laten we ook onderwijzen om niet te beledigen. Dit zou efficiënter zijn.”

-José Ingenieros-

Laat negatieve gevoelens los, zodat je verder kunt gaan

Blijf niet vasthouden aan negatieve gevoelens, anders zal woede je namelijk kunnen verlammen. Woede is slechts een teken van de pijn, angst, schuldgevoelens of de frustratie die je voelt wanneer je bedrogen wordt. Hoewel de pijn nooit volledig zal verdwijnen, kan vergeving wel helpen om jezelf te bevrijden van woede, zodat je jezelf beter kunt voelen.

Hoewel er geen vaste manier bestaat om te vergeven, komt het voor sommigen gewoon van nature en moeten anderen zichzelf ertoe dwingen en er veel meer moeite voor doen om vergeven te worden of te vergeven. Misschien herhalen ze bijvoorbeeld voortdurend dingen naar zichzelf als ‘Ik laat dit voorbijgaan en ik ga mijn haat, woede of wrok niet in deze persoon investeren.’

Onthoud dat je dingen niet kunt veranderen, maar dat je wel de macht hebt om voor jezelf te bepalen hoe je op de feiten zal reageren. Hiervoor zul je een gesprek met jezelf aan moeten gaan en de dingen die uit dit innerlijke dialoog naar voren komen even op moeten schrijven. Als dit een en al negativiteit is, probeer dan wat meer moeite te doen om op zoek te gaan naar positieve denkwijzen.

Onthoud tot slot ook dat perfectie nu eenmaal niet bestaat. Fouten, hoe hard we ook proberen om ze de rug toe te keren, zijn nu eenmaal een onvermijdelijk gegeven in het leven. Wat je wel kunt veranderen, is de manier waarop je met deze fouten omgaat en hoe je jezelf sterker kunt maken, zodat de pijn en de schade die deze fouten hebben aangericht zo snel mogelijk uit je leven kunnen verdwijnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.