Wrok: een doorn in het hart

Wrok: een doorn in het hart

Laatste update: 19 februari, 2017

Het koesteren van wrok houdt in dat je constant kwaad bent en dat dit niet verdwijnt. De meerderheid van ons heeft dit al wel eens ervaren. In bepaalde gevallen kan dit gevoel omslaan in een gevoel van wraak en een obsessie worden. Op dat moment moeten we stoppen en als dat nodig is professionele hulp zoeken.

Wrok is zeker paradoxaal, want voor sommigen is de situatie die het veroorzaakt niet relevant. Voor vele anderen kan een kleine belediging al een ernstige vorm van agressie uitlokken. In beide gevallen is de uitlokkende situatie hetzelfde en degene die deze opwinding het meeste voedt zal het meest getroffen zijn.

“Als je iemand haat, haat je het beeld van iets dat binnenin ons is.”

-Hermann Hesse-

Verder dan dat, als de persoon die wrok voelt het onderwerp van een grote aanval was, zal hij meer lijden dan de dader zelf. De reden hiervoor is dat hoewel de persoon een hevige pijn voelt, de ander zich misschien helemaal rustig kan voelen, zonder schuldgevoelens.

In het licht van rancune en wrok, het hoofd koel houden en wilskracht

Vrouw met Duif

Onverschilligheid voedt wrok. De persoon die ons heeft gekwetst, heeft misschien helemaal niet in de gaten gehad dat hij of zij ons heeft gekwetst en daardoor voelen we nog meer wrok. Het vergroot de wond met wrok die duidelijk zinloos is.

Om de wrok uit te wissen, is het het beste om te vergeven en te communiceren.  Vergeving die het resultaat is van het begrijpen van de fouten van de ander kan een echte overwinning zijn. Als we meer agressie niet toestaan of rechtvaardigen als het geen rechtvaardiging verdient. Vergeving wel, maar geen toestemming.

Als we nadenken over wat er is gebeurd en gewoon vooruit blijven gaan, zal ons hart langzaam genezen. Dit zal een genezing zijn die het resultaat is van redelijkheid, een goed hart en wijsheid die we door ervaring hebben verkregen.

De reden waarom het gebeurd is, moet tot in detail worden geanalyseerd. Ontdek hoe je misschien zelf deel uit hebt gemaakt van het probleem en tot op welke hoogte de ander daar verantwoordelijk voor is. Denk na over een mogelijke oplossing, zelfs als hij klein lijkt, om de situatie te verbeteren en de juiste beslissingen te kunnen nemen met gevoel, objectiviteit en eerlijkheid. Redelijkheid, objectiviteit en eerlijkheid onder deze condities is niet makkelijk, maar het is het waard.

Als we ons kwaad voelen, is het belangrijk om dit te uiten, aansluitend op onze persoonlijkheid en afhankelijk van de maat van de agressie. We moeten het niet gewoon laten gebeuren. Dat is het zaadje van een diepe depressie of agressiviteit, wat zal resulteren in nog een onopgelost conflict en nog een obstakel.

Maak geen beslissingen als je kwaad bent

Vurig

Als de incidenten pas gebeurd zijn en we nog steeds last hebben van de situatie, is het onmogelijk om objectief, redelijk en eerlijk te zijn. Dit zou hetzelfde zijn als een vuur doven met benzine. In situaties van wrok moeten we eerst een punt van kalmte bereiken dat met redelijkheid begint, waarbij je weet dat het leven doorgaat, dat morgen de zon weer opkomt en dat er nog wel meer problemen zullen ontstaan. Het leven bestaat uit vallen en opstaan.

Het heeft ook geen zin om eraan te twijfelen. Je zal nooit een definitief antwoord krijgen en je kunt ook niet in het verleden blijven hangen. Wat gebeurd is, is gebeurd en we moeten vooruit kijken. Als je teveel nadenkt over het hoe en waarom blijf je in de slachtofferrol hangen en dat zal het probleem niet oplossen.

Wilskracht en een verlangen om uit die wrok te komen zullen de sleutel zijn. Afhankelijk van welke weg we nemen, zullen we groeien als persoon of komen we vast te zitten of kunnen we zelfs achteruit gaan. Uiteindelijk is leren een beslissing op zich die altijd voortkomt uit onze eigen wil, in plaats van een verplichting die ons door omstandigheden wordt opgelegd.

Ga de situatie niet uit de weg, begrijp het en accepteer het

Vastgebonden

Het is belangrijk om te leren van wat er is gebeurd. Een belediging kan in plaats van veel pech ook een solide basis zijn om het leven onder ogen te zien. Hard werken om wrok te overwinnen is een geweldige investering in onszelf.

Als je het een paar keer hebt geprobeerd en de dader zijn houding maar blijft volhouden, is het beste dat je kunt doen die persoon uit je leven te bannen. Misschien zijn wij niet de beste persoon om hen te laten zien dat hun manier nergens toe zal leiden.

Bloemen

Het heeft geen zin om ruzie met iemand te maken, want de wond zal alleen maar groter worden. Te veel haat en bitterheid kan ieder gebied problematisch en zelfs gevaarlijk maken. Het kan een escalatie uitlokken van agressie met gevolgen die zowel onvoorspelbaar als negatief zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.