Ik wil geen troostende leugens; ik wil de waarheid, zelfs als die pijnlijk is

Ik wil geen troostende leugens; ik wil de waarheid, zelfs als die pijnlijk is

Laatste update: 20 januari, 2017

Ik houd niet van troostende leugens of halve waarheden en ik haat complete onwaarheden zelfs nog meer. Ik wil liever de waarheid horen, zelfs als die pijnlijk is. Zelfs als het mijn ziel in tweeën zal splijten, want dan ben ik tenminste vrij om zelf te kiezen welk pad ik kies om mijn wonden te genezen.

Als kind is het normaal dat ons wordt geleerd om altijd de waarheid te vertellen. Dat gezegd hebbende, komt er altijd een moment waarop we voor de eerste keer een leugen vertellen: om straf te voorkomen, om iets te krijgen dat we willen, om een situatie te ontlopen…

Soms is er alleen maar één leugen nodig om alle waarheden in twijfel te trekken. Dit is wanneer we alles verliezen, waar onze integriteit en onze waarde verdwijnt…

We hebben allemaal wel eens deze halve waarheden gebruikt op een bepaald moment in ons leven. Maar als er iets waar we zeker van zijn, is het dat dat er verschillende gradaties van leugens zijn en dat de aard van elke leugen afhankelijk is van de situatie waarin we onszelf op dat moment bevinden. 

Er gebeurt niets als ons gevraagd wordt hoe het met ons gaat en we zeggen dat het geweldig gaat, hoewel dat eigenlijk niet zo is. We begrijpen dat dit slechts een formaliteit is. Een onwaarheid krijgt een negatieve nuance als we de mensen om ons heen ermee kwetsen. Er zijn mensen die leugens gebruiken omdat ze bang zijn dat de waarheid te pijnlijk zal zijn of dat de gevolgen hen op een manier zullen beïnvloeden die ze niet willen.

Leugens houden ons gevangen en dwingen ons tot het leven van lege, valse levens zonder authenticiteit.  Zonder twijfel worden we allemaal gekwetst door dit soort gedrag, deze houdingen van mensen die zeggen dat ze van ons houden terwijl ze ons voor de gek houden door te zeggen dat alles goed is. Er is niks aan de hand…

Barmhartige leugens worden nooit geaccepteerd

Vrouw en Uil

Een  barmhartige leugen die troostend bedoeld is, zal nooit worden getolereerd. Niemand van ons heeft het recht om op zo’n paternalistische manier te reageren, te denken dat de ander de waarheid niet aan zou kunnen of er geen recht op heeft.

Wat pijn doet zijn niet de leugens of de onwaarheden die met goede intenties worden uitgesproken. Wat pijn doet, wat onze ziel laat bloeden, zijn de waarheden die worden achtergehouden en de woorden die niet worden uitgesproken.

Als er ooit tegen je gelogen is, is er waarschijnlijk een ongemakkelijk gevoel van woede, onbegrip en verdriet in je gegroeid. De teleurstelling die naar boven komt, komt niet alleen maar door het feit dat de waarheid voor ons is achtergehouden. Soms wordt de wanhoop veroorzaakt door de gedachte dat we het niet waard waren om de waarheid te horen.

Barmhartige leugens verbergen een gebrek aan persoonlijke volwassenheid van de persoon die ze vertelt. Ze laten een gebrek aan empathie en sociale vaardigheden zien.

Het onderhouden van een relatie, een band, hetzij binnen de familie, met een vriend of een partner, impliceert het handhaven van een aantal essentiële ethische codes: respect, begrip en emotionele integriteit voor jezelf en voor de andere persoon. Leugens brengen de persoon die ze vertelt in diskrediet en vernederen degenen die ze horen. Het is een relatie die gedoemd is om ontgoocheling en lijden te veroorzaken, want of we het nu geloven of niet, het zal net als de ochtendzon altijd aan het licht komen.

Er zijn mensen die zeggen dat het onmogelijk is om maximale oprechtheid in de praktijk te brengen, die niets verbergt en alles onthult. Wij zouden het een soort van “sincericide” (eerlijk die je in de problemen brengt) noemen, gedrag dat persoonlijke meningen gelijk stelt met absolute waarheden. Ze onthullen die zonder enige soort van filter en onafhankelijk van de schade die ze veroorzaken.

We hebben te maken met iets heel simpels: mijn waarheid maakt je vrij, mijn oprechtheid laat je groeien door het kiezen van de richting die je kiest, want in onze relatie is er geen ruimte voor leugens en stiltes die de realiteit verbergen.

Verbergen

De waarheid doet één keer pijn, maar een leugen doet pijn iedere keer dat je eraan denkt

Ze zeggen dat de waarheid pijnlijk is, dat leugens dodelijk zijn en dat twijfel tot wanhoop leidt. Het zijn allemaal wensen, menselijke emoties die we in ons eigen vlees en bloed hebben ervaren. Niemand is er immuun voor.

Wees niet bang dat ik huil om de waarheid. Ik heb dat liever dan dat je me kapot maakt met een leugen en blijft doen alsof er niets aan de hand is, alsof alles prima is.

We verdienen het om een eerlijke relatie te hebben, die gebaseerd is op respect en erkenning. Zelfs als het waar is dat we ook recht hebben op onze persoonlijke ruimte, op onze geheimen en intimiteiten, zal een leugen nooit samen gaan met een bewuste en volwassen relatie.

Waarom liegen we?

Op dit moment is het heel goed mogelijk dat je je afvraagt waarom we eigenlijk liegen. Dit zijn de belangrijkste verklaringen:

  • Om een gevolg te vermijden. Een negatieve reactie van de mensen om ons heen als we de waarheid vertellen, die pijn veroorzaakt, en we alleen overblijven…
  • Om ons aan te passen aan een omgeving die we als bedreigend of ingewikkeld ervaren. Bijvoorbeeld in de situatie van pubers die liegen over zichzelf omdat ze graag bij een groep willen horen.
  • Om een doel te bereiken. Liegen op je CV om een baan te krijgen, liegen tegen een potentiële partner om hem/haar te verleiden…

We hebben allemaal weleens dit soort gedrag meegemaakt, persoonlijk of via iemand anders. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het niet alleen te maken heeft met de waarheid vertellen, maar ook met ontvangen. 

Er zijn mensen die liever hun kop in het zand steken. Ze denken dat ze ze liever zo min mogelijk weten zodat ze niet gekwetst zullen worden, zo weinig mogelijk zien zodat ze niet zullen huilen… Iedereen die liever in een leugen leeft, is bang om met de waarheid om te gaan en weet niet hoe hij met een moeilijke situatie om moet gaan. In deze gevallen is het een verdedigingsmechanisme waardoor we het probleem niet onder ogen willen zien.

Houd in gedachten dat eerlijkheid de belangrijkste waarde is als je een levensproject wilt aangaan met een ander. Dus eis altijd de waarheid, omdat dat de enige manier is om deze relatie op te bouwen met vastheid en integriteit.

Zeg nooit het tegenovergestelde van wat je denkt, vertel geen leugens als je gelukkig wil zijn en wees nooit bang voor de waarheid, want dat alleen zal je vrijheid geven en je laten groeien als een persoon.

Verbonden

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.