Teleurstelling is deel van het leven

Teleurstelling is deel van het leven

Laatste update: 22 november, 2016

Vaak zijn we niet echt in staat om teleurstelling goed op te vatten… ‘Alles overkomt altijd alleen mij’, ‘Ik had dit niet verwacht’, ‘Ik heb gewoon echt geen geluk’.

Het lijkt alsof slechte dingen alleen ons overkomen en zo ook teleurstelling, een van de menselijke gevoelens die onze ziel het diepste kwetsen. Als we echter leren om teleurstelling te zien als iets dat nu eenmaal bij het leven hoort, dan zullen we veel beter in staat zijn om die tegenslagen te accepteren.

Wanneer een vriend, partner of familielid je op verschillende manieren teleurstelt, je achter je rug om bekritiseert, je van de ene op de andere dag vergeet etc., dan moet je dit simpelweg leren te accepteren. Iedereen krijgt weleens zo’n klap in zijn gezicht, niet alleen jij. Mensen zullen je teleurstellen en jij zult hen ook teleurstellen… dit is nu eenmaal deel van het spel van het leven. Waarom leren we dit spel dan ook niet gewoon te spelen?

Teleurstelling

Teleurstelling is voor ons allemaal deel van het leven

Hoe vaak heb je wel niet in een café gezeten en naast je een eindeloze discussie gehoord tussen twee vrienden waarin dingen werden gezegd als ‘Het is niet wat het lijkt…’, ‘Ik had dit niet verwacht…’ en bla bla bla…?

Dit soort gesprekken zijn meestal bedoeld om de last enigszins te ontladen, maar op sommige momenten putten dit soort gesprekken ons alleen maar uit. Onophoudelijk onze teleurstellingen blijven herhalen en praten over hoe slecht een bepaald persoon ons behandeld heeft, heeft helemaal geen nut, alleen als je jezelf wilt uitputten.

Als iemand jou teleurgesteld heeft, vertel hem dit dan, maar ga niet het slachtoffer uit lopen hangen. Blijf er niet over malen in je hoofd alsof je een hamster bent die maar rond en rond blijft rennen in zijn wiel zonder ooit ergens te komen.

We voelen allemaal verdriet, woede en pijn wanneer we geconfronteerd worden met teleurstelling, maar het heeft helemaal geen zin om deze gevoelens veel groter te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Hoe kunnen we deze slechte gewoonte afleren?

“We worden huilend geboren, gaan klagend door het leven en sterven teleurgesteld.”

-Thomas Fuller-

Hoe kunnen we deze gewoonte afleren?

Teleurgesteld zijn is deel van het leven. Misschien is het daarom belangrijk om te weten hoe we teleurstelling kunnen accepteren wanneer het op ons pad komt en niet toe te staan dat het ons onderuit haalt. Hieronder geven we je wat advies, zodat het negatieve gewicht van teleurstelling niet op jouw dagelijkse leven drukt…

  • Maak van een mug geen olifant. Oké, iemand heeft je teleurgesteld, maar dat is nu voorbij. Als je erover blijft praten, dan blijft de sneeuwbal rollen en alsmaar groter en groter worden.
  • Houd je geest bezig met andere dingen. Probeer er niet meer aan te denken. Besteed tijd aan je hobby’s, aan je taken… schuif die innerlijke monoloog die zo schadelijk voor je is aan de kant.
  • Praat erover om de last te verlichten, maar kap het onderwerp daarna zo snel mogelijk af. Het is goed om jezelf te ontladen, om aan iemand die jou begrijpt te vertellen wat je op dit moment doormaakt. Zorg er echter voor dat je niet alsmaar dezelfde dingen blijft herhalen.
  • Kijk ook naar de positieve dingen die jou overkomen. Realiseer je je dan niet dat je veel te veel let op mogelijke teleurstellingen, waardoor je niet meer stilstaat bij alle goede dingen die jou overkomen?
  • Vergeet niet dat er ook nog steeds goede mensen bestaan. Ja, iemand heeft je te grazen genomen, goed, maar zorg ervoor dat je hierdoor niet in elkaar stort. Onthoud dat er ook nog goede mensen bestaan en dat deze mensen je misschien wel een gunst hebben gedaan door je in te laten zien dat de wereld niet draait om die ene persoon. Er staan genoeg mensen en goede dingen op je te wachten.
  • Onthoud dat je zelf soms ook fouten maakt. Misschien maken niet alleen anderen zo nu en dan fouten? Niemand van ons is perfect. Noch anderen, noch jij. Leer anderen en jezelf dan ook te vergeven.
Verdriet

“Verdriet en melancholie zijn niet welkom in mijn huis.”

-Moeder Teresa-

Leer emotionele evenwichtigheid te ontwikkelen en sta niet toe dat je zo makkelijk in elkaar stort. Onszelf nestelen in negativiteit doet vrij weinig voor ons… misschien wel niets meer dan ons ongelukkig maken…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.