Is opnieuw beginnen mogelijk zonder anderen te kwetsen?

Is opnieuw beginnen mogelijk zonder anderen te kwetsen?

Laatste update: 14 november, 2016

Elk jaar kiezen duizenden mensen ervoor om hun leven te veranderen, hun thuis te verlaten of zichzelf af te zonderen van hun familie. Anderen betwijfelen of ze dit wel echt moeten doen, vanwege hun verantwoordelijkheden, angst voor het onbekende of de existentiële leegte.

Wat is de motivatie achter op deze manier verdwijnen? Hoe bouwen deze mensen hun leven opnieuw op en hoe breken ze met het verleden? Wat zijn de gevolgen van het negeren van de mensen om hen heen?

Hoewel het idee van ‘alles achterlaten" en ‘opnieuw beginnen" in eerste instantie voor sommige mensen erg aantrekkelijk kan zijn, is de realiteit dat het opnieuw opbouwen van een vol leven met volledig nieuwe voorwaarden ontzettend moeilijk is.

“Om je leven aan de buitenkant te veranderen, moet je jezelf veranderen aan de binnenkant. Op het moment dat je begint te veranderen, zul je versteld staan van hoe het universum je begint te helpen en je zal brengen wat je nodig hebt.“

Besluiten om een dergelijke radicale verandering te ondergaan zonder een basis te hebben, zal alleen maar ons gevoel dat we aan het dwalen zijn versterken en tot gevolg hebben dat we dezelfde gedragspatronen herhalen die ons al eens ongelukkig maakten in het verleden.

De meest gehoorde redenen waarom mensen het besluit nemen om alle banden met hun verleden te verbreken zijn:

 • Bindingsangst
 • Te veel verantwoordelijkheden (verworven of opgelegd)
 • Het gevoel een zinloos leven te leiden
 • Ongemakkelijke relatie met zichzelf
 • Traumatische gebeurtenissen
 • Familieproblemen
 • Economische crisis
 • Tot zichzelf willen komen
 • Disfunctionele relaties willen achterlaten
 • Opwinding willen opzoeken
 • Het verlangen naar loopbaanverbetering
 • Controle over het eigen leven in handen willen nemen
 • Op zoek willen gaan naar anonimiteit, zichzelf willen bevrijden van opgeplakte etiketten

Op Weg

Een verandering maken zonder alles achter te laten

Een optie met een wat minder extreme impact, maar met een grotere zekerheid op stabiliteit, is om een significante verandering in je leven te maken zonder met alles te breken.

Tal van mensen hebben hetzelfde verlangen om overal van los te breken, maar kiezen voor een minder drastische verandering van iets dat minder diep in henzelf en hun omgeving geworteld zit. Ze zijn afhankelijk van dezelfde motivatie om een radicale verandering te maken, maar overwegen opties waarbij ze niet hun werkomgeving en familie hoeven te verlaten.

Ze beginnen door nieuwe bronnen van motivatie en vernieuwing in hun omgeving te ontdekken, waarbij ze verschillende activiteiten uitproberen, nieuwe mensen ontmoeten en niet dezelfde plekken bezoeken als voorheen.

Op werkgebied streven ze naar promotie, een verandering van sector of de mogelijkheid van een grotere geografische mobiliteit. Als dit niet mogelijk is, kunnen ze ervoor kiezen om van baan of werkgever te veranderen, maar ze blijven in hetzelfde veld werken.

In het geval van emotionele problemen, kun je ervoor kiezen om de hulp van een deskundige in te schakelen om als individu, stel of familie therapie te ondergaan.

Afscheid

De manier waarop je leven verandert, heeft invloed op je directe omgeving

Iedereen heeft het recht om zijn leven te veranderen als hij niet tevreden is, maar het is belangrijk om rekening te houden met de gevoelens van de mensen die deel uitmaken van onze familiale, sociale en professionele kringen.

Voor de mensen die plotseling worden verlaten zonder enige uitleg, kan het vertrek van een geliefde een traumatische ervaring zijn. Niemand trekt het vertrek zelf in twijfel, maar ze beginnen wel aan zichzelf te twijfelen met een zeer sterk schuld- en angstgevoel. Ze kunnen niet op de juiste manier om de plotselinge scheiding rouwen, omdat ze zich schuldig voelen.

Derhalve is het achterlaten van je geliefden zonder enige uitleg of tijd om eraan te wennen en het te begrijpen een verandering die een dubbele straf met zich meebrengt: voor de persoon die anderen moet achterlaten en voor degene die wordt achtergelaten. 

Probeer daarom zo min mogelijk schade aan te richten, zelfs wanneer je denkt dat de scheiding en jouw vertrek gerechtvaardigd is.