Wees jezelf en de juiste mensen zullen in je leven verschijnen

Wees jezelf en de juiste mensen zullen in je leven verschijnen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 december, 2021

Wees authentiek, een dromer, vriendelijk, soms koppig en zelfs een beetje gek, alles wat jou echt maakt. Wees jezelf, verdedig je identiteit op elk moment van je leven, zelfs als je eigenaardigheden, je meningen of je manieën velen niet behagen. Bewaar je essentie, en de juiste mensen zullen verschijnen op het moment dat je het het minste verwacht.

Dit idee, dat op het eerste gezicht voor iedereen zo logisch, begrijpelijk en vanzelfsprekend lijkt, is een van de belangrijkste redenen dat mensen een bezoek brengen aan de psycholoog. De symptomen zijn bijna altijd hetzelfde: geestelijke uitputting, extreme lichamelijke vermoeidheid en het gevoel de weg kwijt te zijn, opgelost te zijn in de prioriteiten van anderen, de druk van de omgeving en het geluid van een wereld waarmee men zich niet meer kan identificeren.

Als we ophouden onszelf te zijn om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, verliezen we het mooiste gedeelte van ons wezen: onze eigen identiteit. Sterker nog, als we datgene wat ons uniek maakt naast ons neerleggen, om een ‘standaard’, inschikkelijk en vormbaar persoon te worden die zich overal aan aanpast, dan staan we mensen in ons leven toe die we in werkelijkheid liever op afstand houden.

Beetje bij beetje en zonder dat we het merken worden onze dagen steeds grijzer, zonder inspirerende schittering of vrolijk makende en motiverende spontaniteit. Het is dus onze verantwoordelijkheid om ons eigen licht te ontdekken en te verdedigen, datgene wat ons anders maakt, datgene wat ons verandert in onvervangbare wezens in een wereld waarin we gemakkelijk te vervangen zijn.

Wees jezelf

Wees jezelf in een wereld van eendere mensen

William Ury, medeoprichter van het onderhandelingsprogramma van de Universiteit van Harvard, is een van de meest toonaangevende experts op het gebied van de communicatie. Veel van zijn werken zijn zeer waardevolle bijdragen aan het onderzoek over persoonlijke groei. Daarin beschrijft hij onder andere enkele psychologische processen die ons kunnen leren om gelukkiger te zijn in de persoonlijke, sociale en professionele omgevingen die zo gecompliceerd en veeleisend zijn.

In het boek ‘Getting to Yes with Yourself’ (‘Haal een ja uit jezelf’) legt professor Ury ons uit dat het grootste probleem dat mensen ondervinden als ze communiceren, bij het maken van afspraken of zelfs als ze belangrijke persoonlijke relaties aangaan, is dat ze niet in zichzelf geloven. Als iemand zich onzeker voelt, zet hij een masker op, trekt hij een harnas aan en loop hij met lood in zijn schoenen. Als we in angst leven, trekken we automatisch mislukkingen aan.

Jezelf zijn in een maatschappij die ernaar streeft om eendere mensen te creëren, is niet gemakkelijk. Scholen doen moeite om kinderen te leren allemaal op dezelfde manier te denken en vaardigheden bijeen te brengen in dezelfde categorie. Daarnaast geven veel bedrijven ook de voorkeur aan volgzame werknemers die het beleid van de organisatie niet uitdagen. Het is niet eenvoudig om uniek te zijn wanneer de graadmeter voor iedereen hetzelfde pad en dezelfde bestemming aangeeft.

Jezelf zijn

Ondanks dit alles zijn we verplicht om moeite te doen en te vechten voor wat we zijn, en om dat te verdedigen: onvervangbare wezens. Trouw aan jezelf zijn kan betekenen dat je verkeerd wordt begrepen, je kan het eenzame kind op een van de achterste schoolbanken zijn of die werknemer met zijn grote mond die tegen alles protesteert en die er moeite voor doet een persoonlijke stempel op zijn werk te drukken. Het is niet gemakkelijk, dat weten we, en toch is ja kunnen zeggen tegen jezelf het beginpunt om dichter bij het echte geluk te komen.

Wees jezelf en speciale mensen zullen in je leven verschijnen

Authentieke, vrije en spontane mensen met een vleugje van prettige gekte hebben aantrekkingskracht. Dat gebeurt om een heel eenvoudige reden: ze hebben ‘ja’ tegen zichzelf gezegd, ‘ja’ tegen zichzelf te accepteren zoals ze zijn, ‘ja’ tegen zichzelf zijn ook al behaagt dat de ander niet.

Op het moment dat we deze waardevolle maar tegelijkertijd zo ingewikkelde stap zetten, verandert alles. Onze gesprekken zijn zekerder van aard, we zijn niet meer bang om de ander te mishagen, omdat we niet meer proberen te behagen, noch zijn we geobsedeerd om ten koste van alles geaccepteerd te worden. Op deze manier, en dankzij onze geestelijke en emotionele toestand, zullen we vroeg of laat onze beste vrienden en onze meest speciale en fantastische partner ‘aantrekken’: diegene die ons accepteert en van ons houdt zoals we zijn, zonder enige gekunsteldheid, zonder schrijntje onzekerheid of bedrog.

Derhalve stellen we voor dat je nadenkt over een reeks adviezen die je zullen helpen om je zekerder van jezelf te maken: om ‘ja’ te zeggen tegen je eigen en fantastische identiteit.

Aantrekkingskracht

Tips om jezelf te zijn en de juiste personen aan te trekken

Alvorens invloed uit te oefenen of impact te hebben op anderen, om degenen aan te trekken in wie we geïnteresseerd zijn, is het noodzakelijk om eerst een sterke band met onszelf tot stand te brengen. Dat vertrouwen in onszelf is hetgeen deuren voor ons zal openen. We leggen je uit hoe je dat moet doen.

  • Verplaats je in jezelf. Het is heel goed mogelijk dat je gewend bent je in de ander te verplaatsen, maar… hoe lang is het geleden dat je contact hebt gemaakt met je eigen behoeftes, emoties en innerlijke zelf? Vandaag is een goede dag om daarmee te beginnen.
  • Maak afspraken met jezelf. Maak een plan waarin solide regels staan: ‘NEE’ zeggen tegen dingen die ik niet wil doen, zeggen of laten zien. ‘Ja’ zeggen tegen mezelf zijn, ‘ja’ tegen het handelen zonder angst.
  • Omhels het heden. Het is heel goed mogelijk dat de versie van jezelf uit het verleden je niet erg bevalt, dat je je daar ongemakkelijk bij voelt. Dat maakt niet uit. Je mogelijkheden beginnen in het ‘hier en nu‘, dus dring aan, handel, creëer, transformeer en laat een afdruk van je identiteit achter bij alles wat je doet.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, onthoud altijd het beroemde motto van ‘zijn en laten zijn’. Authentieke en unieke mensen waarderen en houden van zichzelf, maar op hun beurt laten ze ook anderen zijn wie ze zijn en respecteren ze ieders persoonlijke universum. Onszelf zijn, in onze maatschappij waarin dit basisprincipe niet altijd gerespecteerd wordt, is niet gemakkelijk; dat weten we, maar toch is het de moeite waard om in de praktijk te brengen.

Laten we dus leren om onze eigen identiteit te verdedigen, om met zekerheid de vreugde, de magie en de originaliteit die we allemaal in ons hebben te laten zien. Alleen dan zullen we de deuren kunnen openen voor die mensen, die dingen en die kansen die ons het echte geluk zullen brengen.  Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je jezelf zijn?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe kun je jezelf zijn?

Hoe kun je jezelf zijn? Het lijkt zo simpel, maar is dat het ook? Jezelf accepteren zoals je bent, en je niet druk maken om wat anderen van je vind...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.