We zijn wat we denken

We zijn wat we denken

Laatste update: 18 september, 2017

Om het succes op te volgen van het boek We Are What We Eat, stellen wij je voor aan de psychologische versie hiervan: we zijn wat we denken. Het is zeker een behoorlijk suggestieve titel en het nodigt ons uit om meer te leren over de relatie tussen gedachtes, gebeurtenissen en de manier waarop we onszelf definiëren. Met de cognitieve middelen waar de geest over beschikt, heeft het enorm veel macht over dit alles.

Onze gedachtes kunnen de manier waarop we ons gedragen, de keuzes die we maken en de gevoelens die we ervaren veranderen. Kortom, ze hebben enorm veel invloed op ons, meer dan we denken.

De geest: vriend of vijand?

Het hangt er vanaf. Van wat? Van wat je denkt! Het is gewoon om te denken ‘ik ben moe, ik trek dit niet meer’, en daarna heb je meteen het gevoel dat je wel drie dagen aan één stuk door wilt slapen. Vergeet niet dat het lichaam en de hersenen werken om jou te plezieren en het lichaam dit vooral doet op de korte termijn. Je lichaam kan echter ook hetzelfde zijn als een geest in een lamp, gehoorzamen aan elke wens zonder te protesteren.

We Zijn Wat We Denken

In tegenstelling tot wat veel mensen denken vertelt onze geest ons niet wat we moeten doen of wat we zouden moeten voelen. Het is juist het tegenovergestelde! Wij zijn verantwoordelijk voor hoe we ons voelen. We kunnen de omgeving, politici, de economie of onze bazen niet de schuld daarvan geven. Het ligt allemaal binnen onszelf. Natuurlijk is het veel makkelijker om iets of iemand te vinden aan wie je de schuld kan geven. Maar op die manier is er geen mogelijkheid om te leren, te veranderen of te verbeteren.

Het zit allemaal in je hoofd

Marathons zijn fysiek en mentaal een van de meest veeleisende manieren om ons uithoudingsvermogen te testen. Bovenop een goede fysieke voorbereiding vereisen ze ook mentale training. Waarom? Omdat, zodra het lichaam voelt alsof het niet meer verder kan, de geest helpt om toch door te zetten, zelfs als de pijn naderhand zo erg is dat geen enkele pijnstiller de pijn kan verzachten.

Nu hoef je natuurlijk geen marathonloper te worden om deze theorie te testen. Denk aan de keren waarop je wilde opgeven door moeheid, uitputting of doordat je je routine beu was en je toch tegen jezelf zei ‘ik kan doorgaan’, ‘ik ben oké’ of ‘ik zal dit afmaken’. Op dat moment kreeg je waarschijnlijk nieuwe energie – dat niet kwam van een kopje koffie – om de taak af te maken en daarna je bed in te duiken voor een paar uur welverdiende slaap.

Je hoeft ook niet de meest positieve persoon ter wereld te zijn en in het leven elke situatie als een halfvol glas te zien. Weet alleen dat sommige gedachtes ons helpen, terwijl andere ons juist tegenwerken. Stop aandacht te schenken aan dingen die irrelevant zijn en focus je op wat er echt toe doet. Als er iets in ons hoofd blijft dwalen, los het dan op en ga verder naar je volgende taak.

De geest accepteert dingen die irrationeel zijn

Als je niet kunt slapen omdat er een wervelwind van ideeën in je hoofd kolkt, pak er dan een klein notitieboekje bij, bewaar deze op je nachtkastje en profiteer van dit sprankje creativiteit zodat je sommige problemen kunt oplossen. Verspil geen energie aan de negatieve dingen die je overkomen. Het is beter om je voordeel te halen uit de tijd en middelen die je hebt om een oplossing te vinden voor je problemen.

Onthoud dat niet alles rationeel hoeft te zijn. Sta een beetje improvisatie toe in je leven! Waar sommige dingen in het leven gebaseerd zijn op logica, zijn er vele andere dingen die meer gerelateerd zijn aan emoties, gevoelens en intuïties.

We Zijn Wat We Denken

Leer te leven met onzekerheid, al is het maar een beetje. Maak beslissingen die een beetje risico nemen en zie fouten als slechts een onderdeel van de regels van het spel. Leg niet al te veel druk op jezelf en het leer te accepteren dat je nu eenmaal niet perfect bent. Dit zal je niveau van angst en nervositeit verminderen en als gevolg ook het aantal fouten dat je maakt.

Hoe je kunt profiteren van je gedachtes

Een uitstekende oefeningen die je kan helpen in het afwijzen van negatieve gedachtes is jezelf toelachen. Hoe absurd onze gedachtes soms ook kunnen zijn! De grappige kant inzien van de dingen die je overkomen zal een beetje spanning wegnemen en je helpen in het helpen inzien van de positieve kant van de situatie.

Heb je de neiging tegen jezelf te praten? Loop je over straat terwijl je met jezelf in discussie bent of praat je tegen de spiegel alsof er nog iemand anders in de kamer is? Verdwaal niet in de spelletjes die je geest met je speelt.. ze zijn een val! In de meeste gevallen zijn deze gedachtes negatief, grillig en egoïstisch en het enige wat ze doen is je verdrietig, angstig, boos of wraakzuchtig maken.

Als je deze woorden negeert en je focust op iets anders, dan zul je in staat controle te krijgen over je geest en te voorkomen dat willoosheid controle krijgt over jou. Als je eenmaal de controle terug hebt verworven over het meest krachtige gereedschap dat je bezit, dan zul je in staat zijn om meer cognitieve middelen te besteden aan de dingen die jou interesseren zodat je geest en lichaam zich beter kunnen voelen.

“Het leven is wat onze gedachtes ervan maken”
-Marcus Aurelius-