Wat zijn de drie meestgemaakte fouten bij onenigheden?

Wat zijn de drie meestgemaakte fouten bij onenigheden?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zijn de meestgemaakte fouten bij onenigheden? In het leven worden we omringd door verschillende soorten mensen. We moeten dan ook samenleven met mensen die we niet begrijpen en mensen waar we gek van worden. In dergelijke situaties zijn we vatbaarder voor onenigheden.

Ja, natuurlijk is het beter om helemaal geen aanvaringen te hebben met anderen, maar soms kunnen we het gewoon niet vermijden. Wat we wel kunnen doen en wat ook heel nuttig kan zijn, is leren hoe we de meestgemaakte fouten bij onenigheden kunnen vermijden.

Wanneer we een onenigheid hebben, dan hebben we meestal de neiging om steeds opnieuw bepaalde fouten te maken. Deze fouten maken discussies onaangenaam en maken het moeilijk om een ​​overeenkomst te bereiken. Vandaag bespreken we enkele van de meestgemaakte fouten bij onenigheden, evenals enkele manieren om ze te vermijden.

Wat zijn de meestgemaakte fouten bij onenigheden?

Elke onenigheid is anders. We hebben echter de neiging om dezelfde fouten steeds opnieuw te herhalen. Enkele van de meest gemaakte fouten bij onenigheden zijn:

  • We vereenzelvigen ons met onze ideeën.
  • We zijn direct bereid om de aanval in te zetten.
  • We hebben een kortzichtige kijk op het probleem.
Twee vriendinnen hebben ruzie

Laten we deze een voor een bespreken.

1. Vereenzelviging met onze ideeën

Dikwijls hebben onenigheden niets te maken met situaties, omstandigheden of gebeurtenissen waarbij we rechtstreeks betrokken zijn. Ook worden we vaak genoeg boos om controversiële kwesties terwijl we ook gewoon op een rustige manier standpunten kunnen uitwisselen.

Enkele van de meestvoorkomende problemen waarover mensen twisten, zijn religie, politiek of sociale kwesties zoals feminisme of homoseksualiteit.

Het heeft geen zin om boos te worden alleen maar omdat iemand anders er een andere mening op nahoudt dan jij. Toch is dit wat er bij de meeste onenigheden gebeurt.

De verleiding om de ander ervan te overtuigen dat hij het mis heeft, is gewoon ontzettend sterk. Het probleem ontstaat op het moment dat we toegeven aan deze verleiding. En in plaats van ons doel te bereiken, worden we uiteindelijk boos.

Waarom gebeurt dit? Volgens sommige gedachtestromingen vereenzelvigen we ons met onze overtuigingen. Dit betekent dat als iemand komt aan een idee dat voor ons belangrijk is, we het gevoel hebben dat hij ons persoonlijk aanvalt. Dit veroorzaakt onnodige spanningen.

Om dit te voorkomen is het het beste om te onthouden dat, hoewel onenigheid respectabel is, respectloosheid dat niet is. We zouden onze assertieve houding dan ook misschien kunnen gebruiken om de ander te laten zien dat het erop nahouden van een andere mening geen slechte zaak is.

Ik keur niet goed wat je zegt, maar ik zal je recht om het te zeggen tot de dood verdedigen.

-Evelyn Beatrice Hall-

2. Direct de aanval inzetten

Een andere veelgemaakte fout bij onenigheden, is omgaan met meningsverschillen alsof we ons op een slagveld bevinden. Als we direct bereid zijn om de aanval in te zetten, dan zien we deze situaties als iets waar we als overwinnaar uit moeten komen.

Het is alsof onze ideeën ‘sterker’ moeten zijn dan die van onze rivaal. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de ander toegeeft aan onze superioriteit.

Het is duidelijk dat dit ons problemen kan opleveren. Onze relatie met de andere persoon zal verslechteren en dit terwijl in de meeste gevallen onze meningen precies zijn wat ze zijn: meningen.

Ook wij kunnen niet volledig zeker weten of we gelijk hebben. En zelfs in gevallen waarin we wel echt gelijk hebben, zal het moeilijk zijn om de ander te overtuigen. Net als wij, heeft die ander tenslotte vast een goede reden om te denken wat hij denkt.

Daarom is het meestal veel productiever om te begrijpen waar de mening van de andere persoon vandaan komt. Zelfs in situaties waarin de ideeën van de ander aanstootgevend lijken, kunnen we veel leren als we gewoon luisteren naar wat hij te zeggen heeft.

Dit betekent niet dat we onze eigen ideeën niet zouden moeten verdedigen. Het betekent alleen dat het niet logisch is om te proberen anderen te overtuigen ten koste van ons welzijn en onze gemoedsrust.

Stel maakt ruzie

3. Kortzichtige kijk op het probleem

De laatste van de meestgemaakte fouten bij onenigheden is zwart-witdenken. Voor ons is de kwestie waar we voor staan duidelijk. Er is maar één waarheid en de rest van de meningen is totaal verkeerd.

De andere persoon gelooft echter ook dat zijn ideeën correct zijn. Hoe kan dit? Is hij dan totaal niet in staat om de realiteit te zien zoals deze is of is er iets anders aan de hand? Wat vaak gebeurt, is dat de kwesties die we bespreken vrij complex zijn. Foute meningen kunnen dan ook bijna niet bestaan.

We moeten onthouden dat we niet de absolute waarheid bezitten. Als we dat doen, zal de intensiteit van de discussie in de meeste gevallen afnemen. Het is goed om onze eigen mening te vertrouwen, maar het is belangrijk om hierin nederig te blijven. Vergeet niet dat we feilbaar zijn en fouten kunnen maken.

Zoals je kunt zien, komen deze drie fouten eigenlijk voort uit de behoefte om beter te zijn dan de ander. En zo zijn er nog genoeg andere manieren waarop we simpele meningsverschillen kunnen veranderen in een ware strijd. De meerderheid van de onenigheden kan echter worden opgelost als we elkaar respecteren.

Vind jij het belangrijk om op een gezondere manier onenigheden te hebben? Weet dan dat de beste manier om dit te bereiken is door te onthouden dat de andere persoon niet je vijand is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.