Wat zegt je LinkedIn-profiel over je persoonlijkheid?

Volgens een recente studie onthult wat je op je LinkedIn-profiel invoert meerdere eigenschappen van je persoonlijkheid. Het kan zelfs eigenschappen als vriendelijkheid of gewetensvolheid onthullen.
Wat zegt je LinkedIn-profiel over je persoonlijkheid?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat zegt je Linkedin-profiel over je persoonlijkheid? Welnu, er zijn mensen die erop wijzen dat dit sociale netwerk dat gericht is op zakelijk gebruik en het zoeken naar werk een soort fruitmarkt is. Elke persoon “zet zijn kraam uit” en later kiezen de recruiters degene wiens “merchandise” het beste bij hun behoeften past.

Op dit openbare marktplein van profielen, titels, vaardigheden en verschillende ervaringen probeert iedereen zichzelf op de best mogelijke manier te verkopen. Het is alsof je een online reclamebord maakt waarvan je hoopt dat een ondernemer zich aangetrokken zal voelen.

Wat je echter niet altijd weet of beseft, is dat je, in je poging om potentiële werkgevers of zakenrelaties te boeien met je cv, ook meerdere aanwijzingen achterlaat voor je karakter.

Een recente studie heeft in dit opzicht enkele interessante gegevens opgeleverd. Ze suggereren zelfs dat je wat nauwgezetter moet zijn bij het ontwerpen van je eigen persoonlijke reclamebord. Want soms kan het hebben van je naam in de spotlight je bijvoorbeeld meer kwaad dan goed doen.

“Stel je een personage voor, een modelpersoonlijkheid, wiens voorbeeld je besluit te volgen, zowel privé als in het openbaar.”

Epicurus

Voorbeeld van een onvoltooid professioneel Linkedin-profiel

Je Linkedin-profiel en je persoonlijkheid

Momenteel is Linkedin waarschijnlijk belangrijker dan je je ooit zou kunnen voorstellen. Het heeft namelijk een grote corporatieve macht.

Bovendien hebben degenen die effectief en strategisch gebruik hebben gemaakt van deze service, positieve veranderingen in hun loopbaan gezien. De makers waren Allen Blue, Konstantin Guericke, Eric Ly en Jean-Luc Vaillant die het in 2002 lanceerden. Vanaf dat moment duurde het niet lang voordat het het belangrijkste platform op de arbeidsmarkt werd.

LinkedIn is niet alleen een “digitale openbare markt” gericht op het zoeken naar werk. In feite is het een ontmoetingsplaats tussen gemeenschappen. Het stelt je in staat om op de hoogte te blijven van actuele zaken, je in contact te brengen met andere professionals en het heeft ook het LinkedIn Learning-platform gericht op training.

Als het echter gaat om het werven van kandidaten, zijn er experts die verder kunnen kijken dan wat het profiel van elke gebruiker op dit sociale netwerk onthult. Nog maar een paar maanden geleden publiceerde de West-Zwitserse Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten een uiterst onthullende studie (Engelse link).

Wat uw Linkedin-profiel over je persoonlijkheid zegt, is in feite even opvallend als interessant. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Openstaan voor nieuwe ervaringen

Het onderzoekswerk maakte gebruik van het Big Five-model van de menselijke persoonlijkheid. De eerste factor binnen dit model is openstaan voor nieuwe ervaringen. Dit is een zeer positieve, interessante en gewaardeerde eigenschap op het gebied van werving. Het wordt uitgedrukt door dimensies zoals de volgende:

  • Actieve verbeelding (fantasie), intellectuele nieuwsgierigheid, esthetische gevoeligheid, voorkeur voor afwisseling en emotioneel management.

Hoe worden deze eigenschappen echter waargenomen in je Linkedin-profiel? Experts stellen dat het via de volgende elementen gaat:

  • Jouw profielfoto.
  • De manier waarop je jezelf presenteert en de manier waarop je over jezelf praat. Daarnaast hoe je uitlegt wie je bent, wat je zoekt en wat je verwachtingen zijn.
  • De talen die je spreekt.
  • Uw meerdere contacten in het Linkedin-netwerk zelf.

Consciëntieusheid, je vermogen om verantwoordelijk en taakgericht te zijn

Wat je Linkedin-profiel over je persoonlijkheid zegt, gaat verder dan je reeks studies, ervaringen en vaardigheden. Het toont ook je vermogen om te voldoen aan regels en taken, je zelfbeheersing en je verlangen naar werk.

Consciëntieusheid is een andere variabele die zeer gewaardeerd wordt door recruiters. Om te zien of je het bezit, kijken ze naar het volgende:

  • Alle geaccrediteerde certificaten die je bezit en de manier waarop je deze openbaar maakt.
  • Vaardigheden die je beschrijft en hoe je ze presenteert.
  • Oog voor orde, details en grondigheid bij het schrijven van je cv en presentatie.
  • Of je al dan niet accreditaties toevoegt om relevante cursussen aan te tonen die je hebt gevolgd.

Jouw mate van extraversie

Extraversie is een andere variabele die voorkomt in de taxonomie of classificatie van persoonlijkheidskenmerken van de Big Five. Het meet namelijk gezelligheid en energie en of je meer op jezelf of gereserveerd bent. Om te zien hoe je scoort op deze schaal, kijken werkgevers naar:

  • Of je nu een teamsport beoefent.
  • Of je leidinggevende ervaring hebt of niet.
  • Hoe groot je sociale netwerk is.
  • Eventuele aanvullende aanvullende ervaringen (hobby’s, vaardigheden, enz.).
Digitaal verbonden mensen

Vriendelijkheid, de coöperatieve kandidaat

Kun je de vriendelijkheid van iemand waarderen, waarnemen en aanvoelen op basis van de inhoud van zijn cv? Het lijkt er zeker op dat wat je Linkedin-profiel zegt over je persoonlijkheid deze factor omvat.

In feite kan je vermogen om met anderen samen te werken, altruïstisch, ondersteunend en attent te zijn, allemaal worden waargenomen via de volgende variabelen:

  • De solidariteits- of vrijwilligersactiviteiten die je specificeert. Deze worden zeer gewaardeerd en werkgevers houden er altijd rekening mee.
  • Of je competenties zoals “teamwork” weerspiegelt in je vermelde vaardigheden.

Kan de neurotische of minder neurotische persoon worden geïdentificeerd in een Linkedin-profiel?

Dit zou de gouden vraag kunnen zijn. Is de neurotische persoonlijkheid op LinkedIn te herkennen via een cv? Neuroticisme, binnen het model van de big five, definieert de persoon die hoog scoort op de schaal van neuroticisme als emotioneel onzekerder.

Ook hebben ze de neiging om meer angstgevoelens te hebben, zich meer zorgen te maken of meer schuldgevoelens te ervaren, enz.

Is het daarom mogelijk om een stabielere en minder neurotische kandidaat te identificeren? De waarheid is dat dit de variabele is met de laagste correlatie.

Om deze reden lijkt het echt niet eenvoudig om deze psychologische eigenschap af te leiden. Om het te analyseren, moeten de berichten die de potentiële kandidaat publiceert, worden bestudeerd, evenals de manier waarop ze op het sociale netwerk zelf communiceren.

Desalniettemin is het buitengewoon interessant om over deze feiten na te denken wanneer je je gegevens invult op deze of soortgelijke sociale netwerken. Want het lijkt erop dat wanneer een werkgever op zoek is naar iemand met talent, ze niet alleen kijken naar opleiding en ervaring.

Ten slotte moet u in deze open markt van aanbiedingen en eisen je eigen reclamebord ontwerpen. Probeer altijd oprecht en aantrekkelijk te zijn en precies te onthullen wat je wilt om jezelf te verkopen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sébastien Fernandez, Marie Stöcklin, Lohyd Terrier, Sowon Kim (2021) Using available signals on LinkedIn for personality assessment. Journal of Research in Personality, Volume 93, 2021, 104122, ISSN 0092-6566, https://doi.org/10.1016/j.jrp.2021.104122.
  • van de Ven, Niels & Bogaert, Aniek & Serlie, Alec & Brandt, Mark & Denissen, Jaap. (2017). Personality perception based on LinkedIn profiles. Journal of Managerial Psychology. 32. 10.1108/JMP-07-2016-0220.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.