Wat zijn de oorzaken van een erectiestoornis?

Wat zijn de oorzaken van een erectiestoornis?

Laatste update: 01 augustus, 2018

Een erectiestoornis, ook wel impotentie genoemd, is voor veel mannen een punt van grote zorg geworden. Het onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te behouden, wat een bevredigende seksuele relatie als stel mogelijk maakt, kan een man veel leed en frustratie bezorgen. Hij kan zich ook waardeloos en nutteloos voelen.

Het belang dat eraan gehecht wordt en de buitensporige bezorgdheid die ermee gepaard gaat is vaak de reden dat de impotentie gedurende een langere periode voortduurt. Het laat de persoon steeds maar verder lopen in die doodlopende straat zonder uitweg.

Hoewel het altijd een probleem was dat oudere mannen trof, komen erectiestoornissen tegenwoordig ook veel voor bij jongere mannen. Een kwart van de mannen die hieraan lijden, is jonger dan veertig. Dit wordt bevestigd in een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeker Paolo Capogrosso, een arts verbonden aan de Vita-Salute Universiteit van San Rafael in Milaan. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine.

De vraag is dan ook, waarom lijden ook jonge mannen aan impotentie? Hoe kunnen erectiestoornissen zo veel voorkomen bij mannen die zich seksueel gezien op hun hoogtepunt zouden moeten bevinden? De huidige levensstijl heeft hier veel mee te doen, maar het is niet het enige aspect. We hebben seks op een voetstuk geplaatst, het veel belangrijker gemaakt dan het is, en dit zorgt voor druk. Het idee dat mannen moeten ‘presteren’, of hun partner niet mogen teleurstellen, kan dan ook de oorzaak zijn van impotentie.

Erectiestoornis en destructieve eisen

De stress waarmee we tegenwoordig leven kan ontzettend veel invloed hebben op ons seksuele vermogen. Er zijn andere risicofactoren zoals obesitas, roken en alcoholmisbruik, maar stress lijkt toch echt de hoofdschuldige te zijn. In de meeste gevallen heeft een erectiestoornis dan ook een geestelijke in plaats van een lichamelijke oorsprong.

De echte oorzaak is de vergoddelijking van seks, het feit dat we het op een voetstuk hebben geplaatst. Hoewel het waar is dat seks een veelvoud van voordelen met zich meebrengt, zowel lichamelijk als voor de groei van de relatie, zou het niet de belangrijkste factor moeten zijn waar waarde aan wordt gehecht.

Man gefrustreerd vanwege erectiestoornis

Deze idealisering van seks, waarvoor de pornografische industrie in zekere zin verantwoordelijk is, stelt steeds hogere eisen aan mannen. En als aan deze eisen niet kan worden voldaan, kan er faalangst, schaamte en een minderwaardigheidscomplex optreden. Als een man echter in zijn gedachten heeft dat hij niet mag falen, dan is het juist die faalangst die tot impotentie leidt.

Slechte seksuele voorlichting

Deze eisen zijn het resultaat van de slechte seksuele voorlichting die we krijgen. Deze vooropgezette en onrealistische ideeën zijn als een lopend vuurtje door de samenleving verspreid. Een van deze ideeën is dat de man verantwoordelijk is voor het genot van de vrouw.

En wat zijn de gevolgen hiervan? Wat gebeurt er als een man denkt dat hij waardeloos is omdat hij niet kan voldoen aan de eisen? Je raadt het al – angst. De angst die ons ervan weerhoudt om ten volle te leven. De angst die ons mentaal blokkeert en deze blokkade doorgeeft aan ons lichaam. Er ontstaat dan ook een vicieuze cirkel.

Het parasympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het produceren van een erectie. Het is het systeem dat verantwoordelijk is voor het ontspannen van het lichaam na grote inspanning. Hoewel we een erectie dan ook in verband brengen met opwinding, is de waarheid dat de persoon ontspannen moet zijn om dit te laten gebeuren. Hierdoor kan de corpora cavernosa zich vullen met bloed en een erectie produceren.

Het probleem is dat wanneer we angstig zijn, wanneer we risico’s bespeuren, we het sympathische zenuwstelsel activeren. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor activering en overleven, en remt dan ook het parasympathische systeem. Het is op dit punt dat een erectiestoornis optreedt, omdat we meer bezig zijn met overleven dan met de seksuele handeling die op het punt staat plaats te vinden.

Wat kun je doen tegen een erectiestoornis?

Het eerste dat je kan doen is accepteren wat er met je gebeurt. Vergeet niet dat hoe meer je vecht, hoe angstiger je wordt. En hoe angstiger je wordt, hoe meer kans er is op een erectiestoornis. Je moet deze eindeloze cirkel dan ook doorbreken, en acceptatie is hier erg goed voor.

Als we eenmaal accepteren wat er met ons gebeurt, kunnen we het accepteren als iets normaals. Vervolgens zouden we erover moeten praten met onze partner of zelfs met een vriend. Dan zijn er nog enkele oefeningen die we uit kunnen voeren om het probleem gericht op te lossen. Natuurlijk mag er geen sprake zijn van eisen en druk, anders zijn we terug bij af.

Een van de oefeningen, op cognitief niveau, is het aanpassen van onze overtuigingen en misvattingen over disfunctie, evenals over seks.

Man gefrustreerd vanwege erectiestoornis

Om dit te doen, kunnen we zelf wat onderzoek doen of een deskundige raadplegen die ons kan helpen om een realistischer idee van seks te ontwikkelen. We kunnen het ook zelf doen door niet langer te denken in termen van ‘horen’ en ‘moeten’, maar van ‘voorkeuren’ of ‘verlangens’. Op gedragsniveau moeten we paradoxale intentie met onze partner oefenen. Deze techniek houdt in dat we onszelf bewust dwingen om geen erectie of een volledige seksuele relatie te hebben. De techniek werkt volgens het universele principe dat wat je weerstaat blijft bestaan, en niet alleen dat, het zal ook groeien.

Massages en spelletjes

Het doel is om massages, spelletjes en andere plezierige activiteiten uit te wisselen en er samen van te genieten. Jullie zouden niet verder moeten gaan dan dat en over moeten gaan op seks. Als de oefening correct is uitgevoerd, is het meest waarschijnlijke resultaat dat de erectie verschijnt. Dit komt omdat we onszelf hebben laten gaan, en we ons niet hebben laten blokkeren door angst.

Als aanvulling is het de moeite waard om wat ontspanningstechnieken te beoefenen, zoals yoga of mindfulness. Deze stellen ons in staat om bewuster te zijn en ons parasympathisch zenuwstelsel te activeren. Verwijst dit alles naar jouw huidige situatie? Probeer het dan niet te verbergen. Schaam je niet. Schaamte voorkomt dat je de oplossing vindt. Raadpleeg een specialist en oefen deze oefeningen. Je zult zien dat het probleem zal verdwijnen. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en opnieuw kunnen genieten van je seksleven, net als voorheen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.