Seks is niet natuurlijk, het is cultureel

Seks is niet natuurlijk, het is cultureel

Laatste update: 24 oktober, 2017

Hoe vaak maken we een onderscheid tussen ‘natuurlijke’ en ‘onnatuurlijke’ seks? We baseren deze definities op vooroordelen die we jarenlang hebben opgevolgd. In het verre verleden geloofden mensen dat seks slechts een voortplantende functie had. Maar later begonnen mensen het idee te verdedigen dat het natuurlijk was voor mensen om seks te hebben voor plezier. Seks is niet natuurlijk, maar eerder cultureel. 

Maar de aard van seks is niet bepaald wat we denken dat het is. We denken dat het vrijheid  betekent, terwijl het in de realiteit anders ligt. Denk je dat je vrij bent wanneer je seks hebt? Denk je dat je geen grenzen hebt? Dit zou niet verder van de waarheid kunnen liggen. Cultuur beïnvloedt seks zoveel meer dan we denken.

Seks is niet natuurlijk, het is normaal

Wanneer we refereren aan seks als natuurlijk, dan zeggen we hiermee eigenlijk dat er niet gek naar gekeken wordt. Het is zelfs een volledig normale, valide en geaccepteerde daad. Het woord ‘natuurlijk’ refereert naar de natuur, zoals Valérie Tasso , schrijver en seksuologe, ooit zei tijdens een van haar conferenties.

Man En Vrouw Die Geschilderd Zijn Met Waterverf In Een Seksuele Danshouding Maar Seks Is Niet Natuurlijk

Seks is natuurlijk bij dieren. Ze worden niet beïnvloed door welke cultuur dan ook, ze zijn niet geboren en opgevoed met bepaalde overtuigingen. Mensen daarentegen wel. Ons concept van relaties met andere mensen en onze eigen kijk op de wereld zouden niet hetzelfde zijn als we in een ander land geboren waren. Dus is het belangrijk om een aantal van de meest interessante punten te benoemen waar Valérie Tasso over sprak met betrekking tot het idee van seks:

  • Seks is een soort waarde voor ons, daarom maakt het ons dus niet dierlijker, maar juist menselijker. Denk aan hoeveel mensen reflecteren op het feit of ze wel of niet klaar zijn voor hun eerste keer. We dragen waarden in ons hoofd die ons conditioneren.
  • Moralen zijn niet universeel, want als ze dat wel waren, zouden we allemaal dezelfde ideeën hebben over seks. Iedereen is anders wanneer het gaat om seks omdat gewoontes en normen variëren van plek tot plek

“Seks is natuurlijk bij octopussen”
-Valérie Tasso-

Maar we denken dat seks ons dierlijker maakt. Dat is waarom er vooroordelen ontstaan en mensen zichzelf onderdrukken. Dat is waarom mensen zich druk maken om wat goed en wat slecht is, juist en onjuist, natuurlijk en onnatuurlijk. Maar wie of wat bepaalt dat? Cultuur.

Seks in de context van cultuur

Seks is een culturele daad, net als een museum bezoeken. We leren het al op een erg jonge leeftijd. Klopt het niet dat we elkaar niet gewoon bespringen midden in het park, gewoon omdat we daar zin in hebben? Bewaar je deze genotsmomenten niet voor een meer intieme setting? Dat komt doordat ons geleerd is wat de gepaste manier is om seks te hebben.

Man En Vrouw Die Elkaar Gepassioneerd Zoenen Maar Seks Is Niet Natuurlijk

Maar dit kan ook een probleem zijn. Weet je hoe je soms een cultuurshock krijgt wanneer je naar een totaal ander land afreist? Hetzelfde gebeurt met seks. Elke plek heeft een andere geschiedenis en daardoor zijn ook de mensen verschillend. In sommige landen en steden, zoals Japan bijvoorbeeld, worden mannen beschouwd als erg koud. Latino’s worden daarentegen vaak beschreven als uiterst gepassioneerd. Er zijn enorme verschillen tussen alle verschillende gebieden in de wereld gebaseerd op de cultuur waarmee het gebied doordrongen is, wat ons allemaal als mens verrijkt.

“[Menselijke] seksualiteit is nooit iets natuurlijks dat voortkomt puur uit biologie en als we het als ‘natuurlijk’ classificeren, dan doen we dat gebaseerd op bepaalde historische en culturele parameters”
-Elena Martínez Navarro-

Alles gerelateerd aan seks is sterk gerelateerd aan religieuze overtuigingen. Dus zelfs als je jezelf beschouwd als een agnost of atheïst, heeft de plek waar je geboren bent waarschijnlijk een joods-christelijke traditie of die van het shintoïsme. Dit dringt door in de cultuur waar je door wordt geconditioneerd en zorgt ervoor dat je seksuele relaties op een bepaalde manier bekijkt.

Denk je dat seksualiteit natuurlijk is? Denk je dat de manier waarop je ernaar kijkt en het ervaart vrij is van externe invloeden? Onthoud dat seks uiteindelijk is zoals naar het theater gaan. Je gaat misschien de ene keer met één persoon, de volgende keer met iemand anders, of twee mensen.. je kijkt wellicht naar een balletvoorstelling of toneelstuk. Alles dat binnenin jou gerepresenteerd wordt, is beïnvloed door externe factoren.

Afbeeldingen met dank aan Tatyana Ilieva 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.