Je overtuigingen veranderen om je persoonlijkheid te versterken

Je overtuigingen veranderen om je persoonlijkheid te versterken

Laatste update: 29 september, 2017

Je overtuigingen veranderen is zeker een moeilijke uitdaging om aan te gaan, maar als je er eenmaal je zinnen op zet, zul je zien dat je tegen veel minder moeilijkheden zult aanlopen dan je in eerste instantie misschien zou denken! Wanneer je de overtuigingen die je voor zoveel jaar bij je hebt gedragen verandert of aanpast, zal dit ervoor zorgen dat ook je persoonlijkheid kan veranderen. Dit is een van de vele manieren om te evolueren en groeien.

Oude ideeën lijken ons zwaar te belasten, als een rugzak gevuld met stenen. Misschien geloofde je een lange tijd geleden sterk in die opvattingen, maar nu ben je je bewust van hun tekortkomingen en lijken ze je een beetje onnauwkeurig. Waarom zou je ze dan ook nog steeds blijven verdedigen?

Door je overtuigingen te veranderen geef je jezelf de kans om te groeien

Ideologieën zijn manieren om dichter tot onszelf te komen en ze zijn vaak beladen met een hoop emotioneel, cultuur en traditioneel gewicht. We denken dat deze gedachten  en acties ons voor de rest van ons leven zullen vergezellen, maar eigenlijk bestaat er niets dat voor een lange periode statisch is.

Verandering is een deugd die niet iedereen begrijpt. Wanneer je de intentie hebt om jezelf te verbeteren en iemand te worden die van zijn fouten leert, dan is het resultaat van deze verandering altijd positief.

Paars Schilderij Van Een Gezicht

We denken vaak dat onze persoonlijkheid iets is dat in steen gebeiteld is en door niets ter wereld veranderd kan worden. Daarom verdedigen we standvastig de overtuigingen die we ooit waardeerden of slechts accepteerden. We zijn op de een of andere manier tot de conclusie gekomen dat we, door onze overtuigingen aanvallen, ook onszelf aanvallen.

Dus wat zou er gebeuren als je je zou realiseren dat je fout zat, of dat er een alternatief bestaat voor die gedachten die al zo lang in je hoofd zitten? Is het de moeite waard om je overtuigingen te veranderen? We hoeven je het antwoord niet te vertellen, want die kan alleen worden gevonden in jezelf.

Wanneer je je overtuigingen begrenst, houd je groei tegen

De geest is verantwoordelijk voor het stellen van grenzen. Als je denkt dat je iets niet kan, zal het je inderdaad niet lukken om je doelen te bereiken. Maar als je vastberaden bent om te veranderen en te vechten voor wat je wilt, dan zal geen enkel misleidend idee lang standhouden ten opzichte van die ideeën die je jezelf eigen hebt gemaakt.

Overtuigingen die een obstakel vormen voor je eigen interesses – of de interesses van de mensen van wie je houdt – zijn erg gevaarlijk. Het probleem is dat we het vaak niet doorhebben. Dit soort overtuigingen zijn altijd aanwezig, het enige wat ze echter doen is voorkomen dat je nadenkt, debatteert of zoekt naar verrijking.

Van deze ideeën heb je waarschijnlijk op een gegeven moment wel geprofiteerd en ze waren vast zeer nuttig in bepaalde situaties, maar net zoals omstandigheden veranderen en geen dag hetzelfde is als de dag daarvoor, zijn ook ingewortelde overtuigingen alleen maar goed om je dromen te vernietigen en te voorkomen dat je dichter bij deze dromen in de buurt komt. 

Overtuigingen en je innerlijke stem

Het is belangrijk om te weten dat het, om een sterke persoonlijkheid te hebben die succesvol door de moeilijkheden van het leven kan navigeren, van essentieel belang is om flexibel te zijn. Als je het pad rigide als een robot bewandelt, zul je niet in staat zijn de boomtakken te vermijden, over putten heen te springen of de juiste afslag te nemen wanneer er iets op de weg ligt. Je hele referentiekader zou dus aanpasbaar en flexibel moeten zijn.

Adaptatie heeft vele soorten wezens van uitsterven gered. Zelfs de mensheid is door verschillende fases gegaan om te worden wat het vandaag de dag is. Vraag jezelf af of je over het vermogen beschikt om op zo’n manier te veranderen en te evolueren dat je er een beter persoon van wordt.

Meisje Dat Uit Het Raam Kijkt

Het klopt dat je innerlijke stem je niet met rust zal laten. De overtuigingen die je wilt verdrijven zullen weerstand bieden en terugvechten. Maar dat doet er niet toe. Wees sterk in je besluit en geef niet op. Trek de ideeën in twijfel en begrijp waarom je ze zo lang met je mee hebt gedragen.

Vraag jezelf af of ze nuttig voor je zijn, of ze je helpen in het behalen van je doelen of hoe ze jouw relatie met andere mensen veranderen. Denk vervolgens aan hoe je een alternatief voor deze overtuigingen kunt vinden. Kies voor het alternatief dat het beste voor jou zal zijn. Het antwoord zal waarschijnlijk niet in een oogwenk verschijnen. Het zal tijd en moeite kosten om het te vinden.

Blijf zoeken en wacht niet passief af. Als er iets is dat je motiveert om te veranderen, laat het dan de ster worden die jou de weg wijst, zoals zeelieden vroeger ook deden. Wanneer je op het punt staat om op te geven, denk dan aan de voordelen die het je in de toekomst zal brengen en maak je niet druk om de wijzigingen die je zult moeten maken. Het is altijd beter om te veranderen dan om vast te houden aan je fouten vanwege trots.

Evolueer en overtref. Wees als een rivier die stroomt en stroomt zonder te stoppen. Je kunt alles bereiken wat je maar wilt, als je je zinnen er maar op zet!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.