Wat moet je vermijden tijdens therapie bij een psycholoog?

Psychotherapie verkennen? Het is normaal om aan het proces te twijfelen. Forceer jezelf tijdens consultaties niet om onderwerpen aan te kaarten waarop je niet voorbereid bent en niet onmiddellijke oplossingen verwacht. In dit artikel bieden wij je andere suggesties.
Wat moet je vermijden tijdens therapie bij een psycholoog?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 30 juli, 2024

Als je met psychotherapie bent begonnen of binnenkort gaat beginnen, kun je je onzeker voelen. Maar blijf kalm: het is gebruikelijk dat je twijfelt over wat je moet vermijden of wat je moet doen tijdens een consult bij een psycholoog. Als therapeut moet ik erop wijzen dat het niet raadzaam is dat de patiënt tijdens de sessies een passieve houding aanneemt, liegt of magische oplossingen verwacht.

Hoewel wij bekend zijn met deze uitdagingen en weten hoe we deze moeten aanpakken, bedenk dan dat de omstandigheden om te starten niet perfect hoeven te zijn, je kunt beginnen waar je ook bent. Toch deel ik hier enkele algemene ideeën, zodat je op je zorgen kunt anticiperen en het meeste uit de behandeling kunt halen.

Wat niet te doen in therapie bij de psycholoog?

Zoals ik zojuist al zei: als je voor de eerste keer een psycholoog raadpleegt, hoeft niet alles voorbereid of opgelost te zijn. Als je het oprechte verlangen hebt om aan jezelf te werken, is het voldoende om de eerste stap te zetten. Weten wat je niet moet doen in het bijzijn van een psycholoog is echter erg handig in dit proces. Maak een notitie.

1. Minimaliseer je problemen of emoties

In therapie bagatelliseren veel mensen hun eigen uitdagingen of emoties. Ze maken opmerkingen als ‘het is niet ernstig’ of ‘wat mij overkomt is stom, anderen hebben ergere problemen’. Wees vanaf het begin duidelijk: er bestaat geen schaal van problemen waarbij sommige belangrijker zijn dan andere.

Elke zorg, angst of ongemak die je voelt, is geldig en belangrijk. Je hoeft de psycholoog niet te vertellen dat je problemen onbeduidend zijn of dat je ze alleen moet oplossen. Druk je emoties uit zonder oordelen of vergelijkingen.

2. Verwacht magische en onmiddellijke oplossingen

Kom ook niet met onrealistische verwachtingen naar kantoor. Tegenwoordig hebben we de neiging om naar directe en gemakkelijke antwoorden te zoeken. De directheid van sociale media en de snelle adviezen die erop circuleren, dragen bij aan deze mentaliteit.

Maar therapie heeft een ander ritme, een ritme dat op zoek is naar diepgang en echte transformatie. Het is een proces dat tijd en inzet vergt. Daarom, als je dit proces bent begonnen of op het punt staat te starten, onthoud dan dat er geen magische oplossingen zijn.

3. Heb een passieve houding

Psychotherapie is een samenwerkingsproces. Het is essentieel dat je actief betrokken raakt bij de sessies, deelt wat je denkt en voelt en bereid bent te werken aan de doelen die je samen met je therapeut heeft gesteld. De professional begeleidt en begeleidt je, maar doet niet het werk voor je. Jij rijdt.

4. Belangrijke informatie liegen of verbergen

De aanpak kan moeilijk helpen als je de informatie voor jezelf houdt. In eerste instantie is het begrijpelijk dat je zich duizelig voelt als je over je meest intieme emoties of ervaringen praat. Het overkomt jou niet alleen. In een onderzoek naar oneerlijkheid tijdens psychotherapiesessies gaf 93% van de respondenten toe tegen hun therapeut te hebben gelogen (Engelse link).

En een van de onjuiste houdingen tegenover de psycholoog is, uit angst voor oordeel, niet te onthullen wat je doet, voelt of denkt. Daarom is het essentieel om te onthouden dat de professional er is om op een empathische manier met je samen te werken. Als het vertrouwen eenmaal is gevestigd, zijn eerlijkheid en transparantie essentieel.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je bepaalde gegevens achterhoudt, omdat je vindt dat deze geen relatie hebben met de reden van jouw consultatie. De waarheid is dat elk detail, hoe klein het ook lijkt, belangrijk kan zijn om je situatie beter te begrijpen en je de beste ondersteuning te bieden.

5. Praat over onderwerpen voordat je er klaar voor bent om ze te bespreken

Net zoals oprechtheid belangrijk is, is het ook cruciaal om je eigen emotionele en psychologische ritme te respecteren. Betekent dit dat je niet moet praten over wat je ongemakkelijk maakt of pijn doet? Helemaal niet. Sterker nog, het is belangrijk dat je die onderwerpen de ruimte geeft. Maar je hoeft jezelf niet te dwingen om te bespreken of te onderzoeken waar je je nog niet klaar voor voelt.

Als er zaken zijn die je nog niet kunt bespreken, laat dit dan direct aan de professional weten: ‘Ik voel me er nog niet klaar voor om daar nu over te praten.’ De therapeut zal de aanpak aanpassen, met respect voor je tijd en emotionele grenzen. Op dezelfde manier geeft het je de middelen zodat je op een bepaald punt in het proces kunt praten over wat je nodig hebt.

6. Wacht tot de therapeut je vertelt wat je moet doen

Een van de fouten die je bij een psycholoog moet vermijden, is wachten tot hij je vertelt welke beslissingen je moet nemen of hoe je je leven moet leiden. Hoewel het mogelijk is om het hen te vragen, zullen zij je geen direct of absoluut antwoord geven als je een verantwoordelijke professional voor je heeft. Integendeel, het zal je helpen om jouw opties te verkennen en voor je te beslissen.

Je moet weten dat , hoewel psychologen geen advies geven, wij wel therapeutische strategieën en hulpmiddelen bieden. We zullen je bijvoorbeeld nooit vertellen of je wel of niet moet stoppen met werken, maar we leren je wel specifieke technieken om te leren omgaan met stress in je werk.

7. Ga naar de therapie alsof het een procedure is

Het doen van therapie beperkt zich niet tot het verschijnen op kantoor of het aansluiten op de online sessie. Het gaat niet alleen om het voldoen aan een schema om je to-do-lijst af te vinken. Om dit effectief te laten zijn, is het noodzakelijk om emotioneel betrokken te zijn en er met bewustzijn en intentie doorheen te gaan. Zie het niet als een formaliteit of een andere verplichting.

Is het moeilijk voor jou? Maak je geen zorgen, hier ga je in de sessies mee aan de slag

Man bij een psycholoog

Als je een beginner bent in de wereld van psychotherapie, weet dan dat twijfels over hoe het werkt, wat je de psycholoog moet vertellen en wat je van de sessies kunt verwachten, normaal zijn. En het is heel gebruikelijk om de hierboven genoemde “fouten” te maken. Maar al deze aspecten zijn omkeerbaar en worden in hetzelfde overleg behandeld.

Bovendien is het voor ons als therapeuten een deel van onze taak om je te helpen deze problemen te overwinnen. Daarom concentreren we ons tijdens de eerste bijeenkomsten vaak op het volgende:

  • Onderzoek je verwachtingen, verduidelijk ze en stel ze indien nodig bij.
  • Moedig je inzet en zelfonderzoek aan om je autonomie te bevorderen.
  • Bouw een therapeutische vertrouwensrelatie op, gebaseerd op respect en eerlijkheid.
  • Geef belang aan je zorgen en emoties, en help je hetzelfde te doen.

Consultant en therapeut vormen een team. Hoewel de psycholoog vanuit zijn professionele positie een bijdrage levert, is het dus net zo belangrijk dat je meewerkt. Om het meeste uit de sessies te halen, is het essentieel dat je richtlijnen volgt, zoals eerlijk spreken en eventuele vragen stellen.

In therapie bij een psycholoog gaan is uitdagend en nuttig

Het starten van psychotherapie is belangrijk en vaak een uitdaging. Onszelf openstellen om onze diepste gedachten, emoties en gevoelige ervaringen te onderzoeken, kan zenuwen en kwetsbaarheid veroorzaken. Pijn onder ogen zien is niet gemakkelijk.

Bovendien is het in eerste instantie verwarrend om te begrijpen hoe het proces werkt en wat je van elke sessie kunt verwachten. Maak je in ieder geval niet zoveel zorgen over wat je moet doen of vermijden als je naar de psycholoog gaat, het belangrijkste is om de eerste stap te zetten.

Beetje bij beetje bouw je een veilige ruimte op om je meest intieme zorgen, angsten of angsten te uiten. Naar therapie gaan is een daad van zelfzorg, en de voordelen ervan zijn van onschatbare waarde.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.