Wat je therapeut wil dat je weet
Er is een metafoor die perfect de rol beschrijft die een therapeut kan spelen: stel je voor dat jij en je therapeut twee klimmers zijn, die elk een andere berg beklimmen. De bergen liggen extreem dicht bij elkaar. De therapeut kan een pad zien dat jou kan helpen jouw berg beter te beklimmen. Dit is niet omdat hij slimmer is dan jij of omdat hij de berg al eerder beklommen heeft, maar omdat hij in een positie verkeert waarin hij dingen kan zien die jij niet ziet.
In de therapeutische relatie (Spaanse link) is het enige voordeel dat je therapeut boven jou heeft het perspectief. Hoewel ze je kunnen begeleiden op het pad dat zij voor je zien, zullen ze de berg niet voor je beklimmen. Sterker nog, alleen jij kunt het pad kiezen dat je wilt bewandelen. Als gevolg daarvan ligt de moeilijkste taak bij jou.
Therapeut zijn is een prachtige baan. Therapeuten zetten zich in voor andere mensen om hen door moeilijke tijden heen te helpen en hen te helpen zich beter te voelen. Het gaat erom eerlijke steun te bieden, gebaseerd op kennis die is opgedaan door ervaring en jarenlange studie.
Vervolgens gaan we een reeks feiten op een rijtje zetten waarvan elke psychotherapeut graag wil dat zijn cliënten ze weten.
Je therapeut wil echt dat je beter wordt
Heb je je ooit afgevraagd of je therapeut echt om je geeft en wil dat je ongemak verdwijnt? Het antwoord is ja. Ten minste, 99 procent van de tijd is hun intentie om je beter te zien worden oprecht. Ze willen dat je psychotherapeutische proces werkt, niet alleen om hun eigen doelen te vervullen, maar omdat ze met je meeleven.
Therapeuten leren je verhaal kennen, je grootste angsten, en je donkerste en helderste kanten. Ze weten hoeveel moeite je doet. Ze zijn zich bewust van je diepste verlangens. Natuurlijk willen ze dat je beter wordt.
Ze denken over je zaak na buiten de sessie
Therapeutisch werk is niet beperkt tot de therapeutische ruimte. Het omvat een proces dat jij, als cliënt, elke dag doormaakt, zowel binnen als buiten de sessie.
Je denkt na over je emoties en gedragingen, doet oefeningen die je therapeut je heeft voorgesteld, en maakt gebruik van de hulpmiddelen waarover je in je therapiesessies hebt geleerd. Op dezelfde manier blijft je therapeut op verschillende momenten aan je proces werken, buiten hun bijeenkomsten met jou om.
Ze denken na over je zaak en werken aan verschillende strategieën om je welzijn te bevorderen. Bovendien kan je door hun gedachten gaan als ze een boek lezen dat resoneert met jouw specifieke probleem of als ze trainingen volgen.
Hoewel het waar is dat jij waarschijnlijk meer aan hen denkt dan zij aan jou (je bent tenslotte niet hun enige patiënt/cliënt, maar zij zijn jouw enige therapeut), verdwijn je niet uit hun hoofd als je sessie voorbij is. In feite werken de meeste professionals aan elk geval buiten de sessies zelf om de interventieplannen aan te passen aan de veranderingen die ze elke week bij hun cliënten waarnemen.
Soms moeten ze je vertellen wat je niet wilt horen
Misschien heb je wel eens woede of diep verdriet ervaren na een opmerking van je therapeut. Misschien dacht je: “Waarom zeggen ze dat tegen me?” of “Waarom provoceren ze me?” of “Het lijkt wel of ze willen dat ik verdrietig ben.”
Je therapeut vindt het echter niet leuk om kwetsende dingen tegen je te zeggen of echt uitdagende voorstellen te doen. Integendeel, ze moedigen je aan om bepaalde dingen te doen waarvan ze weten dat ze heel ingewikkeld voor je kunnen zijn, omdat ze van mening zijn dat je je daardoor beter gaat voelen.
Daarom moeten ze af en toe in duidelijke, harde woorden spreken om je de nodige impact te laten voelen.
Je therapeut is ook een mens
Dit betekent dat ze ook emoties hebben. Toch hebben ze gedurende hun eigen reis moeten leren om zich als tamelijk koud en afstandelijk te tonen. Dat komt omdat ze, om hun werk goed te kunnen uitvoeren, zichzelf intact moeten houden.
Dit betekent niet dat ze niet geraakt worden door jouw emoties. Ongetwijfeld hebben ze meer dan eens met je mee willen huilen bij het aanhoren van je diepe angst. Daarnaast worden ze heel blij als je met goed nieuws naar een sessie komt.
Ze zijn ook maar mensen. Dit betekent dat ze niet alleen gevoelens hebben, maar ook fouten maken. Ze maken fouten in zowel hun persoonlijke als professionele leven. Bovendien voelen ze zich bij deze fouten echt gefrustreerd . Ze vragen zich af of wat ze in een bepaalde sessie verteld hebben wel juist was, of dat ze het onderwerp anders hadden kunnen benaderen.
Kortom, ze maken fouten en proberen daarvan te leren. In feite hebben ze zelf sessies met een supervisor die ze bijwonen als ze dat nodig achten.
Ze vertellen je zelden wat je moet doen, zeker niet op een concrete manier
Als je denkt dat een psychotherapeut je strikte instructies zal geven over wat je moet doen, zul je teleurgesteld zijn. Je therapeut gaat je geen advies geven of voor je beslissen. In plaats daarvan zullen ze je helpen je gedachten op een rijtje te zetten, zodat je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je leven.
Ze kunnen je hun standpunt geven, zodat je zaken herkent waar je tot nu toe niet over nagedacht had. Niettemin is hun functie niet om je problemen op te lossen. In feite is een van de belangrijkste doelstellingen van therapie het begunstigen van de autonomie van de cliënt/patiënt.
Ze helpen je bij het vinden van antwoorden en meer vragen, maar ze hebben ze niet
In het verlengde van het vorige punt zal je psycholoog je niet vertellen wat je moet doen, omdat ze niet alle antwoorden hebben. Ze zouden graag een toverstaf hebben, zeg maar Wingardium leviosa (voor de Harry Potter fans), en je problemen onmiddellijk laten verdwijnen, op ongeveer dezelfde manier als veel artsen, advocaten, voedingsdeskundigen, enz. dat zouden doen.
Zij hebben dat echter niet. Sterker nog, zelfs als ze die hadden, zouden ze hem waarschijnlijk niet gebruiken.
De meeste professionals zijn een schat aan wijsheid (ze hebben jarenlang gestudeerd), en het is het soort wijsheid dat je zal helpen, maar het geeft niet noodzakelijkerwijs de antwoorden die je zoekt.
Ze kunnen je waarde zien, zelfs als jij dat niet kunt
Ze zijn zich bewust van je sterke punten en zijn geïnteresseerd in het versterken daarvan. Tijdens je eerste sessies besteden ze speciale aandacht aan het opsporen van je sterke punten. In feite besteden ze, met de bedoeling een goede psychotherapeutische behandeling te bieden, tijd en energie om echt duidelijk te krijgen waar je in uitblinkt en wat je meest waardevolle hulpmiddelen zijn.
Toen je je eerste sessie met je therapeut had, kon je al veel van deze hulpmiddelen benutten, maar andere kon je nog niet gebruiken. Je therapeut wil je bewust maken van hoe je deze hulpmiddelen kunt gebruiken, en ook accepteren hoe waardevol je werkelijk bent.