Hoe je je psychotherapeut iets kunt leren

Je gaat niet naar een psychotherapeut met het doel hem of haar iets te leren. Toch is dat precies wat je doet, dankzij je helderheid, inzet en vermogen om beslissingen te nemen. Bovendien begrijpen psychotherapeuten ook dat ze voortdurend van hun patiënten leren.
Hoe je je psychotherapeut iets kunt leren

Laatste update: 15 augustus, 2022

Psychotherapie is een ervaringsgericht en dialectisch proces. In dit soort therapie beïnvloedt je therapeut jou. Jij beïnvloedt echter ook je therapeut. In feite vinden wederzijds leren en transformatie plaats. Als gevolg daarvan leer en transformeer je zelf, en de therapeut ook, in mindere of meerdere mate (Araya, 2016). Dit artikel legt uit hoe je je psychotherapeut iets kunt leren.

Psychotherapie is een heel bijzondere menselijke ontmoeting. Ze gaat gepaard met openheid en delen van zowel jou als de therapeut. In feite is het een proces waarbij de therapeut zich ten dienste van jou stelt. Dit is zodat jullie beiden getransformeerd kunnen worden.

Alle psychotherapeuten leren van hun patiënten. Ze kunnen je bijvoorbeeld vertellen hoezeer ze je bewonderen. Dit kan zijn vanwege je moed of een bepaalde beslissing die je genomen hebt.

Verder kunnen ze je vertellen hoe waardevol jouw voorbeeld voor hun eigen leven is geweest. Jij zou hier echter nogal verbijsterd over kunnen zijn. Sterker nog, je vindt het waarschijnlijk moeilijk te geloven dat je je therapeut iets hebt kunnen leren, laat staan dat je hebt bijgedragen aan hun eigen persoonlijke groei.

Normaal ga je naar therapie omdat je een innerlijke behoefte hebt om je beter te voelen. Die behoeften zijn meestal verergerd door toestanden van instabiliteit.

In feite ga je meestal naar therapie als je de controle dreigt te verliezen. Je hebt misschien zelfs het dieptepunt bereikt. Dit zijn echter de momenten waarop therapeuten beseffen hoe sterk je bent. Want je verzint geen excuses voor je gedrag. In feite zie je het frontaal onder ogen.

Psychologie kan mensen niet vertellen hoe ze hun leven moeten leiden. Ze kan hen echter wel de middelen aanreiken om persoonlijke en sociale veranderingen te bewerkstelligen.

Vrouw met therapeut

Hoe je je psychotherapeut iets kunt leren

Je gaat niet naar therapie met het doel je psychotherapeut iets te leren. Toch is dat precies wat je doet. Je laat hem zien hoe toegewijd je bent, hoe duidelijk je ideeën zijn, en hoe je in staat bent de nodige beslissingen te nemen. Inderdaad, net zoals elke goede leraar van zijn leerlingen leert, leert een psychotherapeut van jou, als zijn patiënt.

In feite kun je, onbewust, je psychotherapeut veel dingen leren. Je kunt hem bijvoorbeeld laten zien dat hij niet moet nalaten naar bepaalde dingen te luisteren, alleen maar omdat hij ze zelf nog nooit ervaren heeft. Je kunt ze leren dat het de omstandigheden zijn die bepalen wat je van jezelf vindt. Verder kun je ze leren dat de reden dat je bang bent om te falen is dat je jezelf zo erg op de borst slaat als je toch faalt.

Bovendien kun je je therapeut leren dat je met angst kunt leren leven als je je situaties en middelen aanpast. Dat je je gedachten vergelijkt met een wolk die woorden regent. Dat je soms verlamd kunt zijn van paniek. Dat is echter alleen als je niet weet hoe je moet luisteren.

Je kunt je psychotherapeut leren dat depressie je verlangen en enthousiasme voor alles kan wegnemen, maar dat je sterk bent. Dat je begrijpt dat je kansen moet grijpen als ze je worden aangeboden. Anders kan de deur zich in je gezicht sluiten.

Uiteindelijk kun je je therapeut leren dat je ruimte laat voor pijn in je leven. Bovendien dat alles wat je werkelijk bezit datgene is wat je in een schipbreuk niet kunt verliezen.

“Het oog ziet alleen wat de geest bereid is te bevatten.”

-Henri Bergson-

Man met therapeut

Je verlangen om genezen te worden is de halve gezondheid

Je psychotherapeut is er niet op uit je te leren hoe je “geluk kunt bereiken.” Sterker nog, ze hebben de neiging dat specifieke concept als nogal te algemeen en onorigineel te beschouwen. Wat je je therapeut echter kunt leren is dat je in staat bent je op een heel concreet doel te richten. Verder dat je leert jezelf beter te beheersen en op te houden je slecht over jezelf te voelen.

Psychotherapie is een behandeling die erop gericht is je gedachten, gevoelens en gedragingen te veranderen. Therapeuten zijn professionals. Ze hebben de nodige opleiding en vaardigheden om psychologische verandering te vergemakkelijken. Jij als patiënt hebt hulp nodig. Die hulp bestaat uit het verlichten van de symptomen die je een aanzienlijke mate van lijden bezorgen.

Ken alle theorieën, beheers alle technieken, maar terwijl je een menselijke ziel aanraakt wees gewoon een andere menselijke ziel.

Carl Gustav Jung

Bij psychotherapie gaat het er niet om je gelukkig te maken. Het gaat er meer om je eigenaar te laten zijn van je eigen leven. Bovendien geeft het je de kennis en het vermogen om je eigen welzijn te verbeteren binnen je eigen individuele reeks omstandigheden.

Viktor Frankl was de vader van de logotherapie. Hij zei dat elke leeftijd zijn eigen neurose heeft en dat elke leeftijd zijn eigen psychotherapie nodig heeft om daarmee om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Araya, C., & Brito, R. (2016). Lo que nuestros pacientes nos enseñan. Rev GPU12(1), 24-34.
  • Vitola Cervantes, K. S. (2017). Comprendiendo a Ariadna en su propio laberinto: un estudio de caso sobre las vivencias de un terapeuta en su intención de curar a un paciente farmacodependiente (Master’s thesis, Universidad del Norte).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.