Wat je bewondert in anderen zegt veel over jou

Waarom denk je dat je bepaalde kenmerken van je partner, vrienden of familie bewondert? De antwoorden vind je hier.
Wat je bewondert in anderen zegt veel over jou
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 26 oktober, 2023

In de afgelopen tijd is de zogenaamde “wet van de spiegel” erg belangrijk geworden als hulpmiddel voor zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Je hebt het misschien zelfs gebruikt om te begrijpen hoe de dingen die je irriteren aan andere mensen betrekking hebben op jou. Wat je misschien niet zo duidelijk is, is dat wat je bewondert in anderen ook veel over jou zegt.

Bewondering is een positief gevoel. Het is prettig voor zowel de bewonderaar als degene die bewonderd wordt. Daarom hebben we niet de neiging om tijd te besteden aan het analyseren waarom een specifieke eigenschap of gedrag van anderen bewondering opwekt.

Maar in werkelijkheid werken alle sociale relaties als weerspiegelingen van je eigen innerlijk en geven ze je echt waardevolle informatie over jezelf.

Anderen bewonderen kan heilzaam zijn zolang je het op een constructieve en inspirerende manier benadert. Het kan er echter ook toe leiden dat je een bevooroordeelde kijk ontwikkelt op zowel de ander als jezelf. Daarom is het tijd om jezelf af te gaan vragen waarom je gefascineerd bent door bepaalde eigenschappen van anderen.

Wat je bewondert in anderen

Collega's hebben plezier

Mensen die zijn zoals jij

Dit is misschien wel het makkelijkst te begrijpen. Onderzoek (Engelse link) heeft aangetoond dat we ons meer aangetrokken voelen (op persoonlijk vlak, niet alleen romantisch) tot mensen die meer op ons lijken. Met andere woorden, als iemand een eigenschap of waarde laat zien die hij of zij met jou deelt en die jij relevant vindt, dan reageer je positief en met bewondering.

Stel bijvoorbeeld dat je een extreem beleefd en respectvol persoon bent in de omgang met anderen en je beschouwt dit als twee van je beste deugden. Daarom ben je geneigd om die eigenschap te versterken, omdat je er trots op bent dat je die hebt.

Op dezelfde manier, als je omgaat met een even welgemanierd en attent persoon, zul je die kant van hun persoonlijkheid enorm bewonderen en waarderen.Zij bezitten iets wat jij mist

Dit is het andere uiterste. Je bewondert in een ander wat jij niet bent en graag zou willen zijn. Het is echter niet alleen dat. Wil een eigenschap je fascineren, dan moet het iets zijn dat je onmogelijk acht om zelf te ontwikkelen.

Het is iets dat ons allemaal wel eens is overkomen. Je kunt bijvoorbeeld verbaasd zijn over de gezelligheid en extraversie van een vriend, terwijl je zelf extreem verlegen bent. Of misschien vind je de vastberadenheid van je partner echt inspirerend terwijl jij overdreven besluiteloos bent.

Aan de andere kant ken je misschien iemand die het geluk heeft gehad om zijn baan op te zeggen en zijn passie na te jagen. Misschien heb je het gevoel dat God, het universum of geluk deze persoon een speciale gave heeft gegeven.

Als je grote bewondering voor iemand voelt, kan dat zijn omdat die persoon precies het tegenovergestelde van jouw tekortkomingen laat zien. In feite bezitten ze eigenschappen die jij echt positief vindt, maar die je zelf niet kunt bereiken.

Stel drinkt gezellig koffie

Hoe beïnvloedt wat je in anderen bewondert jou?

Iets bewonderen dat al in je zit, kan een geweldig hulpmiddel zijn om jezelf beter te leren kennen en jezelf te gaan waarderen. Misschien ben je je er nog niet van bewust dat de goede manieren of bedachtzaamheid die je zo positief waardeert in een ander, ook een prachtige eigenschap van jou is.

Er kunnen echter moeilijkheden ontstaan wanneer datgene wat je bewondert je laat zien wat je mist. In het begin lijkt dit misschien onschuldig. Je gaat om met mensen die je aanvullen en dit kan voor jullie beiden verrijkend zijn. Toch loop je het risico dat je de ander idealiseert.

Door in hen duidelijk iets te zien wat je zeker zou willen hebben, maar waarvan je het gevoel hebt dat het je ontbreekt, heb je de neiging om die kwaliteiten uit te vergroten en het perspectief te verliezen.

Als gevolg daarvan kun je vanaf dat moment merken dat je afhankelijk wordt van de partner, vriend of familielid van wie je vindt dat hij of zij zoveel bekwamer en begaafder is dan jij. Of je begint jaloers te worden. Dit kan betekenen dat je je boos en gefrustreerd gaat voelen omdat je die kwaliteiten zelf niet kunt bereiken.

Werk aan jezelf

Als je jezelf in deze situatie bevindt, let dan op wat je bewondering je vertelt. Vraag jezelf af of die kwaliteiten die je in de ander ziet, echt het soort zijn dat jij wilt ontwikkelen. En bovendien, in hoeverre jij ze niet bezit.

Van hieruit kun je actief gaan werken aan het verwerven of verbeteren ervan. Maak in feite gebruik van die anderen die je zo bewondert om je te helpen jezelf te leren kennen en je te inspireren om te zijn wie je echt wilt zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Noguchi, Y. (2010). La ley del espejo. Comanegra.
  • Morry, M. M. (2007). The attraction-similarity hypothesis among cross-sex friends: Relationship satisfaction, perceived similarities, and self-serving perceptions. Journal of Social and Personal Relationships24(1), 117-138.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.