Wat is polyamorie?

Wat is polyamorie?

Laatste update: 29 januari, 2017

Heb je weleens het gevoel gehad dat je op twee of meer mensen tegelijkertijd verliefd was? Misschien voelde je wel het verlangen om met beiden een seksuele en romantische relatie te hebben.

Het traditionele idee dat een stel uit twee mensen bestaat zit zo diep in ons geworteld dat alleen al de gedachte aan het hebben van twee of meer partners ons een schuldgevoel geeft.

“Iemand kan op meerdere mensen tegelijkertijd verliefd zijn, hetzelfde verdriet delen met allemaal en geen van hen bedriegen.”

-Gabriel García Márquez-

Om op een bevredigende manier in staat te zijn om met meerdere mensen een relatie in stand te houden, heb je een hoop ethiek en moralen nodig en vooral volledige eerlijkheid om deze situatie heilzaam te houden.

Het lijkt misschien makkelijker om gewoon te liegen en een open relatie in stand te houden zonder dat jouw partners van elkaar op de hoogte zijn. Dit zal ons echter niet de kans geven om volledig van deze ervaring te genieten.

Liefdeshart

Wat is er daarnaast trouwens zo erg aan om liefde te voelen voor en te verlangen naar meer dan één persoon? Helemaal niets. Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen, zolang je maar eerlijk en oprecht handelt en juist dit maakt het zo ingewikkeld.

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen wat polyamorie precies inhoudt en hoe we het kunnen onderscheiden van andere concepten waar het vaak mee verward wordt.

Polyamorie is…

  • Polyamorie is niet hetzelfde als een open relatie. In een open relatie zijn de twee partners vrij om op zoek te gaan naar andere seksuele partners, maar ze wonen niet met deze mensen samen en de relatie die ze met anderen hebben gaat meestal niet veel verder dan seks.
  • Polyamorie is ook niet hetzelfde als ‘swingen’. Swingen houdt namelijk simpelweg in dat je als stel seksuele avontuurtjes aangaat met andere stelletjes.
  • Polyamorie is ook niet hetzelfde als een driehoeksverhouding, omdat het niet alleen maar gaat om seks, maar ook om het hebben van een diepgaande relatie met twee of meer mensen.

Polyamorie houdt in dat je met meerdere mensen tegelijkertijd een langdurige en diepgaande relatie hebt.

Natuurlijk zal niet iedereen hier gelukkig van worden. Sommige mensen zijn juist oprecht gelukkig in een monogame relatie en voelen zich hierin compleet. Soms wijst ontrouw binnen een monogame relatie echter heel duidelijk op onze polyamoristische aard.

Polyamorie

Welke voordelen biedt polyamorie?

Een van de voornaamste gunstige aspecten van polyamorie is dat er geen sprake is van bezitterigheid. Wij staan bij niemand op nummer één en ook niemand is onze eerste prioriteit.

Gebonden Hart

Vrije seks met andere mensen zonder je hier schuldig over te voelen is een aspect waar we van kunnen genieten binnen een polyamoreuze relatie. Het is echter belangrijk om vanaf het begin duidelijk te zijn over wat we willen en hoe we dit voor ons zien. Op deze manier zullen er geen misverstanden ontstaan en zal niemand ons achteraf iets kwalijk kunnen nemen.

Voorheen werd gedacht dat ontrouw binnen een monogame relatie altijd wees op een bepaalde ontevredenheid in de relatie en dat de drang om een polyamoreuze relatie aan te gaan erop wijst dat we niet volledig bevredigd worden door onze partner. Dit idee werd echter onderuit gehaald door een studie die werd uitgevoerd door psychologe Melissa Michel, werkzaam aan de Universiteit van Georgia, waarbij 1093 mensen werden geïnterviewd die een polyamoreuze relatie hadden. Hieruit kwam naar voren dat de drang naar een tweede partner helemaal niet voortkomt uit een ontevredenheid ten opzichte van iemands eerste partner, aangezien de intimiteit en de tevredenheid ten opzichte van de eerste partner na verloop van tijd over het algemeen alleen maar toenam.

Wat zijn de voornaamste problemen binnen polyamoreuze relaties?

  • Jaloezie. Jaloezie is onvermijdelijk tot we leren praten over de dingen die ons storen. Misschien stoort het ons om twee mensen met elkaar te zien zoenen, maar als we hier nooit iets over zeggen, dan kan er ook nooit iets worden opgelost. Het is heel menselijk om soms jaloers te zijn, maar toch is het belangrijk om er mee om te leren gaan en erachter te komen waar het vandaan komt.
  • Vergelijking. Als mensen hebben we vaak de neiging om onszelf te vergelijken met anderen, in relatie tot ons uiterlijk, onze intelligentie etc. Dit is echter volkomen absurd. De redenen waarom we iemand leuk vinden zijn vaak uniek. We ervaren een liefdevolle relatie allemaal op een andere manier.
  • De kans om een gezin te stichten. Polyamorie houdt in dat we uiteindelijk met meerdere mensen een gezin kunnen stichten en kunnen samenwonen. Dit worden dan geen gezinnen in de traditionele zin, maar op een andere manier. Een openlijke manier waar we alsnog even gelukkig van kunnen worden.
  • Breuken. Een relatie verbreken met een van de mensen met wie je een polyamoreuze relatie hebt is net zo moeilijk als het verbreken van een monogame relatie. Alleen maar omdat we een relatie hebben met meerdere mensen, betekent dit niet dat een breuk met een van deze mensen ons geen pijn doet. Als we van iemand houden om wie hij is, dan zal het ons altijd pijn doen om hem te moeten verliezen, of dit nu in een monogame of een polyamoreuze relatie is.
  • De acceptatie van anderen. Een van de problemen waar we tegenaan kunnen lopen is het aan anderen uit moeten leggen wat voor relatie wij voor onszelf eigenlijk voor ogen zien. Wanneer we iemand kennen en onszelf voor ons zien in een polyamoreuze relatie, is het daarentegen wel belangrijk om hier vanaf het begin duidelijk over te zijn en uit te leggen waarom je dit wil.
Drie

Daarnaast kan het ook zijn dat onze vrienden en familie onze wens om een relatie met meerdere mensen aan te gaan niet kunnen begrijpen. We kunnen dus niet altijd wachten op de acceptatie van anderen. Soms zal deze namelijk nooit komen.

Hoe kan iemand die al dertig jaar getrouwd is met één en dezelfde persoon nu begrijpen dat wij graag een polyamoreuze relatie willen? Zo iemand kan dit vaak niet begrijpen, maar waarschijnlijk wel respecteren.

In werkelijkheid bestaat polyamorie uit het houden van meerdere mensen tegelijkertijd zonder ook maar een van hen te bedriegen.

En hoe zit het met jou? Hoe zou jij je voelen als iemand jou zou voorstellen om een polyamoreuze relatie met hem aan te gaan?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.