Wat zegt de psychologie over ontrouw?

Wat zegt de psychologie over ontrouw?

Laatste update: 03 december, 2021

Ontrouw is een daad die wordt verricht door een persoon die een relatie heeft en creëert een barst in een van de steunpilaren van de relatie, namelijk loyaliteit. Er zijn genoeg redenen die ervoor kunnen zorgen dat iemand in een relatie ontrouw is. Deze redenen worden echter allemaal verklaard door persoonlijke ontevredenheid.

Wanneer iemand ontevreden is omdat hij last heeft van onopgeloste conflicten, of ze nu persoonlijk zijn of met zijn/haar partner, dan heeft hij vaak de neiging om weg te rennen of zich te verstoppen. Hierdoor ontstaat er alleen maar nog meer ontevredenheid en ongeluk en wordt de relatie steeds minder verdraagzaam.

Wat is persoonlijke ontevredenheid?

Persoonlijke ontevredenheid houdt in dat je niet gelukkig bent met je eigen leven. Veelal bestond dit gevoel al voordat je de persoon ontmoette die je bedrogen hebt.

Vaak ontstaat ontevredenheid uit angsten, onzekerheden en besluiteloosheid, gepaard met een gebrek aan persoonlijke drijfveer of doel, aangezien je de moed niet hebt om dingen aan te gaan, op te lossen en keuzes te maken wanneer je geconfronteerd wordt met situaties die jou ongelukkig maken.

Doorgaans neemt deze ontevredenheid in een relatie juist toe, omdat de relatie niet werkt. Dit is de reden waarom er steeds meer afstand ontstaat binnen de relatie en waarom de relatie koud en eentonig wordt. Uiteindelijk bestaat hiervoor maar één uitkomst – vermijding en nog meer ontevredenheid.

Welke gevolgen zitten er verbonden aan ontevredenheid?

Zoals we hierboven ook al aangaven is loyaliteit een van de steunpilaren van sterke relaties. Hierdoor is het dus ook zo dat je je relatie op meerdere manieren in gevaar brengt wanneer je deze pilaar breekt. Ontrouw creëert, naast andere dingen, een gebrek aan vertrouwen. Dit is een belangrijk en noodzakelijk aspect in een relatie om beide partners het gevoel te geven dat ze veilig zijn.

In een situatie waarin sprake is van persoonlijke ontevredenheid, is het waarschijnlijk zo dat de ontevreden persoon die uiteindelijk ontrouw wordt de realiteit ontwijkt. Hij is niet dapper genoeg om zijn ontevredenheid of de problemen binnen de relatie aan te gaan. Misschien komt dit voort uit angst, onzekerheid of een laag zelfvertrouwen. Het is ook aannemelijk dat deze persoon emotioneel afhankelijk is van zijn partner. Dit zorgt ervoor dat hij noch blij is met zijn partner, noch zichzelf een leven zonder zijn partner kan voorstellen.

Ruziënd Stel

In sommige fases van een relatie is de kans op ontrouw groter en een van deze fases is een fase van sterke geldingsdrang. Dit zijn momenten waarop er crisis ontstaat. De meeste van deze crises komen voort uit oude conflicten die onopgelost zijn gebleven, of ze nu persoonlijk zijn of dat het conflicten binnen de relatie betreft.

Hoe kun je ontrouw voorkomen

Het is heel belangrijk om je bewust te zijn van persoonlijke ontevredenheid die veroorzaakt wordt door onopgeloste conflicten en soms al bestond voordat je je huidige partner ontmoette, zodat je dit gevoel eindelijk kunt oplossen.

In het geval dat persoonlijke ontevredenheid ontstaat of erger wordt gedurende de relatie, is het aangeraden om deze situatie te confronteren en op te lossen. Misschien is het zelfs noodzakelijk om de relatie te beëindigen, zodat jullie beiden op zoek kunnen gaan naar jullie eigen geluk en de realiteit niet langer vermijden.

Ook is het verstandig om een deskundige te raadplegen, zodat hij/zij je kan helpen om je angsten, afhankelijkheid en gebrek aan zelfvertrouwen aan te pakken. Hierdoor kun je in jezelf de moed en vredigheid ontdekken om beslissingen te nemen die je leven beter en gelukkiger zullen maken en je meer voldoening zullen geven.

Door ervoor te kiezen om je eigen persoonlijke ontevredenheid te confronteren, kunnen jullie beiden werken aan jullie persoonlijke groei en jullie leven weer in eigen handen nemen. Daarnaast vermijd je zo het risico dat je je partner pijn doet. Doorgaans is de partner zich niet eens bewust van de ontevredenheid en het ongeluk in de relatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.