Wat is beter voor communicatie, audio- of tekstberichten?

Geef je de voorkeur aan audio- of tekstberichten? Hoewel het waar is dat we in onze dagelijkse digitale interacties geneigd zijn beide soorten communicatie te gebruiken, vertellen deskundigen ons dat de ene beter is dan de andere.
Wat is beter voor communicatie, audio- of tekstberichten?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 oktober, 2022

Geef je de voorkeur aan bellen, audio of tekstberichten? Volgens verschillende onderzoeken ervaart een groot aantal millennials angst bij telefonische gesprekken. Daarom is het beter om met hen in contact te komen via berichten. Aan de andere kant hebben babyboomers de neiging om lange gesprekken op WhatsApp te vermijden en bellen ze liever.

Sommige mensen geven de voorkeur aan getypte dialogen, emoji’s en een constante uitwisseling van stickers en memes. Anderen genieten van audioberichten die soms zelfs zo lang kunnen zijn als een podcast. Hoe dan ook, het is duidelijk dat we tegenwoordig niet eens meer denken aan communiceren zonder de hulp van een apparaat.

Noam Chomsky stelde dat nieuwe technologieën, zoals sociale media, menselijke relaties op de lange termijn zouden uithollen. In feite gebeurt dit misschien al. We hebben inderdaad biologische (en face-to-face) communicatie vervangen door mechanische (en digitale), wat een opmerkelijke verandering is geweest voor onze samenleving. Bovendien is het niet altijd per se problematisch.

Wat we moeten doen is goed gebruik maken van dit soort technologie en leren welke mechanismen het meest geschikt zijn om emotioneel met elkaar in contact te komen.

Tekstberichten hebben de neiging tot misverstanden en we krijgen niet altijd geldige informatie van wie we spreken.

Vrouw kijkt op haar mobieltje
Tegenwoordig kiezen we meer voor tekst- en audioberichten dan voor gesprekken.

Audio- of tekstberichten: wat is beter?

Als je een mobiele telefoon koopt, is het laatste waar je je zorgen over maakt dat je er mee kunt bellen. Je bent geïnteresseerd in andere aspecten, zoals de resolutie van de camera, de processors, het geheugen, hoe compact hij is, en of je vertrouwen hebt in het merk. Wat je echter het meest doet met je mobiele telefoon is communiceren met andere mensen.

Een van de apps op je toestellen die je waarschijnlijk het meest gebruikt is WhatsApp. Met deze toonaangevende communicatietool kun je op verschillende manieren contact maken met anderen. Je kunt bellen en videobellen, naar anderen schrijven en zelfs je huidige status uitzenden.

In de psychologie is nagedacht over welk communicatiekanaal gunstiger is; audio- of tekstberichten. Hoewel beide normaal gebruikt worden, is een van beide bijzonder gunstig. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology onthult wat dat is en waarom.

Gesproken berichten zijn intiemer en oprechter dan tekstberichten. Bovendien verlenen ze meer nabijheid.

Audio is comfortabeler met een grotere emotionele band

Elke interactie waarbij het geluid van de menselijke stem wordt gebruikt, bevordert de sociale en emotionele band. WhatsApp nam in 2013 een audiofaciliteit op en het gebruik ervan bereikte zijn hoogste piek tijdens de pandemie. Millennials en jongeren geven de voorkeur aan dit middel omdat het een minder opdringerige methode is dan bellen en ook een beter gevoel van controle biedt.

Bij audioberichten kunnen we kiezen wanneer en hoe we ze beluisteren. Als het gaat om het overbrengen ervan, geeft het een directheid waarmee we met iemand kunnen spreken bij wijze van reflectie en introspectie als we daar behoefte aan hebben. Een audioboodschap is vaak als een gedachte die we hardop sturen naar vrienden, partners of anderen die ons dierbaar zijn.

Inderdaad, we kunnen de waarde van de stem in menselijke relaties niet negeren. Luisteren naar de tonaliteit en vocale expressie van een ander brengt ons veel dichter bij hem of haar. Het is ook gemakkelijker om via dit kanaal emotioneel contact te maken met anderen.

Tekstberichten worden vaker verkeerd begrepen

Als je iets serieus en transcendent communiceert, is het altijd beter om te kiezen voor een audiobericht. Het ideaal zou natuurlijk een telefoontje zijn, maar omdat niet de hele bevolking zich daar prettig bij voelt, is het raadzaam om in deze gevallen te kiezen voor audioberichten.

Het is belangrijk te bedenken dat bij het versturen van tekstberichten veel van de context verloren gaat, waardoor het venster voor misverstanden wordt geopend. Bovendien vervormt vaak de negativiteitsbias het algemene idee dat je wilt overbrengen. Als iemand je bijvoorbeeld iets vraagt en je sms’t terug met een bondig “Ja” of “Nee,” dan kunnen dit soort antwoorden als bedreigend worden gezien.

Monosyllables als “Oké” “Ja” of “Nee” die niet vergezeld gaan van emoji’s of extra woorden, worden gezien als te onbeleefd en onpersoonlijk. Je hebt echter niet altijd tijd om meer te schrijven. Bijgevolg is de kans groot dat tekstberichten in sociale relaties onrust en misverstanden veroorzaken en is het raadzaam er geen misbruik van te maken. Kies als alternatief voor audioberichten.

Het versturen van een audiobericht zorgt ervoor dat de ander de boodschap die je wilt overbrengen veel beter begrijpt. Als je daarentegen een tekstbericht stuurt, loop je het risico dat bepaalde aspecten verkeerd begrepen worden.

Jongen bezig met zij  mobieltje
Omdat we een groot deel van de tijd digitale communicatie gebruiken, moeten we kiezen voor die kanalen waar de boodschap duidelijker overkomt.

Audio- of tekstberichten?

We kunnen allemaal het kanaal kiezen dat we het prettigst vinden, of dat nu audio- of tekstberichten zijn. Dat gezegd hebbende, net zoals er velen zijn die zich ongemakkelijk voelen bij telefoneren, zijn er mensen die angst ervaren bij spraakmemo’s (Engelse link). Ze irriteren hen en ze kunnen de druk niet verdragen om ze terug te moeten sturen.

Toch raden deskundigen zeker het gebruik van dit middel aan. Dat komt omdat spraaknotities onze eigen creaties blijven. In feite zijn het vrije uitdrukkingsmechanismen zonder voorspellende teksten die suggereren wat we moeten invoegen, of correctoren die onze fouten en spelfouten bewerken.

Met audioberichten druk je uit wat je wilt, met pauzes, zuchten en stotteren, en met je eigen geïnspireerde redeneringen. Je spreekt tegen je gesprekspartners, maar ook tegen jezelf, hardop. Het is een uiterst cathartische oefening die je niet moet negeren. Zowel jij als je geliefden zullen het waarderen, hoe overdreven lang je berichten ook mogen zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kumar A, Epley N. It’s surprisingly nice to hear you: Misunderstanding the impact of communication media can lead to suboptimal choices of how to connect with others. J Exp Psychol. 2021;150(3):595-607. doi:10.1037/xge0000962
  • Schroeder J, Epley N. The sound of intellect: Speech reveals a thoughtful mind, increasing a job candidate’s appeal. Psychol Sci. 2015;26(6):877–91. doi:10.1177/0956797615572906.
  • Schroeder J, Kardas M, Epley N. The humanizing voice: Speech reveals, and text conceals, a more thoughtful mind in the midst of disagreement. Psychol Sci. 2017;28(12):1745–1762. doi:10.1177/0956797617713798

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.