Wat houdt het Shinkansen-effect precies in?

Wat houdt het Shinkansen-effect precies in?

Laatste update: 16 december, 2018

Het Shinkansen-effect dankt zijn naam aan het Japanse woord voor ‘kogeltrein’. Het is een methode om elke vorm van crisis te beheersen en op te lossen, of het nu gaat om je werk, persoonlijke problemen, relaties of spirituele zaken.

De Japanners ontwikkelden de eerste kogeltrein uit de geschiedenis. Dat deden ze in het midden van de 20e eeuw, na de Tweede Wereldoorlog. Na deze crisis heeft het land een nieuwe manier van denken aangenomen, die ook nieuwe sociale en bedrijfsmodellen inhoudt.

Deze veranderingen resulteerden in wat bekend werd als het ‘Japanse wonder’: de ongelooflijke economische groei die het land tussen de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw hebben doorgemaakt.

Kogeltrein in Tokyo

Het begin van het Shinkansen-effect

Zoals eerder vermeld, begon de Japanse zakelijke revolutie na de Tweede Wereldoorlog. Het was echter pas in de jaren negentig van de vorige eeuw dat de wereld het fenomeen ‘Shinkansen-effect’ begon op te merken.

Om precies te zijn werd Jack Welch, voormalig hoofd van het Noord-Amerikaanse bedrijf General Electric, zich in 1993 bewust van dit fenomeen. In die tijd verkeerde zijn bedrijf in een crisis omdat de werknemers het principe van de minste inspanning toepasten. Na een ontmoeting met Eiji Mikawa, het hoofd van de Japanse divisie van GE, begon hij echter nieuwe strategieën toe te passen.

De Japanse divisie deed het veel beter dan het moederbedrijf. Dit kwam doordat Japanse medewerkers een mentaliteit van opoffering en flexibiliteit hadden.

De Japanse directeur legde zijn Amerikaanse collega uit hoe zijn land in de jaren ’60 veranderd was. De verandering kwam tot stand toen ze het treinnetwerk voor de Olympische Spelen van Tokio in 1964 wilden verbeteren.

Mikawa legde uit, dat als je de maximumsnelheid van een trein met 10 km per uur wilt verhogen, je gewoon meer paardenkracht moet toevoegen. Maar als je van 150 km per uur naar 300 km per uur wilt gaan, moet je het ontwerp veranderen. Behalve op treinen kan deze mentaliteit worden toegepast op tal van situaties in het hele land.

Hoe is het Shinkansen-effect van toepassing op jou?

Zoals eerder vermeld, kwam het Shinkansen-effect voort uit de Japanse zakelijke revolutie in het midden van de twintigste eeuw. Dankzij hun nieuwe manier van denken, ontwikkelden zij de eerste kogeltrein. Deze trein is een van de grootste ontwikkelingen op transportgebied van de twintigste eeuw.

Tijdens je leven maak je veel persoonlijke veranderingen door. Sommige bestaan uit kleine verbeteringen, zoals het stoppen met slechte gewoonten. Anderen zijn zo radicaal dat ze je leven eigenlijk volledig op zijn kop zetten.

Man staat bij paal in zonsondergang

Vanuit het Shinkansen-effect kun je leren hoe je kleine veranderingen in je leven kunt doorvoeren om het te verbeteren. Als je echter een radicalere verandering wilt, moet je alles van begin tot eind veranderen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, of niet? Het is moeilijk om te veranderen wat al een gewoonte is. Het is nog moeilijker als die acties zelfs maar een klein positief resultaat opleveren.

Laten we bijvoorbeeld het Shinkansen-effect op een koppel toepassen. Nadat ze een paar problemen hebben meegemaakt, beseffen ze dat ze elkaar toch niet echt begrijpen. Op dat moment moeten ze misschien de relatie naar een ander niveau brengen, nieuwe plannen maken, of veranderen wat ze doen.

Je kunt het ook toepassen op een carrière die misschien niet zo goed gaat, of na een ernstig gezondheidsprobleem. In tijden als deze, wordt het noodzakelijk om je gewoonten en routines te herzien. Het kan tijd zijn om een aantal radicale veranderingen door te voeren om je situatie te verbeteren.

Hoe pas je het Shinkansen-effect toe?

Het toepassen van het Shinkansen-effect kan moeilijk zijn. Het gaat om een mentale verschuiving die je dwingt om verandering te accepteren. Er zijn een paar stappen die je kunnen helpen om het makkelijker toe te passen.

Als eerste moet je het gebied in je leven identificeren waar je verbeteringen kunt gebruiken. Onderzoek vervolgens het probleem en ontdek welke gewoonten je moet veranderen om het gewenste resultaat te bereiken.

Tot slot kan het nooit kwaad om met iemand te praten die een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt. Misschien zal het je inspireren om te horen hoe zij de situatie overwonnen hebben.

Zoek ook de steun van familie en vrienden. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je aanmoedigen om op een positieve manier te veranderen. Zo kun je radicale veranderingen in je leven doorvoeren. Idealiter laat je dingen achter die je naar beneden trekken en ervaar je een soort wedergeboorte. Zo kun je het leven te hebben dat je altijd al wilde. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.