Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen omdat het ontsnappen aan je dagelijkse leven en het ontdekken van nieuwe bezienswaardigheden, geuren en plaatsen enkele verbazingwekkende voordelen heeft.

Je cognitieve structuren ‘lichten op’ wanneer je jouw beloningssysteem activeert, je routine doorbreekt en je stress en angst ongedaan maakt. Je bevrijd dan ook je geest en laat je emoties ontwaken.

Iedereen heeft vakantie nodig. Toch zijn er vreemd genoeg veel werknemers die deze broodnodige vrije dagen niet willen of kunnen nemen. En dan zijn er nog de mensen die niet eens weten hoe ze zichzelf echt kunnen ‘loskoppelen’. Ze weten niet hoe ze het rustiger aan kunnen doen en hun verantwoordelijkheden even naast zich neer kunnen leggen.

Dit zou een van de redenen kunnen zijn waarom het aantal hartaanvallen, bijvoorbeeld, elk jaar weer oploopt. We zijn veranderd in een uitgeputte samenleving die gewoon niet weet hoe zij een pauze moet nemen.

“Een reiziger zonder observatie is een vogel zonder vleugels.”

-Moslih Eddin Saadi-

De oplossing voor dit probleem is eenvoudig: ga op reis. We zeggen niet dat je naar de andere kant van de wereld moet gaan om dit te doen. Je hoeft niet duizenden kilometers af te leggen en een onbekende taal en tijdzone te vinden.

Er zijn steden en plaatsen in de buurt waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest en die hetzelfde effect kunnen hebben. Ze helpen je om even te ontsnappen aan je dagelijkse leven. Ook geven ze je hersenen nieuwe stimuli en doorbreken de denkpatronen waarin je thuis vastzit.

Vrouw in bootje

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen: vijf manieren waarop dit waar is

Er zijn momenten in het leven waarop het het beste is wat je voor jezelf kunt doen. Weggaan, zodat je weer thuis kunt komen. Weglopen van je dagelijkse leven zodat je er met nieuwe energie naar terug kunt keren. Een reis zal ons altijd op de een of andere manier veranderen, hier ontkom je niet aan.

Het bezorgt ons altijd wel iets goeds. Het geeft ons altijd wel iets terug, iets positiefs dat ons kan helpen om in elk opzicht betere mensen te worden. Bovendien is uit je comfortzone komen en de lucht van een andere tijdzone, een ander halfrond of zelfs een nabijgelegen stad inademen een avontuur dat geen leeftijd kent.

Reizen is dan ook niet alleen voor jonge mensen als je dat soms denkt. Er zijn verschillende onderzoeken die zeggen dat regelmatig op reis gaan op middelbare en oudere leeftijd met name je gezondheid kan verbeteren.

Naarmate je ouder wordt, is er niets beters dan om je routines te doorbreken en je geest open te stellen voor nieuwe ervaringen en stimuli. Laten we nu eens precies kijken waarom reizen de hersengezondheid verbetert.

1. Het activeert en optimaliseert je cognitieve processen

  • Als je op een nieuwe locatie aankomt, moet je meer vermogen van je hersenen gebruiken. Je moet kaarten bekijken en je ruimtelijke intelligentie gebruiken om je te oriënteren, richtingen te onthouden, straten, ontmoetingspunten, routes enzovoort…
  • Reizen verbetert ook je aandacht. Je bent gemotiveerder en dit helpt je om herinneringen en informatie gemakkelijker op te slaan.

2. Meer neurale verbindingen

Op de een of andere manier dwingt elke reis je om iets nieuws te doen en bepaalde angsten te confronteren. In een vliegtuig stappen, een boot, een kabelbaan, op een paard gaan zitten, of een kameel, jezelf dwingen andere talen te spreken, of jezelf de kans geven om alleen te reizen.

Al deze ervaringen creëren nieuwe verbindingen in je brein. Je dopamine– en serotoninegehalte stijgen, je bloedsomloop verbetert, je voorziet je hersenen van zuurstof… Al deze nieuwe, positieve stimuli ‘activeren’ jouw neuronen en hersenweefsel. Met andere woorden, het is de beste vorm van energie die je je hersenen kunt geven.

Het is alsof je dat brein van jou de best mogelijke oefening geeft, waardoor het sneller zal werken en meer informatie kan opslaan.

Vrouw zit op koffer

3. Het maakt je empathischer

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen ook omdat je allerlei nieuwe kennis opdoet. Je leert nieuwe omgevingen kennen, nieuwe sensaties, smaken en ervaringen. Je leert ook nieuwe mensen kennen. Dit is net zo belangrijk als het van je afwerpen van oude gewoonten, zodat je nieuwe kunt leren. Het helpt je om op een veel bescheidenere, intiemere manier naar de wereld te kijken.

Reizen maakt je toleranter. Het toont je verschillende perspectieven op het leven en dwingt je om veel flexibeler te zijn in de dingen. Wat dit allemaal oplevert is empathie. Het stimuleert je vermogen om je in een ander in te leven en andere werkelijkheden te zien die net zo uniek zijn als die van jou.

“Persoonlijk reis ik niet om ergens heen te gaan, maar gewoon om te gaan. Ik reis om het reizen. Het belangrijkste is het onderweg zijn.”

-Robert Louis Stevenson-

4. Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen omdat het creativiteit stimuleert

Reizen kent geen leeftijd. Je bent er nooit te oud voor, net zoals je nooit te oud bent om te leren. Banen en routines zorgen er echter voor dat je vast komt te zitten in herhalende cycli waar nooit iets nieuws gebeurt, of in ieder geval bijna nooit.

Je dagelijkse leven zorgt er uiteindelijk voor dat je vastgeroest raakt. Het gebrek aan stimulans en nieuwe dingen vermindert je vermogen om met innovatieve ideeën en inspirerende gedachten te komen.

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen omdat het je geest wakker schudt. Het daagt je zintuigen uit.

Het brengt je op plekken waar je nog nooit bent geweest, er zijn gezichten die je nog nooit hebt gezien, verhalen die je nooit hebt gekend, voedsel dat je nog nooit hebt geprobeerd, zijstraten vol geheimen en verborgen winkels met vreemde geuren en oneindig veel geweldige boeken en voorwerpen.

Reizen is cultuur, hoewel je dat waarschijnlijk al wist. Het leidt ook tot een innerlijk ontwaken waar je je verbeelding kunt wakker schudden en na kunt denken over concepten, ideeën en oude kaders. Het betekent inspiratie opdoen en nieuwe dingen leren die je nooit zult vergeten.

Wereldkaart, camera, kompas

5. Het verbetert je humeur en vermindert stress

Reizen en genieten van je ervaringen en je tijd om uit te rusten, brengt het cortisolgehalte in je lichaam omlaag. Je vermindert de aanmaak van dit stresshormoon en dit heeft een positieve invloed op je welzijn.

Je hebt hier geen druk van buitenaf, alleen de kans om te genieten van je omgeving en alles wat deze biedt. Natuur, bruisende steden, cultuur op elke hoek en op elk balkon, lekker eten, stranden, musea, muzikale evenementen enzovoort…

Elke ontsnapping is een manier om het beste uit jezelf te halen, jezelf opnieuw te vinden en zelfs te transformeren. En je zult dit doen met een veel meer open, ontvankelijke en optimistische gemoedstoestand.

Reizen verbetert de gezondheid van je hersenen omdat het je stimuleert om de wereld vanuit een breder, helderder perspectief te bekijken. Aarzel dus niet. Het is altijd de moeite waard om een ​​paspoort vol met stempels te hebben, samen met fascinerende verhalen die alleen jij kunt vertellen. Want uiteindelijk heb alleen jij ze ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.