Wat gebeurt er als je een narcist negeert?

De behoefte aan constante acceptatie, een veeleisend ego en giftig en slachtoffergedrag. Weet jij hoe je jezelf kunt verwijderen van het soort gedrag van de typische narcist?
Wat gebeurt er als je een narcist negeert?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Gonzalo Blanco Sardina

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn veel redenen waarom iemand in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Het kan zijn vanwege een bepaalde prestatie of vaardigheid of zelfs voor hun nieuwe kapsel. Het is echter ook waar dat sommige mensen gewoon de acceptatie van anderen nodig hebben. Dit is het geval bij narcisten (Engelse link). Daarom stellen we de vraag: wat gebeurt er als je een narcist negeert?

Narcistische mensen hebben een buitensporig besef van hun eigen belang. Ze hebben de bewondering van anderen nodig en houden er niet van het gevoel te hebben dat iemand superieur is aan hen. Ze hebben ook moeite om zich in te leven in anderen.

In dit artikel zullen we het hebben over wat er gebeurt als je een narcist negeert. Het zijn mensen met wie het buitengewoon moeilijk is om mee om te gaan, vooral als je geen aandacht aan ze schenkt.

Eigenschappen van narcistische mensen

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), stelt dat narcistische mensen een reeks zeer duidelijke kenmerken hebben. Bijvoorbeeld een overheersend patroon van grootsheid, een allesoverheersende behoefte aan bewondering en een diep gebrek aan empathie.

Om het middelpunt van de aandacht te worden, passen narcisten verschillende strategieën toe. Een daarvan is meestal verleiding. Dit is geen romantische vorm van verleiding, maar een manier om de mensen om hen heen te vleien om hun ego te bevredigen.

Vanwege de grootsheid die ze zichzelf toeschrijven, beweren narcisten overal de beste in te zijn. Sterker nog, als ze het gevoel hebben dat iemand beter is dan zij, hebben ze de neiging om op die persoon neer te kijken. In sommige gevallen kunnen ze hen zelfs vernederen.

Deze giftige eigenschappen tonen vaak de ware persoonlijkheid van de narcist aan. Dat is de reden waarom velen om hen heen proberen weg te komen van deze mensen.

Silhouet van een narcistische jongen

Wat gebeurt er als je een narcist negeert?

Het is normaal dat je op een bepaald moment in een relatie met een narcist gedwongen wordt om ze af te wijzen of te negeren. Dit is echter een proces dat allerlei complicaties kan opleveren. Vooral omdat de narcist zich erg gefrustreerd voelt als hij niet wordt geaccepteerd door de mensen om hem heen.

Narcisten geloven dat deel uitmaken van hun leven een voorrecht is waarvoor je dankbaar moet zijn. Dit komt door het extreem superieure beeld dat ze van zichzelf hebben. Daarom kunnen ze gewoon niet geloven dat een vriend, familielid of partner hen ooit zou kunnen afwijzen.

In feite hebben narcisten de behoefte om een onberispelijk beeld te projecteren. Als je hun spel echter niet speelt, leg je hun kwetsbaarheid bloot.

Dit soort gedachten en gevoelens kunnen ertoe leiden dat de narcist zich agressief gaat gedragen. Hun ego is beschadigd en ze ontketenen hun woede om te laten zien dat ze beter zijn dan jij, de persoon die hun leven heeft verstoord.

De narcist zal obsessief gedrag jegens jou vertonen als je hem negeert. Ze zullen anderen echter laten geloven dat zij het waren die de relatie hebben beëindigd.

Dit komt door het superieure beeld dat ze van zichzelf hebben in vergelijking met anderen. In feite kan een narcistisch persoon het niet verdragen dat de rest van de wereld ontdekt dat ze zijn afgewezen, omdat ze het als een vernedering beschouwen.

Man bedekt zijn gezicht met een masker

Dingen die je niet moet doen met een narcist

Er zijn echter ook meer risico’s in het omgaan met narcistische mensen. Het zijn complexe persoonlijkheden die giftige situaties kunnen creëren in je relationele kringen. Daarom willen we je een paar tips geven om met dit soort mensen om te gaan:

  • Voed hun ego niet. Zoals je weet, hebben narcisten constante acceptatie nodig. Daarom is het belangrijk dat je niet deelneemt aan het voeden van hun ego. Ze zullen complimenten en gebaren van goedkeuring eisen, maar je moet ze geen tools geven waarmee ze je kunnen manipuleren.

  • Je hoeft je niet te verantwoorden. In veel gevallen zal een narcist sarcasme gebruiken of compromitterende vragen stellen om je een slecht gevoel te geven over je beslissingen. Je hoeft je beslissingen of gevoelens echter niet te rechtvaardigen. Sterker nog, hoe vaker je het doet, hoe meer risico je loopt dat ze misbruik van je maken of je aan jezelf laten twijfelen.

  • Relativeer hun gedrag niet. Als een van je vrienden een narcist is, heb je de neiging om hun gedrag te relativeren. Dit is volkomen begrijpelijk, aangezien die persoon je vriend is. Niettemin moet je hun giftige en zelfgenoegzame houding nooit rechtvaardigen, omdat ze zich gemakkelijk tegen je kunnen keren.

  • Verwacht niet dat ze verantwoordelijkheid nemen. Narcistische mensen worden gekenmerkt door de mensen om hen heen verantwoordelijk te houden voor hun eigen problemen. Ze geloven dat ze nooit de oorzaak zijn van hun eigen ongeluk. Daarom, als je ze iets verwijt, verwacht dan niet dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun daden.

  • Verwacht niet dat ze empathie voelen. Een van de meest specifieke eigenschappen van narcisten is tenslotte dat ze een diep gebrek aan empathie hebben. Daarom doen ze dat niet als het gaat om het voldoen aan de behoeften van anderen, omdat ze liever hun eigen problemen oplossen.

Zoals je kunt zien, kan het moeilijk zijn om met dit soort mensen om te gaan; vooral als ze het gevoel hebben dat je ze van streek hebt gemaakt. Daarom moet je altijd rekening houden met de giftige houdingen waarvan je getuige kunt zijn als je een narcist negeert.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • American Psychiatric Association (APA). (2002). Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales DSM-V. Barcelona: Masson.) pp 669-672
  • Peris, L. (2016). Patología Dual en Trastornos de Personalidad. Barcelona: EdikaMed. Recuperado de http://www.edikamedformacion. com/cursos/22/pdf/personalidad. pdf.
  • Villa, Elena. “Psicopatología”. Universidad Jaume I. Castellón.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.