Wat doet een schoolbegeleider precies?

De meeste scholen hebben schoolbegeleiders. Toch begrijpen de meeste mensen niet wat een schoolbegeleider dagelijks doet. In dit artikel maken we kennis met de details van de schoolbegeleiding.
Wat doet een schoolbegeleider precies?

Laatste update: 23 december, 2019

Schoolbegeleiders zijn fundamenteel voor het succes van de leerlingen. Dat is ook de reden waarom ze op bijna elke school werkzaam zijn. Toch hebben mensen meestal geen idee wat een schoolbegeleider eigenlijk doet.

Toen jij op school zat, heb je jouw schoolbegeleider misschien nooit gezien. Waarschijnlijk wist je ook heel weinig of niets over het werk dat ze deden. Helaas is dit nog steeds op vele scholen het geval. De begeleider wordt namelijk vaak ondergewaardeerd en is soms bijna onzichtbaar. Dit is de reden waarom wij besloten hebben om dit belangrijke beroep wat te belichten.

De verantwoordelijkheden van een schoolbegeleider

De verantwoordelijkheden van een schoolbegeleider

Schoolbegeleiders geven leerlingen advies. Ze helpen hen om zich te richten op hun professionele toekomst. Dit is vooral belangrijk voor leerlingen die niet zeker weten wat ze willen gaan studeren, welke keuzevakken ze moeten nemen of wat ze na de secundaire school zullen doen. Dit maakt echter slechts een klein deel uit van de taakomschrijving.

Schoolbegeleiders zijn vooral heel belangrijk in secundaire scholen. De reden is dat tieners zich in een kwetsbare en beïnvloedbare periode in hun leven bevinden.

Leerlingen helpen om naar school te blijven gaan

De uitval van leerlingen is iets dat gezinnen en leerkrachten zorgen baart. Volgens een artikel van de universiteit van Granada in Spanje is het uitvalpercentage op sommige scholen wel 40%. Dit is een alarmerend cijfer.

In deze scholen speelt een schoolbegeleider dus een cruciale rol. Ze werken namelijk één op één met de leerlingen. Het doel is strategieën te ontwerpen die hen zullen helpen om naar school te blijven gaan.

Uitval heeft vaak ook te maken met familieproblemen. De begeleider zal dus de familie van de leerling ontmoeten en hen uitleggen wat er gebeurt. Om de leerlingen te helpen om weer op de goede weg te raken is de steun van de familie immers essentieel.

De behoeften van de leerlingen identificeren en gepaste veranderingen doorvoeren

Een andere verantwoordelijkheid van een schoolbegeleider is alle veranderingen doorvoeren die nodig zijn voor het succes van de leerling. Als een leerling het moeilijk heeft om in de les te volgen of ADHD, angstgevoelens of problemen met het gezichtsvermogen heeft, dan is het dus de taak van de begeleider om uit te zoeken hoe die barrières overwonnen kunnen worden.

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat alle leerlingen dezelfde kans krijgen om te slagen:

  • De lichamelijke hindernissen verwijderen. Zorg ervoor dat de school rolstoelvriendelijk is en toegankelijk voor alle leerlingen.
  • De barrières in de communicatie wegwerken. Een voorbeeld is om in materiaal in braille te voorzien voor een blinde leerling.
  • Klassen voor bijzondere behoeften. Schoolbegeleiders zullen er ook voor zorgen dat de leerlingen zich in klassen bevinden die aangepast zijn aan hun behoeften. Dit is even belangrijk voor de begaafde leerlingen als voor bijvoorbeeld leerlingen met ADHD.

Bepaalde omstandigheden in het klaslokaal kunnen de vooruitgang bij de leerlingen belemmeren. In deze gevallen moet een schoolbegeleider tussenkomen.

Een schoolbegeleider voorziet psychologische evaluatie

Dit is nog een andere belangrijke rol van de schoolbegeleider. Hij of zij voorziet psychologische evaluatie. Het is ook hun verantwoordelijkheid om hulpmiddelen en begeleiding te voorzien die elke leerling nodig heeft om succesvol te zijn.

Dit deel van hun taak is niet iets eenmaligs. Schoolbegeleiders voeren een voortdurende evaluatie uit van de leerlingen. Op die manier controleren ze hun vooruitgang en maken veranderingen waar nodig. Ook een evaluatie van de familie is belangrijk. De kans is dan namelijk groter dat de leerling de professionele hulp zal krijgen als het dat is wat ze nodig hebben.

Schoolbegeleiders zijn belangrijk

Schoolbegeleiders zijn belangrijk

Nu zal je wel al begrijpen hoe cruciaal schoolbegeleiders in een opvoedingssituatie zijn. We geven nu een overzicht van enkele specifieke rollen van een schoolbegeleider:

  • Evaluatie van de leerling en van de familie om de kwaliteit van het onderwijsprogramma te verbeteren.
  • De individuele onderwijskundige behoeften evalueren en strategieën ontwikkelen om aan die behoeften te beantwoorden.
  • Overleggen met de families en de leerkrachten om de hulpmiddelen te bieden die nodig zijn om de prestaties van de leerling te verbeteren.
  • De vooruitgang van de leerling observeren en relevante wijzigingen en verbeteringen aanbrengen.

Misschien was je gewend om te geloven dat schoolbegeleiders alleen maar foldertjes uitdeelden en persoonlijkheidstests uitvoerden. We hopen dan dit artikel je beter heeft geïnformeerd.

Zoals je kan zien, speelt een schoolbegeleider een heel belangrijke rol. Uiteindelijk is het hun doel ervoor te zorgen dat scholen voor elke leerling het best mogelijke onderwijs voorziet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aluede, Oyaziwo, & Ikechukwu, Bridget N. Q.. (2002). Las funciones del orientador escolar para minimizar el abandono escolar en los adolescentes. Orientación y sociedad3, 83-88. Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-88932002000100005&lng=es&tlng=es.
  • Bujardón Mendoza, Alberto, & Macías Llanes, María Elena. (2006). La orientación educativa, una necesidad para la educación en valores humanos. Humanidades Médicas6(2) Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Domingo Segovia, Jesús, Fernández Gálvez, Juan de Dios, & Barrero Fernández, Beatriz. (2016). El orientador escolar ante el reto de la mejora curricular. Un estudio de caso. Revista electrónica de investigación educativa18(2), 27-39. Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1607-40412016000200002&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.