Wanneer in vorm blijven een probleem wordt

Voel je je slecht als je niet kunt sporten? Is in vorm zijn een obsessie geworden? In dit artikel praten we over wanneer en hoe verzorging van het lichaam een probleem kan worden.
Wanneer in vorm blijven een probleem wordt
Brigida Higueras Madsen

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Brigida Higueras Madsen.

Laatste update: 27 december, 2022

Tegenwoordig zijn we ons meer dan ooit bewust van het belang van een gezonde levensstijl, en ook van de gevolgen als we dat niet doen. Zonder twijfel zorgen we nu beter voor onszelf dan dertig of veertig jaar geleden, omdat we weten dat dit niet alleen inhoudt dat we langer leven, maar ook dat we beter leven als we ons richten op in vorm blijven.

Veranderingen in levensstijl hebben ons bewuster gemaakt van de noodzaak om opnieuw contact te maken met ons welzijn. We weten dat het beoefenen van een of andere sport om in vorm te blijven aan te bevelen is om onze lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden.

We zorgen op een ongekende manier voor ons lichaam en onze voeding. In feite weten we niet alleen meer over voeding en sportwetenschap, maar we kunnen die kennis ook vergroten met de grote hoeveelheid hulpmiddelen die we nu binnen handbereik hebben. Bovendien zijn we een maatschappij die veel belang hecht aan het fysieke voorkomen.

Hardlopende man
Lichaamsbeweging is heilzaam voor je gezondheid, maar overdaad schaadt niet en kan ernstige gevolgen hebben.

Wanneer in vorm blijven een probleem wordt

Voor veel mensen wordt lichaamsbeweging een obsessie. Ze voelen de behoefte om vaak, bijna dwangmatig, aan lichaamsbeweging met hoge intensiteit te doen om zich niet schuldig te voelen. Het is moeilijk te bepalen of dit ongemak een obsessie of een verslaving is, want het is een recent onderzoeksgebied, en de termen worden vaak door elkaar gebruikt.

Hoe dan ook, of we het nu een afhankelijkheid, een obsessie of een verslaving aan lichaamsbeweging noemen , het kan tijd vergen om het als een probleem te aanvaarden. Het paradoxale is dat, omdat het op zich een gezonde activiteit is, met meerdere voordelen (wetenschappelijke link), het moeilijk is het als een probleem te zien. De omgeving van de lijder merkt het waarschijnlijk als eerste.

Hoe je kunt herkennen of in vorm blijven een probleem is geworden

Bedenk dat lichamelijke gezondheid net zo belangrijk is als geestelijke gezondheid.

Verslaving aan lichaamsbeweging deelt kenmerken met verschillende mentale en gedragsstoornissen. Bijvoorbeeld, overwicht op andere activiteiten, emotionele stoornissen, tolerantie, en ontwenningsverschijnselen. Het is de moeite waard aandacht te besteden aan de volgende waarschuwingssignalen:

 • Je voelt de noodzaak om praktisch elke dag te trainen en begint het als een noodzaak te ervaren.
 • Als je merkt dat je op een dag niet aan je trainingsroutine kunt voldoen, probeer je het de volgende dag toch te doen, samen met de oefeningen die je de dag ervoor had moeten doen.
 • Het is moeilijk voor je om ten volle te genieten van je vrije tijd met andere mensen, omdat je het als tijdverspilling ziet.
 • Je voelt je heel slecht als je je niet aan je bewegingsroutine kunt houden.
 • Je besteedt een groot deel van je tijd aan trainen. In feite houd je er niet mee op, ook al voel je je er lichamelijk ziek door of raak je geblesseerd.
 • Je bezorgdheid om in vorm te zijn leidt ertoe dat je ruzie hebt met je familie of met andere belangrijke mensen in je leven. Dat komt omdat je het gevoel hebt dat ze je behoefte om te trainen niet begrijpen en dat ze te veel van je tijd vragen.

Andere zorgen

Als je lichaamsbeweging op deze manier beschouwt, veroorzaakt het je niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke slijtage. Bovendien kan je preoccupatie met lichamelijke activiteit zelfs grotere problemen verhullen, zoals een eetstoornis of spierdysmorfie (bigorexia).

In het eerste geval gebruik je lichamelijke activiteit om mogelijke uitspattingen met voedsel te compenseren, en de voordelen die je zoekt zijn het behoud of de vermindering van je lichaamsgewicht. In het geval van spier dysmorfie daarentegen wordt je lichaamsperceptie veranderd, en geloof je dat je er niet gespierd genoeg uitziet.

Bovendien kan lichaamsbeweging zelf, die helpt om je geest leeg te maken, een ontsnappingsmechanisme worden om je ervan te weerhouden aan andere problemen te denken of ze onder ogen te zien. Wat aanvankelijk een tegengif tegen stress leek, eindigt in feite in een probleem wanneer je het als je geprefereerde coping strategie aanneemt.

Vrouw doet oefeningen
Sporten kan een strategie worden om bepaalde situaties niet onder ogen te hoeven zien.

Hoe om te gaan met schuldgevoelens als in vorm blijven een probleem wordt

Schuldgevoel kan je in dit soort situaties gemakkelijk in de val lokken. Om ermee om te gaan, houd je rekening met de volgende factoren.

Zorg goed voor je lichaam

Een goede sporter is zich bewust van de noodzaak van rust. Verlies dit feit niet uit het oog.

Kennis

 • Begrijp de voordelen van lichaamsbeweging voor de gezondheid en het belang van matige beoefening ervan, waarbij je inziet dat het schadelijk is als je het te vaak en te intens beoefent. Informeer naar de nadelige effecten van overmatige lichaamsbeweging, zoals stressfracturen of chronische peesontstekingen.
 • Herinner je de redenen waarom je in de eerste plaats begon te trainen. Het was waarschijnlijk voor je plezier, om je beter te voelen, niet om te voorkomen dat je je slecht zou voelen.

Innerlijke taal

Besteed aandacht aan je innerlijke taal. Het herkennen en bevragen van de gedachten die je schaden is van cruciaal belang. Dit kan echter ingewikkelder zijn dan het lijkt en misschien heb je professionele hulp nodig. Als dat zo is, aarzel dan niet om er om te vragen.

Bescherm jezelf

 • Vermijd mobiele telefoon apps die met lichamelijke activiteit te maken hebben, want die kunnen je verslaving en obsessie aanwakkeren, vooral als ze je uitdagen om te blijven presteren. Hierdoor komt je gevoel van eigenwaarde op het spel te staan.
 • Het delen van je resultaten op sociale media of elders maakt lichaamsbeweging competitief en onderhevig aan de mening van anderen. Dit kan problemen voor je opleveren als je kwetsbaar bent. In feite zul je waarschijnlijk voortdurend resultaatgericht met anderen wedijveren.
 • Zorg voor wat echt belangrijk is. Lichaamsbeweging helpt je je beter te voelen en stress los te laten. Het geeft je een gevoel van welzijn door endorfines. Dat gezegd hebbende, er gaat niets boven tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt als je je voldaan wilt voelen.
 • Blijf voorlopig weg van wedstrijden, vooral als ze voor jou een bron van stress zijn geworden.

Een gezond evenwicht

Tijd aan jezelf besteden, een zittende levensstijl vermijden, op je voeding letten en je behoefte aan slaap en rust respecteren vormen de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar als je een slaaf wordt van gezond leven, geobsedeerd door fit zijn, met starre eetpatronen en strikte schema’s, houdt het op. De sleutel ligt in het hebben van een gezond evenwicht. Wellicht ook interessant voor jou

7 gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
7 gezondheidsvoordelen van schilderen en tekenen

Wanneer schilderen en tekenen een vaste gewoonte worden, biedt dit veel voordelen voor het lichaam en de geest. • Granados, S. H. B., & Cuéllar, Á. M. U. (2018). Influencia del deporte y la actividad física en el estado de salud físico y mental: una revisión bibliográfica. Katharsis: Revista de Ciencias Sociales, (25), 141-160.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.