Schep je op over je relatie op sociale media?

Schep jij op over je relatie op sociale media? Zo ja, weet je echt waarom je dat doet?
Schep je op over je relatie op sociale media?

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Deel je foto’s, romantische opmerkingen en liefdevolle spreuken met je partner op sociale media? Veel mensen doen dat, hoewel het in grotere mate lijkt voor te komen aan het begin van een relatie.

Misschien gebruik je zelfs een foto van jullie twee als je persoonlijke profielfoto? Dit gedrag laat meestal zien hoe gelukkig je bent in je relatie. Er zijn echter soms andere redenen waarom je zou kunnen opscheppen over je relatie op sociale media.

Vandaag gaan we de motivaties onderzoeken die koppels er soms toe brengen hun leven in de virtuele wereld te overbelichten.

Paar dat een selfie maakt

Opscheppen over je relatie als een manier om deze te beschermen

recent onderzoek (Engelse link) suggereert dat, gezien het potentieel voor interactie met nieuwe mensen die sociale media bieden, een mogelijk motief voor dit gedrag de wens is om je relatie te beschermen tegen externe bedreigingen.

Met andere woorden, aan de ene kant fungeert het als een waarschuwing voor potentiële concurrenten. Dat komt omdat, wanneer je een profielfoto hebt met je partner, je het vertelt dat je niet romantisch beschikbaar bent. Op dezelfde manier stuur je een soortgelijk bericht over je partner. Bewust of niet vertel je de wereld dat je partner ook niet beschikbaar is.

Dit onderzoek suggereert dat wanneer je op sociale media opschept over je partner, je de vermelding van ‘slecht gedrag’ zoals ontrouw of flirten vermijdt. Met andere woorden, hoewel dit soort openbare interactie in een virtuele omgeving het bewijs kan zijn van een diepe band tussen jullie, suggereert het mogelijk ook bepaalde onzekerheden die je hebt over monogamie en seksuele/affectieve exclusiviteit.

Waarom zijn de meningen van anderen van belang?

Ander onderzoek (Engelse link) heeft beweerd dat constant opscheppen over je relatie op netwerken zoals Instagram of Facebook een indicator kan zijn van onzekerheid, een laag zelfbeeld of narcistische neigingen.

Je kunt bijvoorbeeld sociale overmatige blootstelling gebruiken om je  te concentreren op de positieve aspecten van je relatie, in plaats van aandacht te schenken aan die dingen die je ongemak of walging bezorgen.

Het is ook mogelijk dat het publiceren van dit soort content te maken heeft met de wens om een band te versterken die je als kwetsbaar ervaart en waarin je je niet veilig voelt.

Inderdaad, de behoefte aan zichtbaarheid en likes kan duiden op onzekerheid en een verlangen naar acceptatie en validatie door anderen. Het is ook waarschijnlijk dat er bevestiging wordt gezocht bij anderen. Vanwege het feit dat je geen voldoening en erkenning ervaart in de relatie zelf.

Het lijkt er in ieder geval op dat het belangrijkste de manier is waarop je sociale media gebruikt. Omdat ze zowel kunnen dienen om je relatie een positieve ruimte te geven in de virtuele omgeving, als om onzekerheden te verhullen, angsten te camoufleren en je liefde uit te putten.

Persoon die emoticons gebruikt op mobiel

Profiteren van sociale media

Daarom is het belangrijk om na te denken over de redenen om de hele tijd te pronken met je relatie op sociale media. Misschien wil je jezelf vragen stellen als: is er een leegte die je wilt vullen met dit gedrag? Wat voor soort reacties verwacht je van je volgers en vrienden? Weet je hoe je partner erover denkt?

Natuurlijk is het niet erg om foto’s van jou met je partner te uploaden. Zoals we al zeiden, kan het een teken zijn van verbinding en vertrouwen. Bij een speciaal moment kun je dat prima delen met je dierbaren.

Als je het echter alleen doet om externe validatie te krijgen, likes te krijgen of afgunst bij anderen op te wekken, moet je jezelf beginnen af te vragen over de echte voldoening die je ervaart met je partner. Of dat je van de relatie een façade hebt gemaakt, waarachter je je onzekerheden kunt verbergen.

Zoals bij alles, is het belangrijk om een balans te vinden. Naast wat we al hebben genoemd, moet je niet vergeten dat het gevaarlijk kan zijn om je privéleven op sociale media te veel bloot te geven. Dat komt omdat je te veel informatie over jezelf, je dagelijkse leven en je routine geeft aan mensen die het misschien op een ongepaste manier willen gebruiken. Wellicht ook interessant voor jou

8 manieren waarop sociale media ervoor zorgen dat je jezelf gaat haten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
8 manieren waarop sociale media ervoor zorgen dat je jezelf gaat haten

Er zijn veel manieren waarop sociale media ervoor kunnen zorgen dat je jezelf gaat haten. Het is een dynamiek waar je geen erg in hebt.  • Emery LF, Muise A, Dix EL, Le B. Can You Tell That I’m in a Relationship? Attachment and Relationship Visibility on Facebook. Personality and Social Psychology Bulletin. 2014;40(11):1466-1479. doi:10.1177/0146167214549944
  • Krueger KL, Forest AL. Communicating Commitment: A Relationship-Protection Account of Dyadic Displays on Social Media. Personality and Social Psychology Bulletin. 2020;46(7):1059-1073. doi:10.1177/0146167219893998
  • Seidman, G., Langlais, M., & Havens, A. (2017, November 9). Romantic Relationship-OrientedFacebook Activities and the Satisfaction of Belonging Needs. Psychology of Popular MediaCulture. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/ppm0000165

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.