Emotionele leegte is een zware last om te dragen

Iedereen heeft wel eens het gevoel van emotionele leegte ervaren. Het is een gevoel waarbij niets je compleet maakt en je je volledig ontmoedigd voelt. Maar wat kun je op deze momenten doen om dingen te veranderen?
Emotionele leegte is een zware last om te dragen

Laatste update: 07 december, 2021

Heb je ooit het gevoel gehad dat niets zin had? Dat het niet uitmaakt hoeveel moeite je er in steekt, alles gaat nog steeds mis en je hebt het gevoel dat je iets mist, zelfs als je alles lijkt te hebben? Je vraagt je waarschijnlijk af waarom dit gebeurt. Wat zit er achter deze emotionele leegte? Dit gevoel treedt in feite op als er iets misgaat of als je goede resultaten behaalt, maar dat is niet wat je echt wilt.

Op dit punt heb je het gevoel alsof je in een donkere grot bent en de uitgang niet kunt zien. Sommige psychologen vergelijken het zelfs met in een put staren.

Het is bijna een soort duizeligheid. Bovendien voel je je er echt alleen door. Het is een gevoel van onbehagen dat moeilijk te beheersen is en je het gevoel geeft dat niets of niemand je kan troosten.

Trieste vrouw

Hoe gedraag je je als je je emotioneel leeg voelt?

Er is geen exacte wetenschap om je te vertellen dat wanneer je je zo voelt, je je op een bepaalde manier zult gedragen. Het is echter gebruikelijk om toevlucht te nemen tot extreem gedrag. Bijvoorbeeld, veel roken, veel eten, veel drinken… vaak zonder het zelf te beseffen.

In feite probeer je met dit soort gedrag de angst te kalmeren die ervoor zorgt dat je je zo ontevreden voelt met het leven dat je leidt.

Waarom voel je je emotioneel leeg?

Een van de vragen die je jezelf stelt als je je zo voelt, is WAAROM? In feite is het meestal te wijten aan een gebrek aan zelfrespect en het beeld dat je van jezelf hebt.

In de loop der jaren heb je waarschijnlijk een reeks verwachtingen, overtuigingen over jezelf en zelfs over het leven ontwikkeld. Wanneer die ideeën zich echter niet ontwikkelen zoals je verwacht, of ze niet aan je verwachtingen voldoen, begin je ontmoedigd te raken. Wanneer deze gevoelens in de loop van de tijd aanhouden, ontstaat er emotionele leegte.

Hoe kun je emotionele leegte laten verdwijnen?

Jij bent het belangrijkste

Beginnen te accepteren wat je op dit specifieke moment niet kunt veranderen, en het verlagen van je frustratieniveaus kan een goed begin zijn. Soms weet je echter niet hoe je dit moet doen. Als dat het geval is, moet je professionele hulp zoeken.

Leren van jezelf te houden, terwijl je jezelf leert kennen, kan een grote hulp zijn om te leren wat je echt nodig hebt in je leven en waarom wat je hebt niet werkt. Sterker nog, je voelt je vaak een vreemde voor jezelf. Bovendien richt je je acties op een totaal andere bestemming dan je eigenlijk wilt.

Inertie helpt niet

In de emotionele wereld geldt dezelfde wet als in de fysieke wereld. Met andere woorden, elk exemplaar of object, geconfronteerd met een nul resulterende kracht die erop wordt uitgeoefend, heeft de neiging om zijn traagheid te behouden. Helaas helpt deze traagheid je vaak niet en moet je je middelen of je wil gebruiken om het te veranderen.

Niet stoppen en staren

Het leven gaat in een oogwenk voorbij en je moet het niet verspillen. Als je je echter emotioneel leeg voelt, heb je de neiging te wachten tot er een oplossing komt of je gevoelens verdwijnen. Met andere woorden, je denkt niet dat je een oplossing hoeft te vinden.

Het is ontzettend belangrijk om bezig te blijven met dingen die je leuk vindt of om nieuwe dingen te leren. Sterker nog, misschien kun je door je geest open te stellen dat ongemakkelijke gevoel uitdoven. Onthoud dat elke dag een kans is om iets nieuws onder ogen te zien en om te blijven leren.

Problemen zijn uitdagingen

Soms, als je je onvolledig voelt, kan de horizon die je voor je ziet erg donker worden. Het bestaat uit je mentale filters en je vooroordelen, samen met gevoelens van traagheid. Ze vertroebelen je denken.

Hierbij is je houding belangrijk. Als je elk probleem als een uitdaging ziet en niet als een probleem, kun je je aanpak veranderen. Als gevolg daarvan wordt elke stap die je zet een kleine prestatie.

De realiteit onder ogen zien

Vaak weiger je de werkelijkheid te zien. In feite zou je vastbesloten kunnen zijn om ergens bij te horen of je weigert een bepaalde situatie te accepteren. Dit is een echte fout, want het zorgt ervoor dat je voortdurend ontevreden bent over jezelf en anderen.

Om deze reden is het belangrijk om onder ogen te zien wat je voelt voor die persoon, dat ding of die actie en de realiteit onder ogen te zien.

Vrouw met gesloten ogen die rozijnenoefening uitvoert

Het belang van emotionele intelligentie

Soms ligt je eigen emotionele leegte in een onderontwikkeld gevoel van emotionele intelligentie. In feite wordt je leven gestuurd door je emoties, hoewel je je daar vaak niet van bewust bent. Als je echter controle hebt over je gevoelens, weet je hoe je met je emoties om moet gaan en haast je je niet in een emotionele leegte.

Toch is dit geen gemakkelijke opgave. Verder is er geen gebruiksaanwijzing. In feite maak je vaak al vanaf het begin fouten door de specifieke emotie die je voelt niet te kunnen identificeren. Daarnaast heb je de neiging om niet naar jezelf te luisteren en dit belemmert je emotioneel te ontwikkelen.

Als je eenmaal weet hoe je je emoties onder controle kunt houden, zal het gemakkelijker voor je zijn om ze te beheersen. Bovendien kun je je concentreren op het verbeteren van je eigen welzijn en op de best mogelijke manier om met je goede en slechte emoties om te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.