De psychologische kenmerken van mensen die graag alleen zijn

Beschouw je jezelf als iemand die graag alleen is? Ken je iemand met een heel kleine sociale kring? Er zijn enkele interessante kenmerken die de overhand hebben bij dit type persoon.
De psychologische kenmerken van mensen die graag alleen zijn

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel mensen sociale dieren zijn, is het heel gewoon om mensen te vinden die van hun eenzaamheid houden en ervan genieten om alleen te zijn.

Je op je gemak voelen in eenzaamheid is niet synoniem met misantropie of egoïsme. Het is trouwens heel gewoon dat degenen die het prettig vinden om alleen te zijn, ook veel waarde hechten aan goed gezelschap en aardige en respectvolle mensen zijn.

In dit artikel leer je over de belangrijkste psychologische kenmerken van mensen die graag alleen zijn. Misschien identificeer je je zelfs met sommigen van hen. Aan de andere kant kunnen ze je misschien helpen die vriend te waarderen en te begrijpen die niet zo sociaal lijkt te zijn.

Kenmerken van mensen die graag alleen zijn

Sommige mensen kunnen zich geremd voelen wanneer ze alleen activiteiten doen. Dat komt omdat ze denken dat ze zullen worden beoordeeld of dat ze kwetsbaar of verdrietig lijken. Mensen die er echt van genieten om alleen te zijn, zijn echter niet bang voor deze stereotypen en brengen graag tijd door met zichzelf, hun interesses en hun passies. Hier zijn enkele kenmerken van dit type persoon.

Jongen van achter met een deken

Liever alleen dan in slecht gezelschap…

Om te beginnen zijn deze mensen hun eigen beste vrienden. Bovendien hebben ze de neiging nogal selectief te zijn over hun relaties en zijn ze meer terughoudend in sociale interacties. Dit maakt ze ook tot loyale vrienden en metgezellen. Dat komt omdat ze het net zo leuk vinden om bij degenen te zijn die hun vertrouwen hebben verdiend als om alleen te zijn.

Ze kunnen het echter soms moeilijk vinden om spontaan te zijn, vooral wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. Desalniettemin, als ze zich eenmaal op hun gemak beginnen te voelen, kunnen ze goede gesprekspartners zijn. Dit komt meestal omdat mensen die graag alleen zijn, vaak een groot deel van hun tijd besteden aan het cultiveren van verschillende interesses en hobby’s.

Bovendien zijn mensen die graag alleen zijn, in de meeste gevallen niet bang om single te zijn. Natuurlijk kunnen ze genieten van een relatie, maar voor hen is het belangrijk om hun eigen ruimte te hebben.

Daarnaast, omdat ze dingen meestal niet doen om anderen te plezieren, zijn respect, onafhankelijkheid en oprechtheid uiterst belangrijk in hun relaties.

Ze begrijpen dat alleen zijn iets anders is dan je alleen voelen

Over het algemeen ervaren deze mensen geen gevoelens van eenzaamheid. Ze begrijpen inderdaad het verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Met andere woorden, ze weten dat het hebben van veel vrienden of omringd zijn door veel mensen niet garanderen dat ze iemand hebben die naar hen luistert en hen steunt wanneer ze het echt nodig hebben.

Aan de andere kant zijn mensen die graag tijd met zichzelf doorbrengen niet al te gevoelig voor afwijzing, en hun gevoelens worden niet snel gekwetst. Ze begrijpen de complexiteit die het leven met andere mensen met zich meebrengt. Om deze reden erkennen ze dat andere mensen slechte tijden hebben of dat ze niet altijd door iedereen aardig gevonden hoeven te worden.

Vrouw kijkt uit het raam

Ze kennen zichzelf goed

Ten slotte kennen degenen die graag alleen zijn, zichzelf vaak echt goed. Deze eigenschap maakt ze extreem reflectief en ze zijn zich duidelijk bewust van hun acties en de gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien. Ook zijn ze, met minder afhankelijkheden, assertiever.

Bovendien zijn ze vaak productief en veeleisend. Ze kunnen hun zelfvertrouwen gunstig beheren om uitdagingen het hoofd te bieden en een grote bron van motivatie te vinden bij het ondernemen van nieuwe lessen of projecten.

Dit stelt hen ook in staat om effectieve copingstrategieën te hebben in het licht van moeilijkheden. Dat komt omdat ze hun emoties en hun onzekerheden kennen en hun capaciteiten kunnen herkennen en objectief afwegen.

Het zijn ook ordentelijke mensen die hun tijd goed indelen. Bovendien zijn ze meestal gedisciplineerd, georganiseerd en gewetensvol in alles wat ze doen. Op dezelfde manier zijn ze zich meestal bewust van de tijd van anderen en proberen ze punctueel te zijn en niet te veel van plan te veranderen.

Ten slotte zijn mensen die graag alleen zijn, meestal empathischer, hebben ze een groot vermogen om goed te luisteren, vermijden ze waardeoordelen en kunnen ze gemakkelijk contact maken met de emoties van andere mensen. Deze eigenschappen maken ze open-minded mensen, met respect voor verschillende gezichtspunten, en in staat om hun eigen verlangens en smaken te verzoenen en te herkennen. Wellicht ook interessant voor jou

Gebruikelijke mythes over alleenstaanden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gebruikelijke mythes over alleenstaanden

Hoewel de tijden zijn veranderd, geloven mensen nog steeds in enkele mythes over alleenstaanden. Lees verder en ontdek welke dit zijn.  • Dahlberg, K. (2007) The enigmatic phenomenon of loneliness, International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 2:4, 195-207, DOI: 10.1080/17482620701626117
  • Zysberg, L. (2012) Loneliness and Emotional Intelligence, The Journal of Psychology, 146:1-2, 37-46, DOI: 10.1080/00223980.2011.574746

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.