Vier voedingsmiddelen om vermoeidheid en uitputting te bestrijden

Voeg deze vier voedingsmiddelen toe aan je dieet om vermoeidheid en uitputting te bestrijden en lees over de gezondheidsvoordelen.
Vier voedingsmiddelen om vermoeidheid en uitputting te bestrijden

Laatste update: 29 december, 2021

Er ia een aantal voedingsmiddelen die gevoelens van vermoeidheid en uitputting kunnen helpen bestrijden. Dit komt door de concentratie van voedingsstoffen die ze bevatten. Sommige hebben zelfs ergogene stoffen die een boost kunnen geven wanneer je die het meest nodig hebt. Om deze reden is het een goed idee om ze in je dieet op te nemen.

Om van een goede vitaliteit te genieten, moet je echter ook gezonde leefgewoonten aannemen. Het handhaven van een adequaat gewicht is bijvoorbeeld essentieel.

Dat komt omdat obesitas ontstekingen in het lichaam veroorzaakt die de ontwikkeling van bepaalde fysiologische processen kunnen beïnvloeden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je altijd voldoende slaapt.

In dit artikel laten we je de beste voedingsmiddelen zien die je in je dieet kunt opnemen om vermoeidheid en uitputting tegen te gaan.

1. Avocado

Samen met vette vis is avocado een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren. Deze lipiden hebben een ontstekingsremmend effect op je lichaam. Dit verhoogt de efficiëntie in het functioneren van je organen. een studie (Engelse link) gepubliceerd in International Immunology bevestigt dit feit.

Bovendien hebben deze vetten de kracht om spierkatabolisme te helpen voorkomen. Dit is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Omdat, als je magere weefsel wordt verminderd, je kracht zal afnemen, wat zich vertaalt in een verhoogd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook.

2. Koffie

Als je het hebt over het vermijden van vermoeidheid, is koffie waarschijnlijk een van de eerste voedingsmiddelen waar je aan denkt. Het heeft veel voordelen voor het lichaam, maar we gaan ons concentreren op de werking van cafeïne. Deze alkaloïde wordt beschouwd als een ergogene stof, omdat het de sportprestaties verhoogt en vermoeidheid voorkomt.

Cafeïne heeft niet alleen een positief effect op de spierfunctie, maar activeert ook je hersenen, waardoor mentale vermoeidheid wordt voorkomen. Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews verbetert een matige dosis cafeïne zelfs de productiviteitsresultaten. Het is echter raadzaam om niet meer dan 200 mg in een enkele dosis te nemen.

Vrouw drinkt koffie

3. Rijst

Om vermoeidheid en uitputting te voorkomen, is het essentieel om een toevoer van hoogwaardige koolhydraten in je dieet te garanderen, vooral alsje regelmatig sport. In dit opzicht is er niets beter dan rijst. Het bevat complexe suikers die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je glycogeenvoorraden te vullen.

Rijst is een veel voordeliger optie dan pasta. Dit komt omdat pasta is gemaakt van overmatig geraffineerd meel. De regelmatige consumptie ervan kan zelfs een aanzienlijke invloed hebben op je bloedglucosewaarden, die de werking van je alvleesklier beïnvloeden.

4. Chocolade

Chocolade is een hoogwaardige bron van antioxidanten . Deze verbindingen helpen de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende accumulatie in de weefsels van je lichaam te neutraliseren. Ze zijn ook bepalend voor de modulatie van sommige ontstekingsprocessen. Ze kunnen zelfs vermoeidheid en vermoeidheid bestrijden.

Niet alle soorten chocolade zijn echter gunstig. Kies altijd die met een hoog cacaogehalte. Inderdaad, het is deze plantaardige stof die het echt waardevolle element is.

Verwerkte chocoladesoorten worden gekenmerkt door het gebruik van suiker als hoofdbestanddeel. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de voedingsetiketten leest om de juiste te kiezen.

Vrouw die chocolade eet

Vul uw dieet aan met andere gezonde gewoonten

Zoals je kunt zien, zijn er een aantal voedingsmiddelen die vermoeidheid en uitputting helpen bestrijden wanneer ze worden geïntroduceerd in de context van een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Bovendien is het essentieel om een tekort aan essentiële micronutriënten te vermijden, omdat dit het functioneren van uw lichaam kan belasten. Een gebrek aan ijzer veroorzaakt bijvoorbeeld bloedarmoede, een aandoening die gepaard gaat met een inefficiënte toevoer van zuurstof naar de weefsels, waardoor vermoeidheid ontstaat.

Hoewel je dieet uiterst belangrijk is, zijn er ook andere nuttige acties die je kunt ondernemen. Krachttraining is een van de meest gunstige. Dat komt omdat het actief houden van je spieren het energieniveau van je lichaam aanzienlijk kan verhogen. Het is ook een van de beste activiteiten om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

Overmatige vermoeidheid (hypersomnia)
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Overmatige vermoeidheid (hypersomnia)

Hypersomnie of overmatige vermoeidheid is een van die problemen die door veel mensen vaak worden verwaarloosd of ondergewaardeerd.  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • McLellan, T. M., Caldwell, J. A., & Lieberman, H. R. (2016). A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance. Neuroscience and biobehavioral reviews71, 294–312. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2016.09.001

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.