Wacht niet tot je ontploft met het uiten van je emoties

Wacht niet tot je ontploft met het uiten van je emoties
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 20 juli, 2018

Het is heel belangrijk om te leren spreken vanuit het hart als je goed wilt communiceren met andere mensen. Dat klinkt waarschijnlijk gemakkelijk, maar dat is het eigenlijk niet. Het is ingewikkelder dan het klinkt, omdat het niet alleen om praten gaat. Het gaat er ook niet alleen om te weten wat je moet zeggen, je moet er al vroeg mee beginnen. Maar er is maar één manier waarop je kunt leren hoe je dit doet, en dat is door het uiten van  je emoties.

Je moet niet alleen praten over hoe je je voelt als alles geweldig is. Eigenlijk is het veel belangrijker om erover te praten als het niet goed gaat. Als je je verward, geïrriteerd of onzeker voelt, is stilte zeker niet de uitweg. Begin met het uiten van je emoties. Bespreek wat je dwars zit. Houd het niet gewoon binnen en zorg ervoor dat het je niet zal kwetsen.

“Voor beide partijen in een ruzie, is de meest onaangename manier van vergelding een stilte, want de agressor beschouwt het zwijgen meestal als een teken van minachting.”

Friedrich Nietzsche

Je moet zeggen wat er in je opkomt en in elke situatie je emoties uiten. Het gaat ook verder: je moet het al in een vroeg stadium doen. Het is niet altijd makkelijk om het juiste moment te vinden, maar je wint veel bij het proberen. Je zult ook steeds beter worden in het op tijd en accuraat zijn.

Houd hier rekening mee bij het uiten van je emoties

Er is geen exacte formule om uit te vinden wat wel en geen goede emotionele communicatie is. Maar er is een principe dat je kunt gebruiken om je te leiden. Dat principe is om te beginnen met het uiten van je emoties als je daar echt een sterke drang toe hebt. Doe het als je voelt dat je directe welzijn ervan afhangt.

Man omringd door witte bollen

Het is een feit dat we een sterke drang voelen om het eerste te zeggen dat in ons hoofd opkomt als we geïrriteerd of boos zijn. Maar meestal betreur je het als je die impuls volgt. Uiteindelijk was het helemaal niet wat je probeerde uit te drukken. In plaats daarvan heb je schade aangericht en het moeilijker gemaakt om effectief te communiceren.

Daarom is er een tweede principe dat belangrijk is voor een goede emotionele communicatie. Het principe is om niet te spreken tijdens intens gepassioneerde momenten. Praat niet en doe niet wat je moet doen als je je in deze situatie bevindt. Het enige wat je moet doen is ademen. Het helpt je om stabiel te worden en je geest weer goed te laten werken.

Positieve en negatieve emoties

Het is altijd gemakkelijker om vanuit je hart te leren spreken als je alleen over positieve emoties praat. Natuurlijk mag je er nooit over zwijgen als je iets positiefs voelt. Het is een goede manier om je emoties en woorden met elkaar te verbinden, zonder zoveel gedachten ertussen. Met andere woorden, het is een manier om spontaner te worden.

Het uiten van je emoties

Maar met negatieve emoties moet je natuurlijk wel zorgvuldiger omgaan. De trieste waarheid is dat velen van ons geleerd wordt om onze negatieve emoties te onderdrukken. Ons wordt verteld dat we ze als ongemakkelijk en ongepast moeten zien, en als een bron van conflicten. Het is dus logisch dat ze ons leren dat het altijd het beste is om ze voor ons te houden. Maar dat wordt uiteindelijk een hele ongezonde situatie.

We gebruiken de term ‘negatieve emoties’ om begrepen te worden. Eigenlijk bedoelen we niet dat negatieve emoties ongezond zijn, omdat ze ook gezond kunnen zijn. Je voelt je gewoon hoe je je voelt, en er komt geen emotie vanzelf. Verdriet, woede en verontwaardiging zijn slechts enkele voorbeelden van emoties die we meestal “negatief” noemen. Maar veel van de tijd zijn dit de emoties die je kunnen helpen om te evolueren, groeien en terugkerende problemen op te lossen.

Ze beginnen als een beetje ergernis en eindigen dan met een explosie

Als iets je stoort, je frustreert, of je ontkent het, dan heb je een gevoel van ongenoegen. Je wilt het ongemak wegduwen, en daarom zul je er zo vaak voor kiezen om te negeren wat deze emoties zeggen. Dat is niet goed. Dit betekent ontkennen dat je voelt wat je voelt, of het onderdrukken. Het enige dat zal bereiken, is dat het als een tikkende tijdbom in je lichaam wacht om af te gaan.

Vrouw met prisma

Dit heeft vooral te maken met eventuele negatieve emoties die opduiken in situaties die voor jou belangrijk zijn. Stilte is geen optie. Als je zwijgt, kan het onderdrukte conflict binnen in je op elk moment ontploffen. Het is meestal ook de slechtst mogelijke manier. Soms komt het tot uiting in woede. Op andere momenten verschijnt als een soort van gedrag dat andere mensen pijn doet. Schadelijke emoties zullen altijd een manier vinden om zich te uiten als je het niet voor hen doet.

Dus als je emotioneel ongemak voelt, laat het dan niet zomaar aan je voorbij gaan. Kijk goed naar wat er aan de hand is. Zoek uit welke emotie of gevoel het is dat het ongemak dat je ervaart veroorzaakt. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je beginnen met het uiten van je emoties. Maar doe het rustig, tactvol en met de wens om met je emoties tot wederzijds begrip te komen. Op die manier geef je ze niet de vrijheid om te doen wat ze willen.

Als je in een vroeg stadium, duidelijk en zonder iemand pijn te doen in staat bent tot het uiten van je emoties, ben je zeker veel meer bereid om je relatie naar een hoger niveau te tillen. Het helpt je een miljoen verschillende problemen en zorgen te voorkomen. Daarom is het leren communiceren vanuit je hart zeker de moeite waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.