Waaruit bestaat de techniek van de wondervraag?

Waaruit bestaat de techniek van de wondervraag?

Laatste update: 06 november, 2018

“Beeld je in dat je wekker gaat. Je wordt wakker en er gebeurt een wonder. Al jouw problemen zijn verdwenen. Hoe kan je ervoor zorgen dat het probleem waarom je in therapie bent, niet meer bestaat?” Dit is hoe de therapie begint wanneer men de techniek van de wondervraag toepast.

Steve de Shazer heeft deze techniek bedacht. Het is een onderdeel van de oplossingsgerichte korte therapie. Het doel van deze aanpak is de uitzonderingen in het leven van de patiënt te vinden. Hiermee bedoelt men dat men situaties wil vinden waarin het probleem niet aanwezig is. Het doel is dan om deze situaties zoveel mogelijk te vermeerderen.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn oplossingsgerichte korte therapieën eerst en vooral kort. Ze duren dus ongeveer 10 sessies. Therapeuten willen dat hun patiënten zich voorstellen hoe hun leven eruit zou zien als hun probleem plotseling zou verdwijnen.

Wanneer we onszelf te veel laten overweldigen door onze problemen, schenken we geen aandacht aan de positieve dingen rond ons. Misschien merk je nu en dan bij jezelf dat je je op je problemen concentreert in plaats van de goede kant van de dingen te zien.

Door middel van de techniek van de wondervraag proberen therapeuten om een wonder te laten gebeuren. Ze laten mensen nadenken over hoe de dingen zouden zijn als ze het geluk hadden om wakker te worden zonder hun problemen.

Wat houdt je tegen om te doen wat jij wil

Wat houdt je tegen om te doen wat jij wil?

“Ik besefte dat mijn probleem verdwenen was toen ik wakker werd en geen pijn op mijn borst voelde. Als ik met een rustig gevoel kon ontbijten, zonder elke twee seconden op de klok te kijken. Of als ik mijn kinderen kon wakker maken en hen zeggen hoeveel ik van hen hou.

Als ik gewoon kon ontwaken en mij gezegend voelen dat ik mijn familie en mijn baan heb en als ik de stress kon vergeten en gewoon van het moment genieten.”

Alleen gespecialiseerde therapeuten mogen de techniek van de wondervraag toepassen. Ze zullen weten hoe ze het verhaal van de patiënt moeten sturen. Ze zullen de patiënten helpen om de details te zien die ze over het hoofd zien omdat ze zich alleen maar op hun probleem richten.

Dankzij de techniek van de wondervraag kan je ook zien wat er veranderd is en wat je niet meer doet sinds jij je op het probleem focust.

Zelfbewustzijn en je inbeelden wat er zou gebeuren als alles “oké” was, geeft je een idee van de doelstellingen die je nastreeft. Is er een externe factor die jou tegenhoudt om verder te doen of hou jij  gewoon jezelf tegen?

Af en toe ben jij de enige die jezelf weghoudt van wat je verlangt. Beeld je een betere dag in! Het zal je helpen om te weten wat je wil verwezenlijken!

De oplossingsgerichte korte therapie

Wat moet je doen na de techniek van de wondervraag?

Weten wat het probleem is en beseffen wat de gevolgen zijn, is niet voldoende. Je beseft nu welke veranderingen dit probleem in je leven veroorzaakt heeft. Nu moet je ook handelen. In de oplossingsgerichte korte therapie bestaat er een techniek genaamd ‘het vlindereffect’.

Deze oefening kan je helpen inzien dat er na een kleine veranderingen, meer veranderingen zullen optreden. Dit gebeurt bijna als een kettingreactie.

Je mag je dus niet alleen voorstellen wat er kan gebeuren. Je moet ook de controle in handen nemen en inspanningen beginnen leveren. Beseffen welke rol je probleem in je leven speelt, kan het moeilijkste deel zijn. Wees echter klaar om actie te ondernemen nadat je die eerste stap gezet hebt!

Nu moet jij mij eens zeggen: wat zou er gebeuren als al die zorgen die je ‘s nachts wakker houden, plotseling zouden verdwijnen? Stel jezelf de vraag wat je kan veranderen om je leven te verbeteren. Werk aan die veranderingen! Vergeet ook niet dat geen enkele grote verandering van de ene dag op de andere gebeurt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.